maanantai 2. tammikuuta 2017

Nokian Pyhäjärven Sorvanselällä 27.12. & 28.12.

Tapaninpäivänä tein vihdoin jalkineinvestoinnin pilkkikisoja ajatellen, kun kävin Sportia Pekasta ostamassa uudet "jääötökät" eli Icebugit. Itse asiassa menin alun perin katsomaan korkeavartisia jalkineita, mutta totesin, että kisaamiseen sopii paremmin juoksuun sopivat Icebug Pythot. Päädyin ostamaan tossut reilua kokoa 47, jotta alle mahtuu kahdet Goretex-sukat. Näillä on sitten tarkoitus kisata liki kaikki kilpailut, jos kelit vain sallivat.

Pohjasta löytyy 17 nastaa, tossun pinta vettähylkivä, muttei vedenkestävä

Tossuja päätin testata heti seuraavana päivänä 27.12. Sorvanselällä, myös kaiku oli mukana. Keli oli aika hieno, ja jäälle oli tullut ohut lumikerros. Jäällä olin vasta klo 11 maissa, mutta aurinko oli siihen aikaan varsin matalalla.Aloitin pilkinnän tutulta vedenalaiselta niemekkeeltä noin 5-6m vedestä. Alueella oli ennen minua yksi pilkkijä, ja heti jälkeeni tuli kaksi pilkkijää lisää. Heti eka reikä antoi tasurilla n. 150g ahvenen, ja värikoukulla jokuisia pienempiä. Toinen reikä näytti tyhjää, mutta kolmannesta alkoi ahventa nousta jo enemmän. Morrista kalat eivät oikein välittäneet, mutta värikoukun perässä välillä parvi nousi alle 2 metrin päähän jään reunasta. Isoimmat ahvenet jäivät tuolta reiältä kuitenkin noin 80-100 grammaan, yhtä n. 150g ahventa lukuunottamatta.

Tuon jälkeen olikin kalojen suhteen hiljaista, parista reiästä löysin max 50g kokoluokan ahventa, mutta en jäänyt sen kokoista pilkkimään. Tuuli alkoi loppupäivästä kinostamaan ohuen lumikerroksen ja alta paljastui parin metrin levyinen maitojääjuova, jota päätin pilkkiä loppuajan. Aivan viimeisistä rei'istä sain muutaman filekalan, isoimman ollessa jotain 230g kokoluokkaa. Poikkeuksellisesti tämä isoin ahven ottikin pelkkään morriin pari metriä jään alta. Muuten kyllä kalat tulivat etupäässä värikoukkupilkillä, tällä kertaa nro 12 koukku käytössä.

Päivän kokonaissaldo oli noin 5 kiloa ahventa, mutta filekaloja ei ollut kovin montaa. Antaa kuvan puhua puolestaan.Seuraavana päivänä 28.12. päätin mennä samoille vesille, mutta aamulla oli muuta puuhaa ja olin vesillä vasta klo 13 aikoihin ja otin mukaan pelkästään Vimin värikoukkupilkkejä, varustettuna nro 10 koukulla. Tällä kertaa otin pilkkikerran enempi lenkkeilymielessä, enkä ottanut kaikua ollenkaan mukaan. Toisaalta olo oli tosi tukkoinen ja aamusta asti nenä vuosi koko ajan, joten juoksentelu ei ehkä ollut kovin järkevää.

Rei'itin noin 20 reikää edellisen päivän paikoilla, mutta ilman kaikua tuntui melkein kuin olisi kaivossa pilkkinyt. Olisinko korkeintaan 10 ahventa saanut koko alueelta, kun kuitenkin edellispäivänä tapahtumia oli reilusti. Näistä ahvenista kuitenkin 3kpl oli noin 150g kokoluokkaa.

Tuon paikan jälkeen lähdin selkävesille seuraamaan edellisenä päivänä löytämääni vaalean jään juovaa, mutta totesin sen päättyvän liian syviin vesiin ja siirryinkin sen jälkeen noin kilometrin päässä olevalle matalikolle, jossa oli sielläkin jo kaksi pilkkijää sillä hetkellä minua ennen. Ensimmäisesti reiästä en saanut kaloja, mutta toisella reiällä alkoi tapahtua ja sain kohtuullisen putken kohtuu kokoista kalaa, isoin yli 200g. Myös alueen kolmas reikä antoi muutaman filekalan. Jälleen isoimmat ahvenet nappasivat vasta sitten, kun pilkkiä väriytti ja nosti...ja isoimmat kalat ottivat muutenkin yli metrin irti pohjasta. Kaiun myötä alkaa oma pilkkitapa näköjään vähän muuttua, vaikka kaiku ei olisikaan mukana...


Tuon reiän jälkeen oli kuitenkin todella vaikeata ja sain ainoastaan muutaman pikkuahvenen vähän sieltä sun täältä 5-8m vesistä. Saalis oli kuitenkin parin tunnin käynnille kohtuullinen.Ai niin, uusista tossuista...ovat yllättävän lämpimät kun alle laittaa kahdet goretex-sukat. Jalat eivät ihmeemmin palelleet. Ekana päivänä paleli hieman, kun päivään sisältyi paljon kaiun tuijottelua...mutta siltikin jalat tarkeni huomattavasti paremmin kuin sormet. Pito näissä Icebugeissa saisi mielestäni olla kyllä peilijäälle vielä pitävämpi, mutta muuten varmasti pito riittää.

Seuraava päivä 29.12. oli vielä pahempi flunssapäivä, mutta sekin sisälsi silti liikuntaa toukannoston ja illan salibandyn muodossa, en suosittele tällaista touhua kenellekään siinä kunnossa...mutta toukat "oli saatava" ennen Lahden Alasenjärven yms. tulevia kisoja.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti