keskiviikko 14. helmikuuta 2024

Pilkkimaajoukkuekarsinta 10.2.2024 Laivaniemi/Tornio

Tämän vuoden pilkkimaajoukkuekarsinta oli huomattavasti pohjoisempana kuin kertaakaan aiemmin kun olen kyseisissä kisoissa käynyt. Ajelin kisaa edeltävänä päivänä Kemiin yöksi. Alkumatka ei ollut lupaava, kun jo Oriveden kohdalla pakkasen ollessa -31 lakkasi auton ohjaustehostin toimimasta. Noin puolen tunnin päästä tuo ihme ja kumma alkoi kuitenkin toimimaan ja pääsin jo iltapäivällä Kemiin. Käväisin Ajoksessa pilkillä vielä pari tuntia kun valoisaa oli. Tarkoitus oli testata kairoja kisaa varten ja vähän syöntiäkin. Kisastahan ei etukäteen tiennyt missä se pidetään, mutta järvet ovat alueella sen verran harvassa, että vahvemmin veikkasin kisan olevan merellä. Ajoksessa oli kala kohtalaisella syönnillä, ja sain ahventa ehkä hieman vajaat 4kg tuon parin tunnin aikana. Kala ei tuntunut olevan kovin nirso välineistä.

Kokoontuminen oli kisa-aamuna siis Keminmaan Citymarketilla, josta sai ohjeistuksen kisapaikalle siirtymiseen. Tuonne oli ehkä vartin ajomatka, hieman pohjoisempaan Tornion puolelle. Kisakartan kun sain käsiini, oli aivan selvä homma mille alueelle kisassa suuntaan. Takarajalle oli matkaa noin 2km, ja noin kilometrin säteellä lähdöstä ei syvyyskartan mukaan mistään löytynyt vettä yli kahta metriä.

Kisa-alue

Aloitin kisan Leppikarin länsipuolen kivikoilta. Päätin aloittaa kisan värikoukkupilkillä, sillä ainakin Ajoksessa se toimi. Ihmettelin, kuinka vähän valitsemaani paikkaan tuli väkeä kisan alussa. Suurin osa porukasta jäi aluksi tuon syvimmän 4,2m montun ympärille, sekä takarajan länsiosiin.

Kisa alkoi ja hiljaista piteli. Kairailin Leppikaria kohti noin 20m reikävälillä edeten, tähdäten reikiä 2-3m vesiin. Ensimmäisen 20 minuutin aikana näin ainoastaan yhden kisaajan saavan yhden ahvenen. Kymmenkunta minuuttia myöhemmin sain itse värikoukulla ensimmäisen ahveneni. Tuo yksikin ahven riitti siihen, että väkeä lipui alueelle yksi toisensa jälkeen. Kahden kisaajan näin saavan pari ahventa läheltä tuota reikää, josta itse sain ainoan ahveneni, joten itsekin palasin alueelle. Ensimmäinen reikä palattuani oli tyhjä, mutta seuraavalla reiällä alkoi tapahtua. Taisin saada tapsilla 8 ahventa peräkkäin, ja syönnin tauottua vielä morrilla 4 ahventa lisää. Tuossa vaiheessa vaikutti hyvältä, mutta vaikeaksi meni. Tyhjää, tyhjää ja tyhjää. Väkeä tuli ympärille paljon, eikä lähialueella ollut enää tilaa tehdä reikiä järkeviin kohtiin. Osa kisaajista nosteli edelleen harvakseltaan ahvenia, mutta osa lähti melko pian alueelta pois.

Kisaa oli mennyt ehkä tunti, ja arvioisin 80% koko osanottajamäärästä olevan noin 200-300m pitkällä alueella. Juuri tuolla alueella, mitä etukäteen ajattelin rei'ittää. Oli selvä, että kalapaikkoja ei tällä kisa-alueella ollut montaa. Päätin itsekin pysytellä tuolla seudulla kisan loppuun asti, yrittäen vain tehdä kovasti reikiä ja toivoa että joku putkireikä osuisi vielä kohdalle. Näin ei kuitenkaan käynyt, vaan koko loppukisan paras reikä oli 2 ahventa. Tuntui, että paremman saaliin olisi saanut vain jäämällä istuskelemaan jonnekin. En tiedä sitten toimiko omat välineetkään, vaikka tuolla ainoalla päivän hyvällä reiällä kalat ottivat kyllä ahnaasti kiinni. Suurin osa kilpailijoista näytti pilkkivän Ellu-pilkillä ja 10-15cm tapsilla.

Punnituspaikalla yllätyin, kuinka "paljon" porukka oli kuitenkin saanut kisassa kaloja, vaikka kisan aikana tuntui ettei juuri kukaan saanut oikein mitään. Luulin että olisin sijoittunut kisassa edes puoliväliä paremmalle sijoitukselle, mutta tällä kertaa oli tyytyminen 13/21 sijaan. Kisan voittosaalis nousi aivan oman päivän parhaan reikäni vierestä, lähes kaikki samasta reiästä. Saaliini 1302g kertyi noin 25 ahvenesta, joten omat kalani taisivat olla myös vähän pienempiä kuin porukalla keskimäärin. Jälkikäteen ajatellen olisi tarvinnut vain kökkiä "tyhjillä" rei'illä pidempään, että olisi saanut niitä kaloja. Voi myös olla, että käyttämäni Pöystin värinäpilkki ei myöskään ollut paras mahdollinen valinta päivän olosuhteisiin, noin 30cm pakkautunutta lunta ja ehkä 55cm kerrostunutta jäätä. Noh, ehkä tästäkin päivästä jotain tuli opittua nihkeämpien kisapaikkojen pilkkimisestä.

Tulokset: (3 parasta/sarja edustamaan Suomea ensi talvena Ruotsissa pidettävään maaotteluun)