keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Vesijärven kisatreenit 15-16.12.

Viime sunnuntain kisaan Lahden Vesijärvellä treenailin kisaa edeltävinä torstaina ja perjantaina. Päätin pilkkiä treenit tällä kertaa pelkästään ketjupilkeillä, koska halusin nähdä nimenomaan missä alueella kalat ovat parhaiten syönnillään, ettei välineiden piikkiin voi laittaa. Ideana oli sitten kisassa käyttää tarpeen mukaan välineitä monipuolisemmin.

Torstaina...

Päivän treeniin oli ennalta selvät sävelet:
- pelkästään ketjupilkillä ja silmällä ensimmäisen kalan jälkeen
- tyhjällä reiällä max 30 sekuntia
- aina kun kalaa tulee, kokeile nouseeko se pohjasta
- selvitä, onko kalaa matalassa...

Pilkinnän aloitin klo 9.30, keli oli varsin hämärä pilvisyyden ja utuisuuden vuoksi.
Järjestelmällisesti rei'itin kilpailualueen länsirantoja tähdäten noin 4 metrin veteen. Tosin taktiikka muuttui kalattomuuteen kyllästyttyäni siihen, että rei'itin siksakkia noin 3-8m välille. Selvästi eniten kalareikiä osui 5-7m syvyyksiin, mutta missään nimessä mikään paikka ei vakuuttanut.

Yli 2 tuntia täytyi rei'ittää, että osuin sellaiseen kohtaan, missä kalaa sai useasta lähekkäisestä reiästä sen verran mukavasti, että ei niitä viitsinyt jäädä pois onkimaan. Huono puoli oli kalan surkea koko, samaa silppua kuin viime talvena. Joka tapauksessa kaksi selkeää kalapaikkaa löytyi, joista kalaa löytyi molemmista 3-8m syvyydestä, kala tuntui olevan eri kohdissa eri syvyyksissä. Yleensä jyrkissä penkoissa tuntui olevan paremmin kalaa kuin loivemmissa. Muuten koko päivänä tuli ainoastaan aivan haja-ahvenia.

Treenisaalis oli yhteensä 177 ahventa, jotka painoivat noin 3,6 kiloa. Valtaosa kaloista oli 10g kokoluokkaa, mutta sekaan tuli 20-50g ahvenia, ja pari suurempaakin hieman yli 100g ahventa.

Torstain treenin jälkeen perjantaille jäi tavoitteeksi löytää yksinkertaisesti isompaa ahventa ja kauempaa lähdöstä. Mikäli mistään ei perjantaina kaloja löytyisi, olisi tyytyminen torstain paikkoihin.

Perjantaina päätin lähteä järvelle sukset jalassa, kun lunta oli sopivan vähän noin pari senttiä. Ajattelin, että luisteluhiihto ilman sauvoja olisi vähän nopeampi tapa edetä. Vauhtia riittikin, mutta todella raskasta tuo ilman sauvoja ja kaira kädessä hiihto kyllä oli. Loppupäivästä myös meinasi jalkoihin tulla hiertymiä kun näin kylmiltään tuli hiihdettyä viitisen kilometriä.


Messilästä hiihtelin aluksi Enonsaaren rantaan ja heti ensi reiästä alkoi ahvenia tulla kohtuullista vauhtia. Muutenkin alueella tuntui kalaa olevan melkein joka reiässä, kun osui vain oikeaan syvyyteen. Enonsaaren eteläpuolella meni myös railo, jonka kävin melko tarkasti läpi. Mitään huimaa kalantuloa siinä ei ollut millään kohtaa, mutta kohtuullisen hyviä reikiä kylläkin useita ja en jäänyt niitä tyhjäksi pilkkimään. Kala tuntui olevan yllättävän matalassa ja tuntui että pikkukalojen kannalta railo meni vähän liian syvässä vedessä ja isoja kaloja ajatellen taas liian matalassa (4-5m).

Jossain vaiheessa tein suoran siirtymän selkäsaarelle, ja kävin aika huolella läpi Selkäsaaren rannat ja jonkin verran Selkäsaaren pohjoispuolen aluetta ja hieman Kivisaarelle päin. Kalaa tuolla tuntui olevan aika tasaisesti, mutta sellainen kuva jäi, että Enonsaarella olisi ollut enemmän kalatapahtumia. Niinpä hylkäsin Selkäsaaren kisapaikkavaihtoehtona ja päätin vielä loppuajan treenata lisää Enonsaarella, ja niin Enonselän selkäpakat jäi koittamatta, vaikka nekin olin suunnitellut treenaavani.

Loppupäivänä löytyi sen verran kalaisan tuntuista aluetta ja matalemmasta kuin muualta, että kisan aloituspaikka oli sitä myöten selvä. Kalaa tuntui olevan ainakin 50 metriä pitkällä kaistaleella jokaisessa reiässä aika hyvin ja sen jälkeenkin melkein joka reiässä. Parista reiästä sai jopa ahvenen yhdellä vedolla ylös, sellaista ei tapahtunut missään muulla alueella. Ajattelin, että tuo olisi noin 10 kilon kisapaikka, mutta en tiennyt kyllä riittääkö sellainen kalantulo mitalisijoille saakka. Loppujen lopuksi kun valtaosa Enonselän rannoista jäi kokonaan kokeilematta, selkävesistä puhumattakaan.

Joka tapauksessa perjantain treenisaaliini oli 5,1 kiloa ja suurin ahven Selkäsaaren rantapenkasta tullut n. 200g ahven. Muutama muukin n. 100g ahven osui joukkoon, mutta muuten kalan koko oli aika surkean pientä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti