maanantai 30. tammikuuta 2017

Kisatreeni Asikkalan Urajärvellä ja Vesijärvellä 27.1.

Perjantaina olin jo aikaisin aamusta Asikkalan Urajärven jäällä. Kello taisi olla jotain 8.20 kun jäälle kävelin. Sumu oli sen verran sakea ja keli jäällä erittäin hyvä kulkea, joten päätin kävellä aivan järven toiseen päähän asti ja aloittaa treenit sieltä. Ajattelin, että ei siinä ajallisesti juuri tasoitusta antaisi, vaikka kisassa menisi aivan toiseen päähän saakka. Alkuperäinen suunnitelmani kun oli harjoitella vain kilometrin säteellä lähdöstä, mutta se muuttui aika lennosta.

"Vähän" sumua ja lentokeli jäällä


Nyt oli ensi kertaa "normaalin" kisan treenissä mukana myös viime vuoden puolella hankkimani Lowrance elite 4x chirp -pilkkikaikuluotain. Aloitin 5-6m vedestä paikasta, johon joku oli tehnyt paljon reikiä pienelle alueelle. Päivä alkoi lupaavasti, kun heti kaiussa näkyi pari kalaa, jotka olivat kiinnotuneita tapsipilkistäni. En saanut niitä kuitenkaan nappaamaan parin minuutin yrityksellä ja jatkoin matkaa.

Aika pian kävi selväksi, että kala on tiukassa. Noin 15 reikää kerkesin pilkkiä eri syvyyksistä, kunnes ahven nappasi heti kiinni kun pudotin pilkin...nyt on kalaa? No ei ollut vaan ahven jäi ainoaksi. Seuraavaa ahventa saikin odotella aika tovin. Tein vajaan kilometrin lenkin ja palasin takaisin aina aloituspaikalleni saakka kun koko lenkillä ei siima hievahtanutkaan. Kokeilin monipuolisesti erilaisia paikkoja 2-6m vedestä...kaislikon edustaa, vedenalaista niemekettä, kivikkoa...ei kalaa missään.

Eli takaisin aloituspaikalle missä ainakin kaiku näytti pari kalaa (muualla ei näyttänyt senkään vertaa!). Pilkki veteen ja hetken päästä kala kiinni, särki! Ja toinen särki ja kolmas...Viereisestä reiästä sitten tuli kuin tulikin pari 15g ahventa ja lähialueelta vielä yksi nyppy.

Kokeilin vielä muutaman paikan, joista ensimmäisestä sain yhdestä reiästä pari 25g ahventa. Eipä siinäkään kaiussa näkynyt mitään näiden kahden jälkeen jotka molemmat sain ylös. Kovasti oli kala hukassa ja nuo jäivät viimeisiksi kalahavainnoiksi. Alkoi olla selvä homma, että kala on syvemmässä, mutta ei ollut oikein intoa enää alkaa sieltä etsimään, kun tarkoitus oli samana päivänä treenata vielä Vesijärveäkin. Tein kuitenkin pois lähtiessä muutaman reiän noin 10m veteen, mutta kaloja ei osunut siitäkään. Treenin lopetin joskus klo 13.30, joten noin viidessä tunnissa saalis oli 5 ahventa ja noin 100 grammaa.

En ole montaa kertaa elämäni aikana treenannut kisaan, jonka olen jättänyt väliin, mutta nyt päätin niin tehdä. Ne kerrat itse asiassa voidaan laskea yhden käden sormilla kun olen moiseen nöyrtynyt. Olisin toki kisaan muuten lähtenyt, mutta tarjolla oli toinen vaihtoehto (seuraottelu Ruuhijärvellä), joka houkutteli tuon jälkeen paljon enemmän.

Loppupäiväksi siis viellä siirryin treenaamaan sunnuntain kisaan Vesijärvelle. 

Aloitin Karjusaaren pohjoispuolelta ja löysinkin heti pientä ahventa matalasta. Tahti ei tosin tuntunut yhtä hyvältä verrattuna Pallaksen rantoihin. Hieman syvemmästä sain kuitenkin kahdesta reiästä peräkkäin aivan hullunlailla keskipainolta 30-40g ahventa. Vettä oli jotain 2,5-3 metriä, mutta ahvenet löivät pilkkiin heti kun sai sen metrin verran pudotettua reiästä. Enpä ollut tuollaiseen syöntiin osunut Enonselällä yli 2 vuoteen.

Tuossa vaiheessa oli jo aivan selvää, että aloitan siitä sunnuntain kilpailun. Kala-alue oli vain erittäin pieni, eli se ei tulisi kisassa kestämään kovin kauaa, varsinkaan jos siihen tulisi muitakin kisailijoita. Siitä oli kuitenkin pakko aloittaa, ja ainahan sitä voi siirtyä muualle loppuajaksi.

Seuraavaksi kävin Kivisaaren rannassa, sieltä ei tärppiäkään ja jatkoin nopeasti matkaa, tällä kertaa noin 15 reikää syvempään 8-10m veteen, mutta ei kalatapahtumia. Kello alkoi olla jo paljon, mutta siirryin vielä loppuajaksi Enonsaarelle ja ehdin aika pitkän pätkän rei'ittää saaren rantaa. Kalaa oli aivan kaikkialla, mutta ei missään mielestäni niin hyvin kuin Pallaksen tai Kankolan edustalla. Sain kuitenkin muutamia bonuskaloja noin 50-80g kokoluokkaa.

Kisataktiikaksi suunnittelin tuossa kohtaa, että aloittaisin Karjusaaren kupeesta ja pilkkisin siinä todennäköisesti pari tuntia. Loppuajan suunnittelin nyppiväni pikkuahventa joko Enonsaarella, tai sitten juoksisin aina Pallaksen rantaan asti 4,5 kilometriä. Kalojen keskipaino oli tässä treenissä noin 19g ja ahvenia kertyi noin 1,5 kiloa, reilut 2 tuntia kerkesin treenailla. Odotin treenin perusteella, että voittoon tarvitaan ainakin 8-9 kiloa, mahdollisesti yli kymppi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti