tiistai 20. maaliskuuta 2018

Hauhon Tuplapilkki 17.3. Iso/Vähä-Roine + treenipäivä

Hauholla pidettiin viime vuoden tapaan tuplapilkki, jossa on kilpaillaan sekä 10 isoimmasta ahvenesta että suurimmasta kokonaisahvensaaliista. Viime vuonna kun satuin puolivahingossa voittamaan 10 ahvenen kisan, niin ajattelin tällä kertaa panostaa pelkästään isompiin.

Harjoittelemassa kävin kisaa edeltävänä päivänä. Ainakin alkuperäinen suunnitelma oli katsoa syvyyskartasta mielenkiintoisen näköisiä paikkoja 7-11m vesistä ja pilkkiä niitä kaikua hyväksi käyttäen. Tässä treenistä:

Alku oli vaikeaa, rei'itin yhtä pienehköä syvännettä ja laajan syvänteen päätä. Muutamia reikiä tuli tehtyä ilman mitään kalahavaintoja. Vähitellen alkoi kalaa nousta jonkun verran 7-8m vesistä, mutta kokoluokka surkean pientä sinttiä, ehkä joku 40-50g ahven sekaan. Yhden matalikon päältä löytyi sitten railo, jota pitkin aloin kairailla. Ongelmaksi vain muodostui se, että railojen kohdalla pintajää oli pettävää ja alla oli vettä 10-30cm, ja minulla oli lenkkarit jalassa. Vaikka nyt kahdet goretex-sukat alla olikin, niin tulihan siinä kylmä. Paikoitellen railot kuitenkin kestivät ja en sentään joutunut nilkkoja uittamaan muuta kuin kulkiessa. Kairaaminen railoihin oli myös varsin työlästä kun vesi "imaisi" kairan aika hyvin jumiin.

Alkumatka railosta oli 4-7m syvyistä vettä, eikä kalahavaintoja tullut ollenkaan. Pikkuhiljaa kaloja alkoi nousta kun siirryin syvempään 8-10m veteen, mutta edelleenkin koko oli pientä. Tuohon asti tuli aika lailla aloitettua jokainen reikä tasurilla, mutta lopulta kyllästyin kun siihen ei ollut tönäissytkään koko päivänä. Vähät kalat oli tähän asti tullut morrilla. Päätin vaihtaa ketjupilkkiin silmällä ja melkein saman tien oli vähän reilumman kokoinen ehkä 100-200g ahven kiinni, mutta irtosi. Seuraavilla rei'illä kuitenkin oli vain pikkuahventa.

Kun saavuin aivan railon päätyyn, sain reiästä ensin yhden pikkuahvenen. Ylös nousevan ahvenen perässä näin kaiun avulla nousevan pari ahventa ylöspäin, ja pudotin pilkin takaisin toisen kalan eteen. Saman tien kala kiinni ja ylös nousi 325g ahven. Toinenkin irti pohjasta noussut ahven oli luultavasti reilun kokoinen, mutta se hävisi alueelta.

Tuon jälkeen saikin etsiä pitkään seuraavaa kalaa, kokeilin muutaman sadan metrin päässä olevan saaren ympäristöä hyvin monenlaisista syvyyksistä. Vain kahdesta reiästä nousi kaloja, 6m ja 8m vedestä, koko taas surkean pientä! Hyvän oloinen matala kohta ja vedenalainen niemeke tuolta alueelta löytyi, mutta kun kala on pientä niin silloin se on.

Tämän alueen jälkeen kokeilin enää pikaisesti pois lähtiessä vähän matalampaa vettä. Nousihan sieltä 2-4m vesistä pikkuahventa, mutta melko nihkeää tahtia. Kun reenissä ei yhtä enempää isoja ahvenia noussut, pisti vähän harkitsemaan mitä sitä kisassa yrittää.

Kisatapahtumiin:

Kilpailuaikana oli 9-14, 30min siirtymillä molemmin puolin. Osanottajia näytti olevan aavistuksen vähemmän kuin edellisvuonna.

Lopulta päätin vaikeasta treenistä huolimatta keskittyä isomman ahvenen etsintään. Sainhan sentään treenissä vähän osviittaa mahdollisista syvyyksistä mistä isompaa hakea, kun se ainoa iso ahven + yksi karkuutus olivat noin 10m vesissä. Tuo treenattu paikka ei kuitenkaan lopulta niin paljoa houkuttanut, ja menin kisassa aivan eri alueelle kuin mitä harjoittelin. Hieman sain pohjatietoakin tuosta paikasta, että siinä olisi joskus isompaa ollut.

Aloituspaikalla kuitenkin piteli hiljaista, ei merkkiäkään edes pikkukaloista. Taktiikkanani oli aloittaa ketjupilkillä, ja kalojen mahdollisesti löytyessä koittaa välillä morrilla ja tasurilla. Vähän matkan päässä oli laikkua, ja sain siitä sentään sen 10 ahventa täyteen - kaikki pieniä. Löysin alueelta ihan hyvän oloista lumetonta railoa myös 10m syvyydeltä, mutta kalaa ei siitä tullut. Tuossa vaiheessa kisaa oli takana jo yli tunnin verran.

Tein lenkin samalle alueelle kuin mistä sain kalat viime vuonna. Osasi olla hiljaista, jokusia pikkuahvenia. Matkan varrella poikkesin kuitenkin yhdelle laikulle ja siitä sain morriteltua yhden toivoa nostattavan 80g ahvenen. Myöhemmin palasin lähelle tätä aluetta, ja huomasin noin 100m ulompana rannasta menevän pitkän railon, jossa oli laajalti lumetonta aluetta. Ei muuta kuin sitä tutkimaan.

Kun pääsin railolle, oli vettä noin 12-13m...lähdin kairailemaan kohti lähtörantaa. Hiljalleen madaltui, ja 11m vedessä osui reikä kohdalleen. Hetkessä oli ylhäällä pari 250-300g ahventa ja jonkun verran 50-150g kaloja. Kymmenkunta ahventa otti aivan heti kiinni kun pilkin sai alas, ja sitten hiljeni. Vaihdoin morriin, ja pitkällisen morrittelun tuloksena sain vielä yhden 200g ahvenen ja kolme n. 70g ahventa. Lähialueelta ei kuitenkaan kaloista tullut lisää havaintoja.

Jatkoin railoa eteenpäin ja sieltä täältä sai 1-3 ahventa reiästä, muuten oli tyhjää. Yksi 100g ja noin 70g ahven nousi enää loppukisan aikana eli 2,5 tunnissa, pikkuahventen lisäksi. Vaikeaa oli, mutta arvelin 10 ahveneni riittävän kisassa korkealle, olihan tulokseni ainakin parempi kuin edellisvuonna.

Punnituspaikalla melko äkkiä selvisi, että 10 ahvenen kisassa kahdelle tuli turpaan, ja molemmat sattuivat tulemaan kisaan vieläpä samalla autolla, eli isä ja Jouko. Tosin 10 ahvenen kisa oli tuolla joka sarjaan erikseen.

Tuloksia en netistä löytänyt, mutta tässä jotain mitä muistuu mieleen: (voi olla virheitä..)

Miehet kaikki ahvenet:
1. Juha Rantala 8,7kg
2. Ahti Leppänen?
3. 4-5kg?

Miehet 10 isointa:
1. Jouko Soikkeli 2085g
2. Atte Mustalahti 1400g
3. ? 1200g

Miehet 60v+ kaikki ahvenet:
1. ? 6,6kg
2. Tapio Mustalahti 6,1kg+
3. Pertti Järvinen 6kg+

Miehet 60v+ 10 isointa:
1. Tapio Mustalahti 1665g
2. ??? 700g
3. Risto Mäenpää ???350g?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti