tiistai 7. huhtikuuta 2020

Hämeen PM-pilkki 8.3.

Korona-ahdistus näköjään johti itselläni kirjoitustaukoon. Pettymys oli melkoinen, kun perä perään peruttiin pohjoismaiden mestaruuspilkki, SM-pilkki ja Kuusamon pilkkiviikko. Ja kaikki pienemmätkin kisat 15.3. jälkeen.

Mutta tässä Hämeen piirinmestaruuskisoista, jotka siirrettiin Vanajanselältä Säynäniemeen Längelmävedelle/Orivedelle. Jäätilanne ei sielläkään ollut kovin hyvä, mutta kisat pystyttiin onneksi pitämään. Pari pakkasyötä kun olisi ollut vähemmän niin olisi varmaan tämäkin kisa peruutettu.

Treenasin kisaan 3 päivää, joiden lisäksi Lankajärven kisan jälkeen lyhyt treeni. Treenaaminen oli todella tuskaista, ja hyvä kalantulo ennen edellisiä PM-kisoja tuolla oli muisto vain. Tyhjiä alueita oli ihan hirvittävästi. Ainoat paikat, missä tuntui olevan tasaisemmin kaloja oli kaikki kilometrin tai oikeastaan 500 metrin säteellä kisan lähdöstä. Pikkuahventa oli 1,5-2m vedessä noilla alueilla monessa kohtaa.

Kauempana lähdöstä oli hiljaisempaa, mutta kala oli isompaa kun osui kohdalle. Kala-alueet vaan tuntuivat olevan vain "1-3 kalareiän" kokoisia. Kisaa edeltävänä perjantaina löysin hyvän pikkuahvenpisteen, johon olisin kisassa mennyt sen perusteella. Treenailin kuitenkin vielä lauantainkin kun halusin löytää oikeasti hyvän paikan. Melkein heti lauantain treenin aluksi löysinkin tällaisen paikan. Kalaa oli kaiun mukaan alla paljon monella reiällä. Kalan keskipaino oli tuossa ehkä 40 grammaa, ja parvi nousi heti väliveteen kun laski pilkin veteen. Kala oli vain todella pienellä alueella ja ympärillä ihan tyhjää. Koitin tuon jälkeen auringon laskuun asti etsiä itselleni varapaikkaa kahden kilometrin säteeltä, mutta ei löytynyt sitten vahingossakaan.

Sitten kisatapahtumiin:

SM-sääntöjä soveltaen kisassa oli pilkintäaika 10-14, menoaika 45min ja paluu 60min. Ei takarajaa.

Päätin ottaa riskin ja suuntasin lauantaina löytämälleni kalapisteelle, noin 5,5km lähdöstä. Siirtymäaika riitti tuohon helposti ja aikaakin jäi runsaasti. Lunta ei ollut jäällä ja alustakin oli varsin pitävä. Ensimmäinen reikä oli tyhjä, mutta jo toiselta reiältä alkoi tulla ahventa "tulisesti", keskipaino ehkä 50 grammaa. Pilkin tapsilla, mutta jälkikäteen ajatellen olisi ehkä ketju ollut parempi. Kalat ottivat tosi kovasti kiinni ja morria sai kaivaa syvältä kurkusta. Noin 3 kilon jälkeen otti kuitenkin hiipui hiljalleen. Vaihdoin morrivehkeisiin ja sain vielä noin kilon verran ihan hyvänkokoisia kaloja.

Ahventa oli repussa tuon reiän jälkeen 4-5 kiloa ja kisaa takana reilusti alle tunti. Sen verran osasin arvioida kisan kalantuloa, että tiesin olevani vahvoilla jos löytäisin vielä toisen samanmoisen reiän. Mutta kun ei niin ei. Ehkä 30 reikää pyörittelin alueelle ja ei sitten nyppykään! Tiesin kyllä treenin perusteella, että kala on pienellä alueella, mutta en voinut ymmärtää että koko parvi sitten ilmeisesti kerääntyi yhden reiän alle. Oliko 3 treenireikääni joista kalaa edellispäivänä tuli kaikki saman parven kaloja?

1h 45min oli kisaa takana, ja ajattelin juoksevani lähtörantaan loppukisaksi ja nostella pikkuahventa sen mitä vielä ehtii. Puolivälissä kun juoksin takaisin kuitenkin yksi porukka näytti vetävän hyvin ahventa, ja liityin joukon jatkoksi. Tein reiän, ja saman tien pikkuahventa nousi varsin mukavaa tahtia. Tuossa oli tosin aika syvää noin 4m vettä. Vajaa kilo tuosta arviolta kalaa nousi, mutta sen alueen kalat olikin aika lailla siinä. Muutamia reikiä tein ja yhdestä sain 5-10 ahventa, mutta muuten oli tyhjää.

Ei muuta kuin juoksuksi ja nyt sinne lähtörantaan, tai ainakin lähelle. Pilkkiaikaa oli vielä jotain 50 minuuttia. Treenissä löytämäni puskanreuna oli rei'itetty noin 2 metrin reikävälillä joten se siitä kohdasta. Lähialueella ollut 2. paras kohta oli muuten myös rei'itetty. Mutta kaislojen eteen oli jätetty muutaman metrin kaistale ilman reikiä. Loppuajan rei'itin tuota kaislikon reunaa ja melkein jokaisesta reiästä sai 10-20 ahventa. Kala tosin oli todella pientä ehkä hieman yli 10g ja se söi varsin huonosti. Arvioisin kuitenkin, että noin kilon verran sain ahventa tuossa 50 minuutissa.

Ei mennyt kisa nappiin, ja oli selvää ettei ihan kärkipaikalla olla. Keskimäärin saaliit oli myös hieman parempia kuin mitä etukäteen ajattelin. Kuudes sijani oli kuitenkin huomattavasti parempi kuin edelliskisa Säynäniemessä (myöhästyminen ja diskaus).

Tulokset miesten top 10:

1 Rantala Juha Kuhaveljet 8204
2 Leppänen Ahti Hattulan Kalamiehet 7098
3 Saarinen Teemu Kuhaveljet 6983
4 Bankowski Tommy Oriveden Onkijat 6975
5 Korkeila Jyri Kuhaveljet 6672
6 Mustalahti Atte Linnavuoren Urheilukalastajat 6266
7 Lahtinen Jukka Oriveden Onkijat 6214
8 Saarinen Niko Kuhaveljet 6029
9 Mäkinen Samu Valkeakosken Kalaveikot 4966
10 Sauren Mika Toijalan Seudun Kalamiehet 4361

Koko kilpailun suurin saalis oli Jari Rämöllä ja toisiksi suurin Heidi Pernulla. Kaikki tulokset löytyy linkistä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti