keskiviikko 14. syyskuuta 2022

SM-pilkki 2022, Vesijärvi, Vääksy 19.3.

 Kisoista on aikaa, mutta kisatapahtumat ovat yhä tuoreessa muistissa, tässä teille lukijoille vielä raporttia.

Kisathan alun perin piti järjestää Puruvedellä, mutta ne peruutettiin koronatilanteeseen vedoten. Lopputalven puolella kuitenkin rajoitteita purettiin, ja Sami Kainulainen sai vielä pistettyä kisat pystyyn. Mahtava juttu lajille ja kiitos siitä vielä Samille!!

Treenaamassa kävin viimeisen treeniviikon alussa kahtena päivänä. Ekana päivänä treenasin enemmän itäpuolta kisa-alueesta ja jälkimmäisenä länsipuolen penkkoja ja hieman myös pakkoja.

Ekan päivän treenissä löytyi useita kalapaikkoja 3-6m vedestä, kisakalaksi kohtuu hyvän kokoista 30-60g ahventa paikasta riippuen. Ainoa hankaluus tietysti oli päätellä, mikä paikka näistä nyt sitten paras olisi, kun suunnilleen tasavahvoja paikkoja löytyi useita. Moni paikoistani oli täysin rei'ittämättömiä, mutta kuuleman mukaan nuo kaikki paikat reijitettiin kutakuinkin reikäjuustoksi vielä ennen kisoja. :D Noh, taitaa noin pienellä kisa-alueella olla pelkkää toiveunta yksin pilkkiminen jollain alueella. Kivahan se olisi, jos kisa-alueita laajennettaisiin. Eniten kuitenkin kyrsii tuo 2vk rauhoitussääntö. Kisoihin jos haluat käydä treenamassa ja lisäksi vielä kisassa niin se on aina sen 2 reissua + majoitukset. Tämän hetken polttoainehinnoilla alkaa tulla kalliiksi, joten en ihmettele kun SM-kisoissa väkimäärä vähenee. Jännä homma kun uistelukisoissa ei SM-tasolla rauhoituksia ole, ja kisa-alueetkin ovat ihan reilun kokoisia - miksi ei pilkinnässä?

Mutta takaisin asiaan. Toisen päivän treenailin siis länsirantoja. Pieniä kalapisteitä löytyi sieltä täältä, mutta kalan koko oli paljon pienempää kuin edellispäivän paikoilla. Kala-alueet myös tuntuivat pienemmiltä. Yksi erikoinen kala-alue kuitenkin löytyi. Vettä oli 2-6 metriä, ja lähes joka reiällä parvet nousivat aivan kannen alle saakka. Miinuspuolena tuossa paikassa oli kuitenkin kalan koko...keskipaino ei paljon yli 10g mennyt. Mutta kalaa alueella riitti.

Tarkoitus oli alun perin käydä treenillä vielä tuon jälkeenkin, mutta jätin väliin siitä syystä, että ajattelin lisätreenin vain sekoittavan ajatuksia enemmän - mitä teen lisäpaikoilla kun nämäkin oli hyviä, eikä niistäkään pysty saman kisan aikana montaa pilkkiä.

Sitten itse kisatapahtumiin

Joukkuetaktiikalla lähdettiin kisaan, ja päätimme koko Team Kyörän joukkue suunnata samalle matalikolle eli Kaarttille. Siinä oli mielestäni kaikkein laajimmin kalaa treeneissä ja pidin sitä paikkaa kaikkein varmimpana, vaikka siihen tulisikin paljon väkeä. Väkeä siihen tulikin jokusia kymmeniä, mutta sen verran moneen paikkaan väki muutenkin järvellä hajaantui, etten ollut siitä huolissaan. Muutamien ekojen reikien pilkkimisen jälkeen tuli kuitenkin pieni paniikki, sillä kalaa ei tullut ollenkaan siihen tahtiin kuin uskoin ja toivoin. Eka reikä taisi antaa silmäpilkillä parikymmentä ahventa, mutta seuraavista ei tullut lähellekkään sen vertaa. Aika hiljaista tosin näytti olevan muillakin.

Tein alun jälkeen 50-100m siirtymän, ja löysin heti jonkun verran kaloja, mutta kalaputket jäivät auttamatta turhan lyhyiksi. Hieman syvemmästä penkan reunoista osa porukasta näytti harvakseltaan saavan selvästi isompaa ahventa, ja suuntasin porukkaan mukaan. Tyhjää, tyhjää ja tyhjää...mutta aina joku jostain päin sai jonkun isomman. Jossain kohtaa vaihdoin tapsivehkeisiin ja pienensin pilkkiä. Sattumaa tai ei, mutta parilta reiältä sain muutaman keskipainolta 50-100g ahvenen. Sitten taas tyhjää. En tiedä, olisiko kannattanut vain sitkeästi jatkaa saman penkan rei'ittämistä, mutta hieman epäusko iski ja päätin hölkkäillä yli kilometrin päähän seuraavalle paikalle, sillä tuo alue vaikutti melko rauhalliselta pilkkijöiden määrän suhteen. Kisa oli noin puolivälissä, ja ahventa kasassa 3-4 kiloa. Tiesin, että tuo tahti ei ainakaan riitä.

Vaihdoin matalapilkintään ja välineiksi värikoukkupilkit. Tuota aluetta en itse käynyt edes treenaamassa, vaan seuramme muut jäsenet olivat tuota seutua kolanneet. Treenissä oli tullut ihan komeaa ahventa, mutta nyt kisapäivänä sitten jotain ihan muuta. Ne kalat mitä löytyi oli aivan säälittävän pieniä, eikä periaattessa olisi tehnyt mieli jäädä niitä edes pilkkimään. Pidin kuitenkin isomman kalan löytämistä sen verran mahdottomana, että tyydyin sittenkin nyppimään pikkusinttejä. Noin tunti ennen kisan loppua osui hyvä reikä, josta nostelin hetkessä pari kiloa ahvenia metrin siimalla. Tuo tahti jos olisi jatkunut, niin kisasta olisi vielä voinut tulla kohtuullinen tulos, mutta kalantulo loppui kuin seinään ja viimeinen tunti oli tosi vaikea. Ehkä muutaman sata grammaa sain enää ahvenia keräiltyä viimeisen tunnin aikana. Harmittaa, sillä 1-2 kiloakin olisi nostanut sijoitusta tuntuvasti. Lopetin kisan kohtaan, missä olisi ollut syytä olla koko viimeinen tunti tai vaikka koko kisa. Siitä nimittäin pilkittiin koko kisan kakkostulos. Toisaalta, myös aloituspaikastani pilkittiin miesten sarjan 3. sija ja muita hyviä sijoituksia. Askelmerkit eivät nyt vain ihan osuneet kohdilleen. Tyytyväinen kisasta olen lähinnä siihen, että värikoukkupilkintä sujui hyvin. Sijoitus oli heikohkosta kisasta huolimatta niinkin hyvä kuin 22.

Tällä hetkellä lähinnä miettii, onko 2023 SM-kisoihin nykysäännöillä edes mieltä osallistua. Fakta on kuitenkin se, ettei tuolla täysin ummikkona menestysmahdollisuuksia juurikaan ole. SM-pilkki 2023 on tarkoitus järjestää 25.3.2023 Nuasjärvellä, Kainuussa.

Tässä vielä 2022 SM-kisojen miesten top 30 (275 osanottajaa punnitsi kalansa)

1. KUKKAMAA HEIKKI KAUKASTEN KALAKERHO ETELÄ-SUOMI 12,095 

2. SIIVONEN LASSI HATTULAN KALAMIEHET Häme 9,987 

3. LYÖMIÖ MARKUS KIVIJÄRVEN KALAVEIKOT Kaakkois-Suomi 9,767 

4. LAHTINEN JUKKA ORIVEDEN ONKIJAT RY HÄME 9,187 

5. RANTALA JUHA HATTULAN KALAMIEHET Häme 9,051 

6. KALIN JUHA ONKI-86 TURKU 9,009 

7. LAPPALAINEN JARNO PIELAVEDEN PILKKIJÄT Pohjois-Savo 8,617 

8. VOUTILAINEN JUSSI KALLAN KALAKAVERIT Pohjois-Savo 8,582 

9. KORTET RAINE RAUTARUUKIN URHEILUKALASTAJAT RYPohjois-Pohjanmaa 8,510 

10. BANKOWSKI TOMMY ORIVEDEN ONKIJAT Häme 8,487 

11. KORHONEN JANI NASTOLAN PILKKI RY Kaakkois-Suomi 8,385 

12. KORKEILA JYRI HATTULAN KALAMIEHET Häme 7,991 

13. POLLARI MARKO YLÄ-KEITELEEN KOUKKU RY Keski-Suomi 7,982 

14. LASSHEIKKI EELIS MERI-LAPIN URHEILUKALASTAJAT Lappi 7,979 

15. HARTONEN JANI KIVIJÄRVEN KALAVEIKOT Kaakkois-Suomi 7,576 

16. HALTTUNEN HARRI LAHDEN ONKITEAM RY Kaakkois-Suomi 7,552 

17. LINDBERG HARRI TEAM SENSAS FINLAND Kaakkois-Suomi 7,395 

18. VIRTANEN SAMI PADASJOEN KALAKERHO Kaakkois-Suomi 7,387 

19. SELEN RONI TEAM SENSAS FINLAND Kaakkois-Suomi 7,300 

20. HEIKKINEN-ARVOLA MARKO LAHDEN KALAVEIKOT Kaakkois-Suomi 7,218 

21. AAPRO JUSSI KIVIJÄRVEN KALAVEIKOT Kaakkois-Suomi 7,081 

22. MUSTALAHTI ATTE TEAM KYÖRÄ Kaakkois-Suomi 6,958 

23. PUSSINEN TEEMU TEAM KYÖRÄ Kaakkois-Suomi 6,870 

24. JAAKO MIKA MERI-LAPIN URHEILUKALASTAJAT Lappi 6,832 

25. KOKKO HEIKKI TEAM KYÖRÄ Kaakkois-Suomi 6,712 

26. MÄENPÄÄ MIKA LAKEUDEN URHEILUKALASTAJAT RY Pohjanmaa 6,707 

27. JÄNTTI ILMARI YLÄ-KEITELEEN KOUKKU RY Keski-Suomi 6,676 

28. KOKKO ORVO TEAM KYÖRÄ Kaakkois-Suomi 6,524 

29. KAINULAINEN SAMI LAHDEN ONKITEAM RY Kaakkois-Suomi 6,478 

30. KUUSELA VESA LAHDEN ONKITEAM RY Kaakkois-Suomi 6,473

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti