keskiviikko 1. maaliskuuta 2017

Väinämöisen pilkki, Näsijärvi/Aitolahti 25.2.

Viime vuonna sain tiedon tästä kisasta vasta kisan jälkeen, mutta tällä kertaa tieto kiiri minulle asti pari päivää ennen kisaa. Kisa-aikaa ja aluetta sai tosin etsiä vähän aikaa. Mutta jos ensi vuonna saisin kaivettua ajoissa tiedot kilpailusta niin voisi sitä itse vaikka vähän mainostaa.

Näsijärvellä oli tullut aikaisemmin pilkittyä vain Kaiharinlahdella ja Siivikkalanlahdella, joten pääsin täysin uusille vesille kisaamaan/pilkkimään.

Kilpailualuetta oli oikealle päin noin 2km ja vasemmalle noin 5km. Alkuperäinen suunnitelmani oli suunnata oikealle, mutta kisapäiväksi luvattu kohtalainen tuuli muutti sen verran suunnitelmia, että lähdin suojaisemmalle alueelle vasemmalle. Kartalta katsoin muutaman kalapaikalta näyttävän alueen, joita ajattelin kisassa kokeilla.

Päätin pilkkiä kisan pelkästään tapsilla, kun ajattelin ottaa vähän tuntumaa kehimiseen ja tapsivehkeisiin, kun ne ovat todennäköisin välinevalinta myös SM-pilkissä.

Kisa-aika oli 9-14 puolen tunnin paluuajalla ja kaiken kalan kisa. En ollut kyllä oikeastaan millään tavalla varautunut särjen pilkintään. Tosin ajattelin, että ei särki varmaan tähän aikaan vuodesta sellaisella syönnillä olekaan, että niitä kannattaisi yrittää.

Kisan aloitin suurehkolta pakalta (alle 6m), tai ehkä pikemminkin sen reunasta kun ekalla reiällä olikin liki 8 metriä. Silti aloin heti saamaan kaloja, ekasta reiästä taisi 10 ahventa nousta. Seuraavat 4-5 reikää antoivat kuitenkin vain yhden ahvenen, mutta sen jälkeen avausreiän vierestä löytyi parempi reikä, josta nousi yli puoli kiloa ahvenia. Katsoin, kun väkeä alkoi vähän kerääntyä yhtä reimaria kohti ja parin reiän jälkeen siirryin sinne itsekin. Olin kuitenkin jonkin aikaa ihan hukassa, ja kaloja alkoi tulemaan vasta noin kymmenennestä reiästä.

Putket olivat kuitenkin tuolla alueella pitkiä, ja 5-6 hengen porukassa tuli siinä jonkun aikaa kalaa nosteltua ihan kiitettävää vauhtia. Syvyyttä oli tässäkin se hieman alle 8 metriä. Pari kolme hyvää reikää kerkesin pilkkiä, kunnes koko alue alkoi hiipua hiipumistaan. Vähän turhankin kauan tuli tuossa tuhrattua aikaa, kun ahvenen koko pieneni 30-grammasta vain 15-20 -grammaisiin ja määräkin väheni.

Tein välillä lenkin toisaalle saaden yhden parinkymmenen ahvenen putken, mutta muuten vain tyhjää. Palasin hetkeksi porukkaan takaisin, mutta en siitä enää ihmeemmin kaloja saanut. Kello näytti tuossa vaiheessa 12.30 ja ahvenia kasassa noin 6 kiloa. Päätin etsiä loppukisan kalaa "puhtailta" alueilta eli kohdista missä ei ollut vielä reikiä. Jo parin reiän jälkeen osui reikä kohdilleen, ja vajaat pari kiloa ahventa tuli hujauksessa. Tällä reiällä kala nousi hyvin 2-3 metriä pohjasta ja tärppi tuli aina heti kun siiman sai suoraksi, kunnes kalantulo yhtäkkiä lakkasi. Loppuaikana tein paljon reikiä, mutta kalaa sain enää kolmesta reiästä. Näistä kalarei'istä jokainen antoi tosin yli puoli kiloa ahvenia, joten ei kisan loppuaikaa voi huonoksi sanoa.

Tulokseni oli 9685g ja se riitti aina voittoon asti. Näin tähän asti itselleni todella haastavana ollut järvi antoi yli tuplasti ahvenia verrattuna kolmeen edelliskisaan Näsijärvellä yhteensä. Särkiä oli 200-300 grammaa ja kaikki loput ahvenia keskipainoltaan noin 27g. Yhtään yli 50g ahventa en tainnut saada. Syöttinä käytin oikeastaan ihan satunnaisesti sekä silmää että kärpäsentoukkia ja niiden yhdistelmää.

Tässä tuloksia kärkipään osalta: (osanottajia yhteensä n. 35 henkeä)

Miehet:

1. Atte Mustalahti 9685g
2. Niko Saarinen 6980g
3. Ahti Leppänen 5350g
4. Pertti Järvinen 4,2kg?
5. Jouni Saarinen 4,1kg?
6. Tapio Mustalahti 2200g

Naiset:

1. Armi Jauhiainen 1535g

Suurin ahven: Niko Saarinen: 215g

Palkinnoksi otin moottorisahan ja Nikon oli tyytyminen taulutelevisioon

Rannoissa oli lunta, mutta selällä 70% paljaana. Kulkeminen oli hankalahkoa liukkauden vuoksi kun lumi tarrasi tossuihin.


Tässä kuvaa kisasaaliista järjestäjien sivuilta: http://www.tamselka.fi/kireita-siimoja-vainamoisen-pilkkikisassa/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti