perjantai 12. helmikuuta 2016

Uudenkaupungin Lautvedellä 7.2.

Viime sunnuntaina jätin kisat väliin ja menin ensi kertaa tänä talvena merelle hupipilkille. Mukaan lähti myös kaksi muuta pilkkijää. Sen verran heikkoa on kalantulo ja etenkin ruokakalan pyynti ollut tänä talvena, että joutui varta vasten lähtemään niitä hakemaan. Kovin isoa kalaahan tuolta ei yleensä tule, mutta kun vain tilanne on käynyt niin pahaksi että alkaa jo ne 100g ahvenetkin pannulle kelpaamaan.

Tiesin ennalta vähän alueen kalantulosta tältä talvelta. Pientä kalaa on ollut runsaasti, mutta isommat hakusessa. Siltikin väkeä on tuolla ollut käsittääkseni aika lailla joka päivä siitä asti kun jäät ovat kantaneet. Viime sunnuntaina väkeä oli kuitenkin jäällä poikkeuksellisen vähän, laskin meidän lisäksemme vain 6 pilkkijää. Alueella muodissa olevat akkukairat olivat silti kovassa käytössä, ja pelipaikat näyttivät olevan täynnä reikiä noin 0,5 - 2 metrin reikävälillä.

Mutta ei muuta kuin uutta reikää jo täysin rei'itetylle alueelle ja jokaisesta reiästä nousi ahventa. Syvää oli tuolla alueella hieman yli 2 metriä. Koko oli merikalaksi vain säälittävän pientä, yli 100g ahvenet todella harvassa. Vettä oli jäällä pari senttiä ja useimpiin reikiin tuli pyörre kun teki reiän, eli melko lailla huonoimmat mahdolliset olosuhteet kalantulolle. Ehkäpä oikein paksu lumipeite voisi olla vielä huonompi.

Melko lailla heti selvisi, että alueella kyllä riittää ahventa runsaastikin, mutta syönti on todella nirsoa. Pelkkä morri surviaisilla oli aivan ylivoimainen väline. Kärpäsentoukallakin toki sai kaloja, mutta surviaisilla selvästi paremmin. Tapsipilkin käyttökin vaikutti aika turhalta, kaloja sillä kyllä sai mutta syönti lakkasi aina muutamaan ahveneen. Värikoukkuakin aamusella testailin ja sillä parhaaksi jäi 5 ahventa samasta reiästä.

Kalaa tuli jokaisesta reiästä muutamasta ahvenesta noin 20 ahveneen saakka, kunnes syönti tuntui hiipuvan. Noin kymmenennen reiän kohdalle osui kuitenkin päivän paras reikä, ja kolmisen kiloa ahventa tuli melkeinpä hujauksessa, ja kokokin oli tuolla reiällä enemmän yli kuin alle 100g. Myös päivän suurimmaksi jäänyt 280g ahven nousi tuosta reiästä. Paras uittotekniikka tuntui olevan se, että pomputti morria voimakkaasti muutamia kertoja pohjassa ja sen jälkeen väristäen nosti 10-20cm ylös päin. Tuota kun toisti muutaman kerran, niin kalaa tuli jos oli tullakseen. Syönnin ollessa käynnissä ei kuitenkaan pohjapomputuksia tarvittu, vaan sillä enemmänkin aktivoin parven uudestaan syömään. Kovin hyviä kalaputkia en kuitenkaan alueelta enää löytänyt, mutta muutaman kalan reikiä ja hieman parempia osui jatkuvasti.

Vähän klo 12 jälkeen siirryimme vähäksi aikaa rantavesiin tuulensuojaan, ja itselläni oli siinä vaiheessa ahventa kasassa ehkäpä 13 kiloa. Rannan läheltäkin kalaa nousi melkein joka reiästä, mutta putket olivat selvästi lyhyempiä kuin selkäpakalla, josta aloitimme. Vaikka olin rannan kupeessa, oli vettä välillä nelisen metriä. Toisaalta sain kalaa monesta reiästä noin metrin vedestäkin, eli kyllä sitä kalaa matalassakin on. Aivan matalassa yleensä kalat hieman säikähtivät kairausta ja kesti hetken että varsinkin yli 100g ahvenet uskalsivat napata.

Viimeiseksi reiluksi tunniksi palasimme vielä päivän aloituspaikalle ja kyllä sieltä jälleen ahventa nousi, mutta ei enää joka reiästä. Pari yli 10 ahvenen putkea vielä sain.

Päivän loppusaldo oli itselleni noin 22 kiloa ahventa, eli tavanomainen saalis kyseisestä paikasta.

Liki kaikki kalat pilkin 0.10mm siimalla, surviaisilla ja omatekoisella morrilla. Morrin väri tällä kertaa hopea-fosfori, eli ATSU-morrien värikartan "Valopilkku". Morri oli 4mm volframikuulaan tehty, eli hieman isompi kuin tapsimorreissa. Koukkukoko oli vain 14, mutta silti ei montaa karkuutusta päivän aikana tullut.

Kalan koko oli ehdottomasti normaalia pienempää, ja valikoin fileerattavaksi saaliista 13 kiloa, jossa pienimmät ahvenet olivat 70g luokkaa. On kyllä edelleenkin kalaisaa aluetta tuo, mutta kalan koko tuntuu hiipuvan. Ilmeisesti kova kalastuspaine alkaa pikkuhiljaa vaikuttaa kokoon, mutta määrässä se ei juuri näy. Tosin voipi olla, että aivan ensijäillä oli ne paremman kokoiset ahvenet harvennettu jo parvista pois.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti