torstai 8. tammikuuta 2015

Kangasalan Suoramanjärven kisat 6.1

Loppiaisena kisattiin Kangasalan Suoramanjärvellä kaiken kalan kisoissa. Järvi on pienin järvi, missä olen ikinä kisoissa käynyt. Siitä huolimatta kalaa tuntuu järvessä riittävän.

Klo 10-14 kisattiin pakkasen ollessa koko kisan ajan noin -20. Etukäteen oli jo tiedossa, että meikäläinen ei tuolla kelillä istu paikallaan ja pilki neljää tuntia, vaan lämmittelylenkkejä joutuu välillä juoksentelemaan.

Kyseisen kisan olin voittanut kahdesti peräkkäin samasta paikasta ja päätin vielä kokeilla samaa paikkaa jälleen kerran. Treenaamassa en ole tuolla järvellä ikinä käynyt enkä hupipilkilläkään.

Noin 1-2 viikkoa sitten ostin Haukka-pilkiltä pari pientä Tuulihaukka-pilkkiä ja niitä oli tarkoitus kisassa kokeilla. Eli kyseiset pilkit laskin veteen ensi kertaa tässä kisassa. Molempien pilkkien alla oli omatekemä tapsimorri #16 koukussa. Toinen morri hopea-oranssi ja toinen valkoinen. Aloituskokoonpano oli kirkas pilkki ja tuo hopeinen morri. Tapsisiimaksi laitoin 0.12mm siimaa ja tapsin pituus oli noin 8cm. Käytössä oli myös ensimmäistä kertaa tämän kauden kisoissa itse nostettuja surviaisentoukkia, enkä ottanut muita syöttejä edes mukaan.

Alku lupasi heti hyvää, sillä sain ensimmäisen parin minuutin aikana heti särjen. Tosin siihen se kalantulo jäikin ja muutaman minuutin päästä oli särjen seurana vain pari pikkuahventa. Olisiko ollut päivän kolmas reikä niin pilkkiin tarrattiin hieman kovempaa ja kalaa sai vähän alkaa jopa väsyttelemään. Ahveneksi se paljastui ja varsin mukavan kokoinen. Parin minuutin väsyttelyn jälkeen noin 400g ahven reppuun. Tästä reiästä ei enää muuta tullut, eikä tullut parista muustakaan reiästä. Moni näytti kuitenkin särkiä saavan, ja menin pienimuotoiseen porukkaan tekemään keskelle reiän.

Tästä reiästä alkoi pientä 10-15g ahventa nousta ja jokunen särkikin tuli sekaan. Hetken päästä kalalaji vaihtui kuitenkin kokonaan särjeksi. Vettä oli tällä kohtaa kolmisen metriä, mutta nostin parven väliveteen. Särkiä tuli pari kiloa nopeaan tahtiin, kunnes selkäni taakse kairattiin reikä ja parvi katosi. Parven nostamisessa on aina riskinsä ja nyt kävi näin. Tuossa vaiheessa kävin juoksentelemassa lämmittelylenkin ja palasin kuitenkin vielä takaisin samalla reiälle. Heti en saanut mitään, mutta hetken päästä alkoi jälleen särkiä nousta, mutta niitä tuli vain 10-20kpl ja sitten lakkasi. En saanut lähialueelta muistakaan rei'istä mitään.

Kisasta oli tuossa vaiheessa kulunut puolet ja kalaa oli nelisen kiloa koossa. Päätin tehdä vähän reilumman siirtymän kohtaan mihin kukaan ei ollut vielä kairannut. Ensimmäinen reikä antoi heti 25 pikkuahventa ja särjen. Seuraava reikä oli tyhjä, mutta kolmannesta alkoi ahventa tulla taukoamatta. Silloin tällöin tuli myös särki sekaan, mutta ensimmäisistä 100 kalasta tästä reiästä vain kymmenkunta oli särkiä. Jossain vaiheessa tapsi meni sekaisin ja vaihdoin kuparin väriseen pilkkiin valkoisella morrilla. Kalantulossa en havainnut eroa sillä kalaa tuli koko ajan edelleen.

Yhdessä välissä kävin pikaisesti koittamassa, josko aamun rei'iltä tulisi kalaa, kun alue oli rauhoittunut ja porukka siirtynyt siitä pois. Saalis jäi pariin särkeen ja ahveneen ja palasin reiälle, josta olin siis jo tunnin verran vetänyt kalaa koko ajan. Kalantulo ei hiipunut siinä ollenkaan. Ahventa tuli välillä niin hyvin, että käytin tapsissa ahvenen silmääkin välillä syöttinä. Silmälläkin sain parhaimmillaan 10-20 ahventa aivan peräkkäin. Kun syönti heikkeni, sai sen aina heti surviaisilla uudestaan käyntiin. Kisan loppua kohden sain enemmän myös särkiä sekaan, mutta nekin olivat pieniä noin 25g kokoluokkaa. Aamulla särjet olivat noin 30-40g keskipainoltaan. Yhdessä välissä sain myös toisen bonuskalan n. 250g ahvenen.

Viimeisellä reiällä istuin siis noin 2 tuntia ja sain siitä vajaat 200kpl ahvenia ja särkiä 20-30kpl.

Saaliini 6,7kg riitti selvään voittoon, josta olin hieman yllättynyt, sillä valtaosa kisasta meni pilkkiessä keskipainolta aavistuksen yli 10g ahvenia. Särki oli aralla päällä etenkin kairaamisäänen suhteen, pikkuahven taas oli paremmin otillaan kuin aikaisempina vuosina. Isäni tuli kisassa toiseksi 5,0kg saaliilla ja miesten sarjan kolmannella oli muistaakseni 3,7kg. Naisten sarja vietiin 3,5 kilolla.

Isoimman kalan palkinnon voitin 436g ahvenellani, ja myös 2. suurin ahveneni 253g taisi olla kisan 2. isoin kala. Kolmanneksi suurin ahveneni oli varmasti alle 30g.

Päivän isoimmat ahvenet ja edellispäivän siika odottamassa pannulle pääsyä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti