torstai 9. maaliskuuta 2023

Kaakkois-Suomen PM-pilkki 4.3. Iitin Urajärvi

 Kaakkois-Suomen piirin kisaan yhdistimmet voimat Miron ja Teemun kanssa, pyrkimyksenä pärjätä joukkueena. Alueella oli kuukautta ennen kilpailut, joihin Miro osallistui. Lisäksi minä treenasin yhden päivän 2vk ennen kisaa ja Teemu kävi kahdesti treenillä. PM-kisaan oli 5vrk rauhoitusaika.

Treenipäivänä Urajärvellä oli kenties tämän talven tuskallisin pilkkipäivä. Yhdestä reiästä 2m vedestä sain muutaman ahvenen putken, ja 50m päästä toisen lyhyen putken. Muuten en tiedä sainko koko päivänä mistään reiästä edes kahta ahventa. Lopuksi kokeilin vielä tarkemmin tuota aluetta, josta ahvenia sain, mutta uusintayrityksellä en saanut koko alueelta merkkiäkään kaloista. Eli treenin saldo oli noin 1 kala / yksi kilometri, kokonaissaalis 14 ahventa / n. 250 grammaa. Ainakin tiesin, mihin suunnille en ainakaan lähde kisassa.

Teemu sai ekassa treenissä yhden ahvenen ja toisessa 50-60kpl. Jotain sentään löytyi, mutta eipä tuo oikein odotuksia nostanut kisaan. Ajattelin syönnin olevan heikkoa, ja päätin jo etukäteen pilkkiä kisan toukkavehkeillä. 

Kilpailuaika oli 10-14, 45min meno -ja 60min paluuajalla. PM-kisassa suuntasimme Teemun kanssa ainoalle alueelle, joka treenissä edes vähän vakuutti. Etukäteen tiedostettu ongelma oli kala-alueen pieni koko. Sinne jos väkeä tulisi, olisi se aika nopeasti entinen kalapaikka. Kisassa vasemmalle lähti yllättävän paljon väkeä, ja oikealle taas yllättävän vähän. Samoin vastarannalle lähti melko vähän väkeä.

Ennen kisan alkua näytti hyvältä, samalla aloituspaikalle tuli minun ja Teemun lisäksi vain kaksi pilkkijää. Itse en ollut tuossa koskaan ennen pilkkinytkään, joten Teemun paikkavinkeillä mentiin. Kisan alku oli vaikea, taisin tehdä alkuun 5-6 tyhjää reikää, kunnes näin toisen kilpailijan saavan muutaman ahvenen. Siiirryin heti hänen lähelle samaa syvyyttä tavoitellen, ja taisin saada heti 8 ahventa. Seuraavista 6 reiästä kaikki paitsi yksi antoi kaloja, ja kaikki kalaputket olivat 20-30 ahvenen mittaisia, normikalan ollessa 15-20g. Kala tuntui olevan aika huonolla syönnillä, mutta herkillä välineillä tuntui tärpin saavan kuitenkin aika nopeasti. Mitään pudota ja nosta- pilkintää tuo ei kuitenkaan ollut, ja survaria sai pujottaa koukkuun, kun kärpäsentoukka ei kunnolla toiminut. Ahventa nousi tuossa kohdassa noin 2-2,5m vedestä.

Ensimmäiseen tuntiin ehdin saamaan noin pari kiloa ahventa, mutta sitten alkoi reikäshakki, kun väkeä alkoi lapata lisää alueelle. Yhtäkkiä olikin noin 10 kisailijaa samalla alueella. Seuraavan tunnin ajan tulikin aika lailla tehtyä tyhjää reikää tyhjän perään, muutamia lyhyitä kalaputkia kuitenkin osui.

Alue kun alkoi rei'istä täyttymään, joutui kalaa etsimään syvemmästä, mihin ei oltu vielä kairattu niin paljoa. Heti eka reikä selvästi syvempään, ja oli kuin olisi järveä vaihtanut. Ahvenen koko kaksinkertaistui, ja tuli siinä pari selkeää bonariakin noin 100g ahventa. Hetken myös pitelin todella suurta ahventa, mutta tuo pirulainen ei tullut ylös asti vaan irtosi juuri ennen reikää. Sinne meni arviolta 600-1000g ahven. Tuosta reiästä nousi yhteensä kolmisenkymmentä ahventa, yhteensä varmaan yli kilon verran.

Tuossakin ympärillä tila loppui siinä määrin, että oli ihan turhaa tehdä seuraavaa reikää edes 20m säteelle. Niinpä loikkasin noin 40m päähän, jossa oli vielä ulompana rannasta "puhdas alue". Eka reikä siihen, ja taas alkoi kalaa nousta. Jälleen noin 30 ahvenen putki, ja seassa yksi noin 100g bonari. Seuraava reikä samaan syvyyteen 7m päähän, josta tuli vielä noin 20 ahventa lisää. Tuon reiän hyydyttyä menikin sitten vaikeaksi. Kokeilin muutamia vanhoja reikiä, mutta ainoastaan yhdestä sain 3 ahventa, muiden ollessa tyhjiä.

Kisaa oli enää alle tunti jäljellä, ja huikkasin Teemulle että nyt on kala aivan hukassa. Vaihdoin 100m paikkaa, ja löysin heti kalaa! Siinä oli vielä pieni 20m alue jäänyt rei'ittämättä. Tuossa oli kolmisen metriä vettä, ja sain vielä yli 30 ahvenen putken. Seuraavasta reiästä sain vielä 14 ahventa lisää. Sitten olinkin taas niin piiritetty, että tilaa ei ollut enää kolmannelle reiälle järkevään paikkaan. Rannempaa sain vielä vähän matkan päästä muutaman ahvenen. Viimeisen 15min pyörin vielä samalla alueella, mutta ideat ja tila loppui kesken, enkä saanut vikaan varttiin enää yhtään kalaa.

Vaikea oli päivä, mutta uskoin kisan menneen melkein niin hyvin kuin tuolla alueella se oli mahdollista. Arvioin kalaa olevan viitisen kiloa, mutta sitä oli kuitenkin niinkin paljon kuin 6014 grammaa. Tuo riitti miesten sarjan 6. sijaan. Teemu sai värikoukulla samalta alueelta 5285g, joten ei se tapsi nyt niin ylivoimainen väline ollut, kuin mitä kuvittelin. Sillä 4 hengen porukalla ketä tuohon kisan alussa tuli, olisi se ollut noin 8-10kg kisapaikka. Vähän turhan paljon joutui jakamaan kaloja, mutta eipä tuolla järvellä ollut odotettavissakaan, että olisi saanut yksin pilkkiä. Joukkuekilpailussa Kivijärven Kalaveikot oli ylivoimaisia, mutta meidän joukkueen (Team Kyörä) tulos riitti joukkuehopeaan asti. Odotuksiin nähden täytyy olla tyytyväinen, varsinkin kun niitä ei ollut. :)

Kilpailun kaikki tulokset löydät tästä linkistä: LINKKI

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti