sunnuntai 19. huhtikuuta 2015

Raippaluodossa 3.4

Pitkäperjantaina tuli tehtyä jo vähän perinteeksi tullut viimejäiden reissu Raippaluotoon. Viime keväänä kävi vähän ohrasesti, kun jäätä ei pelipaikoilla ollutkaan. Tällä kertaa oli jo etukäteen tiedossa, että jäälle pääsee, joten oli sikäli mukavampi lähteä reissuun.

Suuntasimme isän ja Joukon kanssa "Pikku-Vistanille", eli Kalskärsfjärdenille. Tiesimme, että ajankohta on vielä vähän aikainen kyseiseen paikkaan, mutta siitä huolimatta odotukset olivat kohtuulliset kalantulon suhteen.

Rämmimme metsää pitkin noin 4km päähän, jossa tuli vähän aikaa sekoiltua kännykän gps:n kanssa, kun reitti jäälle oli vähän aikaa hakusessa. Hetken päästä kuitenkin löysimme oikean reitin. Jäälle päästyämme tuli huomattua, että aivan turhaan kiersimme metsää pitkin, sillä yöpakkaset olivat kovettaneet jään siinä määrin, että jäälle olisi päässyt melkein mistä vain. No, tulipa ainakin tehtyä pieni peruskuntoharjoitus samalla jos ei muuta...

Aamuhämärässä olimme jäällä, ja melko nopeasti löytyi myös kaloja. Ahvenet olivat hyvän kokoisia ja todella matalassa, mutta ne olivat kovin yksittäisiä. 1-2 kalan reikiä oli paljon, ja tyhjiä reikiä vielä paljon enemmän. Kalat mitä saatiin, tulivat lähes poikkeuksetta 30-70cm vedestä, osa aivan kivien juuresta ja väleistä.

Itse pilkin kalani morrilla, muut saivat aamulla pääasiassa tasapainopilkeillä. Itse koitin tasuria myös useaan otteeseen, mutta ei niin ei. Kalat olivat varsin pienillä alueilla, niitä ei todellakaan tullut ympäriinsä. Itselläni oli periaatteessa 3 pientä aluetta, mistä kalani sain. Kalat eivät olleet pohjassa, vaan osa niistä liikkui aivan jään reunassa kiinni. Jäätilanne oli onneksi niin hyvä, että liikkua uskalsi jäällä aika normaalisti. Jään paksuus vaihteli pääasiassa reilusta 10 sentistä noin 20 senttiin.

Joskus klo 14-15 lopeteltiin, kun huonohko kalantulo ei motivoinut enää jatkamaan ainakaan kaikkia porukamme jäseniä. (Itse olisin tietty ollut vaikka pimeään saakka.) Oma saaliini oli noin 18 kiloa ahventa, ja ahventen keskipaino 230 grammaa, joten kala oli varsin mukavan kokoista verrattuna edellisvuosiin. Aiemmin itselläni on tuolla ahventen keskipaino pyörinyt noin 150-180 grammassa.
Yhtään yli 400g ahventa en saanut, mutta 10 suurinta ahventani painoivat 3,5 kiloa. Joukon isoin ahven painoi yli 700g.

Pitkäperjantain jälkeen Pikku-Vistanilla pilkittiin (ja uitiin) vielä ainakin parina päivänä, mutta siinä vaiheessa jäät alkoivat lähteä jo siinä määrin, että parhaaseen aikaan ei todellakaan tänäkään keväänä pilkkijät päässeet kutuahvenparvia harventamaan. Pumpulta kuulemma olivat jotkut saaneet tosi isojakin saaliita, mutta valtaosalle siellä pilkkineistä noin 10-15kg saaliit olivat arkipäivää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti