torstai 8. tammikuuta 2015

Rautavedellä 8.1

Ensimmäistä kertaa näille jäille kävin Sastamalan Rautavedellä. Viime talvena käynnit siellä jäivät jostain syystä vain kahteen kertaan saaliiden ollessa n. 2kg ja 5kg.

Suuntasin samaan paikkaan kuin viime talvena. Itse asiassa olen käynyt siellä samassa paikassa monta kertaa joka talvi jo ainakin viiden vuoden ajan. Saaliit vaan ovat parina viime vuotena huonontuneet selvästi.

Nyt oli kuitenkin odotukset vähän korkeammalla, sillä Roismalanlahdella oli edellispäivänä ahven aika hyvin otillaan ja Rautavesi on kuitenkin samaa vesistöä. Aloitin pilkkimisen samalla Mannisen 40mm hopeakyyllä, millä eilenkin pilkin. Koukun kokoa vain kasvatin koosta 14 kokoon 12. Kolmannesta reiästä nousi ensimmäiset ahvenet, siinä jo muutama yli 100g. Vettä oli kolmisen metriä. Siirryin syvempään, mutta kalaa ei tullut. Matalammasta sain sormenmittaisia ja palasin lähelle tuota reikää mistä sain vähän isompia.

Muutaman kohtuu hyvän reiän alueelta löysin, mutta kalantulo oli varsin heikkoa verrattuna parhaisiin ensijäiden käynteihin tuolla. Jäästä puolet oli lumen peitossa ja puolet ei, joten laikkujen avulla ei kalaa oikein voinut etsiä. Outo ilmiö oli aamulla, että morri ja tapsivehkeet eivät toimineet ahvenelle yhtään. Värikoukulla kalaa sai vetää, mutta kun vaihtoi morriin lakkasi aina syönti. Syönti kuitenkin jatkui heti kun vaihtoi takaisin värikoukkuun. Tämä sama toistui ainakin kolmesti, joten sattumasta ei ollut kyse. Värikoukun lisäksi ahvenet ottivat kohtuullisen hyvin tasapainoon. Kyllästyin kuitenkin monesti pikkuahventen tärppeihin ja nostelin ne värikoukulla pois.

Kalaa tuli parhaiten pohjasta, mutta jonkin verran kalaa sai myös 1-1,5m irti pohjasta. Syvyyttä oli kalaa antaneilla rei'illä melkeinpä jokaisella noin 3 metriä. Keskipäivän jälkeen sain myös morrilla muutamia ahvenia, mutta mitään kunnon syöntiä ei siihen kohdistunut. Puoli 2 aikaan päätin vielä tehdä pitkän paikanvaihdoin ja siirryin noin kilometrin päähän toiseen vakipaikkaani mistä tulee melkein aina ahventa.

Tällä kertaa alku oli vaikeaa, ja pilkin lähes 10 reikää ilman kalatapahtumia värikoukulla. Kyseinen kalapaikka on penkan reuna, jossa syvyys muuttuu nopeasti 3,5 metristä syvempään. Tein penkkaan lisää reikiä kauemmaksi rannasta ja ongin niitä morrilla. Yhtäkkiä kalaa alkoi tulla ja morriin otettiin jo matkalta kiinni. Vaihdoin tasuriin ja sain melko nopeasti toistakymmentä ahventa. Kalaa tuli parhaiten noin metri irti pohjasta. Syönti kuitenkin muuttui tökkimiseksi ja vaihtelin välineitä. Sain muutamia ahvenia silmäpilkillä, värikoukulla ja lopuksi vähän enemmänkin ahvenia vielä morrilla. Pari kiloa ainakin tuosta reiästä taisi ahventa tulla yhteensä. Lähettyviltä löytyi vielä yksi reikä, mistä sain jokusia filekaloja, mutta syönti siinä vaiheessa väkisinkin jo hiipui kun alkoi tulla hämärää ja lähdin pois.

Ahventa tuli siis varsin hyvin, mutta koko oli aika paljon pienempää kuin mihin olen tuolla tottunut. Nyt isoimmat ahvenet olivat siellä 200g paikkeilla. Yli 100g ahvenia oli vajaa 30kpl ja "filekokoista" eli yli 70-grammaisia noin 5-6 kiloa. Pikkuahvenia tuli kuitenkin niin paljon, että kokonaissaalis ainakin hipoi kymmentä kiloa jos ei sitä ylittänyt.

Päivän parhaimmisto

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti