maanantai 27. maaliskuuta 2017

Meriviikonloppu 25.3. - 26.3.

Tulipa käytyä ensimmäiset (ja ehkä viimeiset) kerrat merellä pilkillä tänä talvena. Tällä kertaa pilkillä Juuson kanssa.

Lauantain kohteena oli Uudenkaupungin Lautvesi. Jäätilanne oli kuuleman mukaan huono, mutta pitihän sitä vähintään käydä tarkistamassa tilanne paikan päällä. Jäällä oltiin 8 maissa. Heti ensimmäisestä rannasta pääsi jäälle, mutta rannan tuntumassa oli vain noin 15cm jäätä, josta pinta ainoastaan kovempaa. Lisäksi läheinen virtapaikka oli sula noin puolen kilometrin - kilometrin matkalta, paljon laajemmin kuin viime keväänä tuolla viimeisellä kerralla.

Hetken aikaa mietittiin mitä tehdään, ja päätettiin kiertää autolla tuo virtapaikka, ja käveltiin sitten metsän läpi jäälle toisesta paikasta. Siitä ei kuitenkaan ollut enää jäätä pitkin pitkää matkaa oletetulle kalapaikalle, mistä on tähän asti aina tullut kalaa hyvin. Jäälle pääsi hyvin, ja jään paksuus oli reilut 20 senttiä, josta vajaa 10cm kovempaa jäätä pinnassa, ja alla reilu 10cm aivan sohjojäätä. Koko alueella näkyi vain yksi pilkkijä meidän lisäksi, hän eteni toisella puolella selkää potkukelkalla, joten jostain ilmeisesti pääsi jäälle vielä aurinkoiselta puoleltakin.

Aloin pilkkimään morrilla ja Juuso värikoukulla. Ensimmäisestä reiästä sain yhden noin 150g ahvenen. Muutamasta seuraavasta reiästä pari ahventa lisää, kunnes osui yksi 6 ahvenen reikä. Tuossa vaiheessa Juusokin vaihtoi morrivehkeisiin, kun ei saanut värikoukulla muuta kuin yhden hauen. Välineen vaihdon jälkeen alkoi ahvenia nousta Juusollekkin. Todella hakusessa oli kyllä kalat, ja kun tuolta alueelta välillä siirryttiin pois, ei koko lenkiltä tullut mitään mainittavaa.

Palasimme samalle alueelle ja rei'itimme sitä tiheämmin. Useita 1-2 ahvenen reikä, yhdestä reiästä 3 ahventa ja muuten tyhjää. Syönti tuntui tosi aneemiselta. Kalan koko oli kuitenkin kohtuullista. Juusolle osui yksi 7 ahvenen reikä, mutta muuten oli aika hiljaista. 12 aikaan vähäkin syönti tuntui hiipuvan, joten alettiin pikkuhiljaa poistua jäältä. Matkan varrelle vielä muutama reikä ja niistä vielä yksi filekoon ahven.

Keli oli yllättävän kylmä ja tuulinen, joten ei kauheasti tehnyt mieli kaloja kuvailla ulkona. Oma saaliini oli 30kpl filekaloja, joista isoimmat varmaan vähän yli 300g.


Sunnuntaina päätettiin Naantalin lähistöllä vielä poiketa jonnekin pilkille. Suunnattiin Maanpäähän, jossa ainakin oli varjoisen etelärannan puolella autopaikka. Jäällä oltiin vasta joskus klo 11 jälkeen.

Jäätilanne ei juuri eronnut Lautvedestä. 15-25cm suurimmaksi osaksi tosi pehmeää jäätä. Kalaa tuli huomattavasti tasaisemmin, mutta kalan koko oli tosi pientä, eikä sunnuntain saaliin kanssa kauaa mennyt fileerausveitsen kanssa..

Särkiä ja pikkuahvenia sai melkein joka reiästä jokusia, "paras" reikä taisi antaa 14 pikkuahventa. Kolmisen tuntia viitsittiin pilkkiä, ja sinä ainaka osui sinttien sekaan pari 140g ahventa ja jokusia 60-100g ahvenia.

Vesi oli sameaa kuten Lautvedelläkin, joten ilmeisesti vesisateet/laskuojat oli tehneet tehtävänsä. Näkösyvyys oli molemmissa paikoissa noin 30-50 senttiä. Tässä muutama maisemakuva Maanpäästä, kun ei kaloissa juuri kuvattavaa ollut.

Vasemmalla selällä Naantalinaukkoa


Vähät kalat nousi rantojen läheltä, keskemmällä tyhjää...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti