maanantai 10. helmikuuta 2014

Uudessakaupungissa hupipilkillä 8.2

Lauantaina tuli vihdoin käytyä ekaa kertaa tänä talvena merellä hupipilkinnän merkeissä. Jälleen kerran Lautvedellä missä kävin viime talvena jotain 5 kertaa. Olosuhteet oli aika karmeat kun jäälle päästiin. Koko ajan satoi vettä ja tuuli, ja lähtörannassa oli reippaasti puoleen saappaaseen vettä jäällä.

Päätettiin mennä Iso-Puntari -nimiseen sunttiin, sieltä kun oli viikkoa aikaisemmin tullut aika hyvin ahventa. Lisäksi siellä olisi ollut tuulensuoja. Olisi-ilmaus siksi, sillä tuo koko alue oli sulanut!!! Viikko sitten kaikkialla yli 20cm jäätä, eipä ollut enää vaan melkein koko suntti näytti olevan sula.

Noh eipä sitten muuta kun 50-100m päähän sulasta pilkkimään suntin reunaa, jäätä oli tuossa sentään 15cm vielä silloin. Heti aloin kalaa saamaan siltä alueelta tapsilla, mutta kovin pientä oli. Jokunen 100-150g tuli sentää sekaan. Virtaus oli kova ja suunta vaihtui yhdessä vaiheessa, samalla lakkasi myös kalantulo. 3-4kg kerkesin siitä ahventa nostella.

Isä oli kahden suntin välissä niemen kärjessä, ja siirryin seuraksi. Siinä oli matalassa ihan pientä 10-50g ahventa, syvemmässä saman kokoista muuten, mutta tuli isompaa sekaan. Vähän aikaa kun kalaa etsin, niin tuli jo reikiä mistä ei juuri alle 50g kaloja sitten tullutkaan. Isoimmat jäivät 200g paikkeille tosin. Siirryin myös jossain vaiheessa tapsista morriin, kun tuossa ei enää paljoa virrannut ja jäätäkin oli 25cm. Värikoukkua käytin hetken ja sillä tuli keskimäärin vähän isompaa kalaa, mutta tosi paljon vähemmän määrää.

Saappaani tosiaan vuotivat ja jalat kastui jo menomatkalla kävellessä. Tuon takia lähdin tässä vaiheessa tekemään suurta paikanvaihtoa, jotta saisin jalkani lämpimiksi. Toki kalantulokin oli aika heikkoa. Joku 12kg kuitenkin oli kalaa tuossa vaiheessa ja kello oli 13.30.

Siirryin parin kilometrin päähän "keskipakalle", mutta sieltä ei tahtonut alkaa kalaa tulemaan ainakaan ensimmäisiin 15-20 reikään. Kuitenkin etsiminen lopulta palkittiin ja sain vielä ihan pieneltä alueelta yli 10kg lisää ahvenia. Kokoluokkakin oli parempaa kuin aamun paikalla. Isoimmat jäivät silti tässäkin 200-250g kokoluokkaan. Vettä oli tässä reilu 3 metriä ja morrilla ongin tässäkin. Alueella oli paljon muitakin pilkkijöitä ja hekin saivat kalansa morrilla, ei ollut kuulemma juuri tasurilla kalat kiusanneet.

Märkä oli päivä, mutta kalaa tuli silti kohtalaisesti, valitettavan pientä vain. Noin 23kg oli mulla ahventa, isällä 15kg ja Raunolla 10kg. Tuuli oli sen verran kova, että en harkinnutkaan pieniä morreja, vaan käyttämäni taisi olla 6mm volframi ja väri oli toiselta puolelta keltainen ja toiselta oranssi. Syöttinä kelpasi sekä surviaiset että kärpäsentoukat, mutta surviaiseen toki otti vähän paremmin.

2 kommenttia:

  1. Mitä teette noin suurille kalamäärille? Itselläni 10 kiloa ahventa on jo huippusaalis ja siinäkin on usein miettimistä että mihin saa kaiken käytettyä järkevästi. :)

    VastaaPoista
  2. Kyllä ne ruuaksi menee. Fileenä, patakukkoa ja ahvenvuokaa pääasiassa. Juuri meni pari vuokaa uuniin. Ugin seudulla ahvenessa sen verran vähän lihaa että hyvä kun reilu 2,5kg tulee filettä tosta 10 kilosta. :) Itsekin kun syön välillä yhdellä ruokailukerralla sen 500g filettä niin äkkiä ne kuluu.

    Toki sit tulis ongelmia jos jatkuvasti kävis merellä, näiltä järviltä kun ei ole pariin vuoteen kummoisesti ruokakalaa noussut.

    VastaaPoista