torstai 31. joulukuuta 2015

Kolmen järven kierros 30.12.

Tänään pidin välipäivän pilkiltä, mutta eilen tuli käytyä ja huomenna kausi jatkuu.

Tässä raporttia eiliseltä:

Aloitin Sastamalan Pitkäjärveltä, jossa olen pilkkinyt viimeksi toissakeväänä. Rei'itin heti aamusta pari kolme aiempien vuosien varminta kala-aluetta läpi, enkä saanut yhtään kalaa. Viimeisellä reiällä sain varovaisen tärpin, ilmeisesti särjen tai pikkuahvenen toimesta. Totesin jo tässä vaiheessa Pitkäjärven (jälleen kerran) turhan haasteelliseksi ensijäillä ja vaihdoin edellisen päivän paikoille Murtojärvelle.

Murtojärvellä aloitin matalasta alle metrin vedestä kahden edellispäivän kalaisan alueen välistä. Pilkin tällä kerralla ainoastaan morrilla. Muutama kymmentä reikää eivät kuitenkaan antaneet kuin kolme pikkuahventa. Tuon jälkeen kävin pikaisesti läpi edellispäivän parhaan alueen, enkä saanut siitäkään kuin 6kpl pikkuahvenia. Jatkoin rei'ittämistä eteenpäin, mutta seuraavilla rei'illä ei ollut lainkaan eloa.

Siirryin rei'ittämään kuuran valkeaksi värjäämää aluetta, ja sainkin heti ensi reiästä muutamia ahvenia, mutta koko oli edelleen pientä. Sen verran innostuin kuitenkin näistäkin kaloista, että viitisentoista uutta reikää tein alueelle. Näistä en saanut kuitenkaan kuin pari tärppiä, joten vaikeata oli. Tuossa vaiheessa aloin hipsiä pikkuhiljaa pois järveltä, mutta lähtörannan puolelle tein vielä lopuksi kymmenkunta reikää. Näiden joukossa oli sentään yksi hieman parempi reikä, josta 6kpl ahvenia ylös ja suurin oli noin 100g kokoluokkaa, joka jäikin päivän selvästi suurimmaksi ahvenekseni. Syvyyttä oli tällä kohtaa hieman yli 2 metriä. Viimeisistä rei'istä sain vielä muutamia pikkuahvenia. Saalis jäi reiluun 20 ahvenen tirriin ja päätin vaihtaa vielä kerran järveä.

Loppuajan olin Sastamalan Roismalanlahdella. Päätin pilkkiä siellä vain tapsilla. Jäätä sieltä löysin 6-8 senttiä, mutta sen verran täytyy sanoa että jos tuonne meinaa joku mennä niin pitää tuntea paikat hyvin. Pilkin Torranniemen lähettyvillä ja aivan Torranniemen vieressä oli sulaa vettä. Virtaus on ollut monta viikkoa jo poikkeuksellisen kova.

Heti ensimmäinen reikä antoi pasurin, ja myös seuraavista rei'istä sain pasureita. Kuljin jääsauvalla hakaten ja kairaten muutaman metrin välein kohti syvempää vettä. Vajaan kolmen metrin vedestä sain ensimmäiset ahvenet. Ahvenet söivät yllättävän hyvin, kun parvi löytyi. Hetkessä tuli vajaat 15 pikkuahventa, jonka jälkeen tuli vielä muutama pasuri. Lähialueelta sain tuon jälkeen vielä yksittäisiä pikkuahvenia, särkiä ja pasureita, mutta syönti tuntui kyllä melkoisen huonolta. Viime talvena sain samassa ajassa samasta paikasta useamman kilon ahvenia, mutta nyt oli tyytyminen pariinkymmeneen 10-25g ahveneen.

Olettaisin, että ainakin pari viikkoa suurin osa järvistä on melkoisen tukossa ainakin eteläisessä Suomessa, jossa järvet vasta jäätyivät. Tuulet pääsivät syksyllä/myös juuri ennen jäätymistä sekoittamaan vedet sen verran pahasti, että vesi on varmaan aika lailla jääkylmää pohjasta pintaan. Huomenna olisi tarkoitus kokeilla jälleen 1-2 uutta vesistöä tälle talvelle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti