keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Maajoukkuekarsinta 1.4., Pyhäntä, Iso Ahvenjärvi

Tässä aluksi perustietoa niille, joille karsintakisa ei ole tuttu:

Joka kevät karsitaan Suomen joukkue seuraavan vuoden Suomi-Norja-Ruotsi -maaotteluun. Jokaisessa sarjassa kolme parasta pääsee edustamaan Suomea. Kisat ovat vuoron perään kaikissa kolmessa maassa, ja 2018 kisat pidetään Ruotsissa. Ahvenet on näissä karsintakisoissa täytynyt tappaa välittömästi ja muutamien vuosien ajan. Myös maaotteluissa tulee ahvenet tappaa heti.

Tämän vuoden karsinnat oli täältä etelän näkövinkkelistä aika kaukana. Päätettiin hyvissä ajoin ottaa paikan päältä majoitus, ettei tarvitse samoilla silmillä lähteä kisaamaan. Porukaksi muotoutui lopulta minä, isä, Kalle ja Nico. Ajelin torstaina Hollolasta Nokialle, ja perjantaina iltapäivällä poimittiin Tampereelta Kalle ja Nico kyytiin ja edessä oli 5-6 tunnin ajomatka hotelli Järvihelmeen, jossa oli myös maajoukkuekarsinnan kokoontuminen lauantaiaamuna.

Kokoontumispaikka oli aivan järven rannassa, joten ensimmäinen ajatuksemme oli, että voisiko kisa olla heti tässä kokoontumispaikalla? Alkoi perusteellinen googletusoperaatio, josta löytyi tieto, että järvellä oli ollut kisat hiljattain. Ainakin itse aloin hylkäämään siinä vaiheessa ajatuksen, että tässä vieressä kisattaisiin.

Heräsimme kisa-aamuna vähän ennen seitsemää, ja kävimme melko lailla heti katsomassa, saadaanko kisa-alueen kartat heti käsiimme. No, kyllähän sieltä kartat saatiin, mutta oli kyllä pettymys kun alue oli pieni, eikä siitäkään ollut oikein minkäänlaisia syvyyskäyriä. Ainoastaan muutama summittainen syvyysmerkintä eri puolilla järveä, ja jotain viivan tynkää yritetty johonkin tyrkätä.


Lähtöpaikka oli kohdasta, jossa lukee Kota.

Tältä järvi näytti kännykän näytöltä, huom. järven pituus noin 700 metriä

Pohjatiedot järvestä oli seuraavat: kirkas vesi, ei ennen ollut yleisiä kisoja, järvestä löytyy särkeä, ahventa, siikaa ja kirjolohta.

Kisa-aika oli 10-14, puolen tunnin siirtymillä. Tosin jäälle päästettiin jo vähän ennen puoli 10.

Rannoilla oli lunta 30-40 senttiä, mutta jäällä oli siitä huolimatta lähestulkoon lentokeli. Lunta oli kyllä ainakin 10-15cm, mutta se oli pakkautunut siinä määrin, että askel ei juuri upottanut.
Järvellä oli yksi pilkkijä vastarannalla, joten menin muutaman muun kanssa ensimmäiseksi häntä haastattelemaan. Kirjolohia oli pilkkimässä lusikalla, ja yhden oli saanutkin ylös asti. Hän kertoi, että laavun edustalta oli saanut (muistaakseni) viikkoa aiemmin 550g ahvenen, kun oli kirjolohta yrittänyt. Tuo tieto riitti minulle aloituspaikaksi, ja päätin aloittaa laavun edustalta, jos siihen ei liikaa väkeä tule. Rei'istä kun katseli veden näkösyvyyttä niin eipä se vesi mitään kristallinkirkasta kuitenkaan ollut. Toisaalta ei tuo järvi ihan tummavetinenkään ollut.

Oli pieni pohdinta, että aloitanko tapsilla vai morrivehkeillä. Päätin aloittaa pelkällä morrilla. Ensimmäinen reikä mistä aloitin, oli vanha reikä, josta oli kirjolohia yritetty. Ensimmäisellä reillä oli vettä kolmisen metriä - ei kalatapahtumia, enkä nähnyt muidenkaan saavan. Seuraava reikä 1,5m veteen ja sitä seuraavakin vielä aika matalaan. En edelleenkään nähnyt kenenkään saavan kaloja.

Vaihdoin tapsiin ja siirryin selvästi syvempään, noin 4m veteen. Lyhyen houkuttelun jälkeen ahven, ja heti perään toinen, tästä se lähtee? No, enempää ei tullut ja seuraavat 4-5 reikää samalle alueelle antoivat kaksi ahventa lisää. Tarkistin ensimmäisen kalaa antaneen reiän vielä pelkällä morrilla, ja sainkin yhden ahvenen. Seuraava reikä olikin sitten koko päivän putkireikä, kun se antoi viisi pikkuahventa peräjälkeen. Sen jälkeen menikin vaikeaksi.

Rei'itin tarkkaan tuota aluetta lisää, mutta ahvenia ei vain kuulunut. Muutaman kymmenen metrin päässä Nico alkoi saamaan kaloja, ja siirryin 10-15m päähän. Pitkällisellä lirkuttelulla sain tuosta reiästä yhden noin 30g ahvenen ja yhden 5-grammaisen. Tässä vaiheessa ei ollut kisaa varmaan takana kuin reilu tunti, ja oma saalis taisi olla 14 ahventa.

Tiesin, että olen vähintään kohtalaisessa tahdissa, kun ei kukaan näyttänyt saavan kuin yksittäisiä ahvenia. Mutta kun kalaa ei löytynyt niin sitä ei vain löytynyt. Kaikki kalani olin tuohon mennessä saanut noin 4m vedestä, ja sitä syvyyttä rei'itin ympäriinsä tuloksetta. Kävin vielä uudestaan tuolla alueella, josta kalani sain ja tein 5-10 uutta reikää lisää. Niistä rei'istä vielä yksi pikkuahven lisää, joka ei paljoa houkuttanut.

Kisa oli yli puolivälissä, kun päätin lähteä syvempään veteen rei'ittämään, siellä kun oli vielä vähän tilaa tehdä reikiä. Jonkin aikaa rei'itin tuloksetta 3-6m vettä, kunnes siirryin rei'ittämättömälle alueelle noin 7m veteen. Heti eka reikä antoi tapsilla päivän suurimman noin 70g ahvenen. Seuraava reikä oli tyhjä, mutta jälleen seuraavasta iski ihan kunnolla pari noin 80g ahventa peräkkäin. Ilo vaan jäi taas lyhyeen, kun seuraavat 20 reikää samalle alueelle antoi vain yhden 50g ahvenen lisää.

Kisaa oli jäljellä vielä reilusti yli tunti, mutta omalta osaltani kalatapahtumat jäivät tähän. Kyllä sitä töitä tuli tehtyä, mutta ideat loppuivat totaalisesti kesken. Olisin tietysti voinut mennä morrittelemaan rantoihin vanhoja reikiä, mutta tällä kertaa päätin tehdä reikää reiän perään.

Saaliini 19 ahventa / 606g toi itselleni aika tavanomaisen sijoituksen näissä kisoissa, tällä kertaa 13. sija.

Kisan jälkeen kuulin, että moni maaottelupaikan napanneista saivat pikkuahvenen lisäksi joitakin 200-300g ahvenia. Nämä isommat ahvenet olivat tulleet etupäässä alle 2m vedestä. En tiedä ottiko kukaan maajoukkuepaikkaa pelkillä pikkusinteillä.

Kisan tulokset löytyy tämän linkin takaa

Kisapaikan valinta ihmetytti monia, ja itselleni tulee lähinnä mieleen miten tämä kisapaikka vastasi tulevan maaottelun kisapaikkaa? 700m x 400m kokoiselle alueelle se noin 150kpl maajoukkuepaikan tavoittelijoita? Maaotteluissa kun aina ongitaan isompia alueita ja osanottajia on 54kpl.

Tässä vielä anonyymisti muiden kommentteja kisapaikasta:

- Voi herranjestas jälleen. Tolla tapetaan tää laji

- No hitto mikä lätäkkö, kyllähän sieltä parhaat selvis mut tolle porukalle pitäis olla vähän isompi alue. Ettei tunnissa ole koko alue hakattu. Ja varmaan häviää viimisetki osallistujat kohta jos tommosiin paikkoihin viedään, et kerran vartissa saattaa nykästä.

- Vaikee paikka :D pienillä morreilla joutu aika syvästä pilkkiin ja kalat pieniä.

- Kun miettii et ens talven PM on Ruotsissa, todennäköisesti sellasessa paikassa missä on kalaa paljon koska Ruotsi ja Ruotsin nappulamiehet on kovia siellä. Nyt sinne lähtee pelkkiä morriukkoja mitkä jää kakkoseks siin kisassa. Ja tuo oli miust enemmä morrikarsinta ku pilkki...Eihä tos oo mitää järjee viiä keskelle suota tollasii kisoja.

- Onneton paikka saaliin määrää katsoen.

- Miks tämmöseen paikkaan piti tuoda?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti