perjantai 19. kesäkuuta 2015

Surviaisien nostaminen

Tässä yksi lukijan toivekirjoitus. Talvella (muistaakseni) kysyttiin kirjoitusta surviaissääsken toukkien eli "surviaisten" / "survareiden" nostamisesta. Tässä esittelen pääpiirteittäin miten näitä toukkia nostetaan. Käsittelen tässä vain haavilla nostamista, sillä sitä olen itse tehnyt. Toinen yleisesti käytössä oleva tapa on langalla nostaminen. Langalla nostettaessa ei kauhota mutaa ylös lainkaan, vaan toukat refleksinomaisesti pyörähtävät langan ympärille, jonka jälkeen ne nostetaan ylös ja ravistellaan irti. Langalla nostetut toukat eivät kestä kauaa säilytystä, vaan ne tulisi mielellään käyttää heti lähipäivinä. Puhutaankin ns. lankatoukasta ja haavitoukasta. Haavilla nostetut toukat säilyvät helposti 1-2 kuukautta hyväkuntoisina, jos vettä vaihtaa tarpeeksi usein. Pilkinnän harrastaja saakin 2-3 nostopäivänä toukat käyttöönsä koko kaudeksi.

Aluksi täytyy sanoa, että surviaisten nosto on fyysisesti raskasta hommaa ja varsinkin selkä joutuu siinä koville. Eli sitä ei voi suositella ihan kaikille. Optimaalinen jäänpaksuus tähän touhuun on noin 10-15cm paksu teräsjää. Ohuemmalla jäällä touhu menee turhan vaaralliseksi, ja paksuilla jäillä homma käy raskaammaksi, mutta onnistuu kyllä. Itse pyrin nostamaan itse omat kisatoukkani, mutta välillä toukkaa on tullut ylös sen verran huonosti, että välillä joutuu niitä itsekin ostamaan. Viime talvena muistaakseni tyypillisin määrä toukkia yhdellä haavillisella oli noin 50-70kpl, eli toukkaa oli huonosti. Toukat nostetaan mahdollisimman matalasta vedestä, sillä silloin haavin saa helpoiten täyteen mutaa


Aluksi tietysti tehdään haavin mentävä reikä jäähän, tavallisesti noin 1m x 1m kokoluokkaa. Reikiä voi tehdä monen mallisia, mutta suosittu tapa on tehdä ns. tähtikuvioinen, jolloin haavilla voi kauhoa mutaa melko pitkän matkan päästä. Itse päädyin tekemään tällä kertaa tämän mallisen. Reiät kairasin ihan perus UR:n 100mm kairalla.


Seuraava vaihe on sahata jäälohkare pois. Tässä tapauksessa jäätä oli sen verran reilusti, että jouduin ottamaan jään pois useassa osassa. Jäälohkareet voi joko nostaa ylös jään päälle tai liu'uttaa jään alle. Itse käytän jääsahaa, mutta sahauksen voi ohueen jäähän tehdä moottorisahallakin. Reiän teon jälkeen otetaan ylimääräiset sohjot pois joko toukkasihdillä tai lapiolla.


Nostohaavissa on reilun kokoinen pää ja monta metriä pitkä varsi, jotta saadaan yhdestä avannosta toukat mahdollisimman isolta alueelta. Yleensä reikiä tehdään kuitenkin päivän aikana useita, sillä samasta avannosta ei saa kunnollista toukkamäärää loputtomiin. Yleensä kuitenkin samasta avannosta kannattaa nostaa kymmeniä kertoja.


Nostotekniikka:
- Käännetaan haavi ylösalaisin ja työnnetään jään alle mudan sekaan.
-"Hulmutetaan" haavia pari kertaa pohjassa, jotta haavi uppoaa mutaan.
-Raahataan haavi pohjamutia pitkin suoraan nostoreiän alle.
-Siirrytään itse avannon toiselle puolelle, ja vedetään haavi avantoon oikein päin.

-> Tuloksena pitäisi olla mahdollisimman täysi haavillinen mutaa.
-Haavia nostellaan ylös-alas ja ravistellaan niin kauan että mudat liukenevat haavista pois.

-> Jäljelle jää surviaiset ja "roskat" esim. lehdet ja vesikasvit.
-Haavi nostetaan kokonaan pinnalle, ja lasketaan sitten hiljaa alas.
-Pintajännitteen ansiosta toukat jäävät pinnalle ja roskat vajoavat haavin pohjalle. (Joskus roskaa on paljon, joten tämän vajotukseen joutuu tekemään monta kertaa...)
-Sihdillä/siivilällä otetaan toukat pois pintakalvosta ja siirretään ne ämpäriin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti