keskiviikko 4. tammikuuta 2017

Sysmässä Nuoramoisjärvellä 2.1. & Päijänteellä 3.1.

Nuoramoisjärvi

Tänne päädyttiin Juhan kanssa, kun Päijänteen iso selkä vielä lainehti. Paikasta ei ollut sen ihmeemmin tietoa, kuin että hyvän kokoista ahventa pitäisi löytyä. Kaiun kanssa niitä oli tarkoitus etsiä koko päivä.

Lähtörannassa näytti tältä


Lähtöalue oli matalaa n. 4m vettä, joten siirryttiin nopeasti montulle, joka oli noin 2km päässä. Sinne kaiku piirsi ekat kalat väliveteen, jotka paljastuivat särjiksi. Muutama reikä koitettiin, ja jatkettiin matkaa isomman syvänteen reunaan.

Siellä parissa reiässä vaikutti kaiun mukaan olevan joku isompi kala, joka ei kuitenkaan kelpuuttanut pilkkiä. Juha sai yhden pikkuahvenen juuri sillä hetkellä viereltäni. Ehkä 10-15 reikää tehtiin tuolle alueelle 6-10m veteen, ja taas jatkoimme matkaa. Tarkoitus oli siirtyä kerralla noin kilometrin päähän, mutta matkan varrella näkyi vaalean jään juova, jonka ajattelin kokeilla. Ekalla reiällä oli 10m syvää, ja sainkin jonkun isomman kalan houkuteltua nappaamaan värikoukkupilkkiin, mutta eipä jäänyt kiinni ja kala lähti pois. Hieman matalemmassa sitten jälleen kaiku näytti elämää, ja paksumpi viiva lähestyi pilkkiä. Väristys, nosto ja "pam" kala kiinni. Heti huomasi, että ei ihan pieni, ja ylös nousi 260g ahven.  Hetken aikaa koitimme vielä tuolta alueelta, mutta kaloja ei enempää näkynyt.

Selällä ei juuri lunta ollut
Siirryimme nyt sinne kauemmas, paikassa oli alle 6m matalikko, jonka ympärillä joka suunnassa yli 10m, paitsi yhdessä suunnassa hieman matalempaa. Tarkoitus oli kokeilla 6-10m väliltä. Muutaman reiän jälkeen tuli isompi kala kaiun näyttöön, mutta en saanut sitä ottamaan värikoukkuun. Äkkiä pelkkä morri tilalle, ja melkein saman tien kala kiinni. Kala tuntui isohkolta ehkä 500g ahvenelta, mutta se irtosi noustuaan vain metrin verran.

Loppuaikana ei yrityksestä huolimatta noussut kuin särkiä, joten vaikean päivän saldo oli yksi ahven mieheen.

260g ahven jatkojalostuksessa, muut ahvenet aikaisemmalta päivältä...

Päijänne

Päijänteen isoille vesille kun ei vielä päässyt, niin tyydyin kokeilemaan rantojen läheltä/lahtien suualueilta. Jäätä oli niillä alueilla 8-14 senttiä. Aloitin syvänteeltä, josta Juha oli joskus saanut ahvenia. Muutamalla ensimmäisellä reiällä kaiku ei näyttänyt kaloja, mutta 10-11m veteen päästyäni oli välivedessä paljon kalaa. Laskin tapsipilkin parven sekaan, ja hetken päästä oli pieni kala kiinni. Kala paljastui kohtalaisen suureksi kuoreeksi. Pari tärppiä sain vielä samalta reiältä, mutta en enempää kuoreita ylös asti.

Tietääkseni ensimmäinen järvestä pilkillä saamani kuore

Lähialueelta sain pari ahventa 8m vedestä, mutta en mitään muuta. Siirryin toiselle syvänteelle, ja sieltä lopulta myös kaksi ahventa, mutta ei enempää. Näpit alkoi olla sen verran jäässä, että päätin kävellä vielä lähtörannan tuntumasta kokeilemaan. Sieltä 10m vedestä vielä kaksi ahventa samasta reiästä, mutta muuten ei mitään. Tuolla alueella oli kyllä kaiun mukaan ahventa vähän enemmänkin, mutta syönti oli onnetonta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti