maanantai 13. helmikuuta 2023

Maajoukkuekarsinta, Kivijärvi / Kannonkoski 11.2.2023

 Lauantaina oli vuorossa kauden päätavoitteeni, karsinta ensi vuonna Norjassa käytäviin pohjoismaiden mestaruuskisoihin. Kisaformaatti oli sama vanha, eli kisakartan sai kokoontumispaikassa (tällä kertaa Viitasaaren ABC:llä) käteensä, jolloin siis paljastettiin kisajärvi. Kuuleman mukaan tuolla ei yleisiä kisoja ole pidetty 49 vuoteen. Sen verran paikasta myös irtosi tietoa, että uistelukisoja on ollut samalla järvellä pohjoisempana, ei kuitenkaan tuolla alueella.

Kilpailusäännöissä on pieniä eroja verrattuna SM-sääntöihin. Näissä kisoissa muun muassa GPS on kielletty ja kalat tuli tappaa välittömästi. Lisäksi siirtymät ovat mennessä ja tullessa pienemmät 30min. Tarkemmin säännöistä voit lukea TÄSTÄ LINKISTÄ

Kisakartan syvyysmerkinnät erottuivat joten kuten, mutta paremman kuvan alueesta sai kun katselin karttaa Tracker-sovelluksesta ja Navionicsista. Ensimmäinen ajatus oli, että takarajalla on ihan hyvän näköistä paikkaa, mutta hetken aikaa karttoja tutkittuani totesin, että lähtöpaikan lähellä on 2-3 paikkaa, jotka näyttävät kyllä alueina parhailta omaan silmään. 

Keltaisella ympyrällä alue minkä valitsin, vihreällä ruksilla paikkoja joita harkitsin

Keli oli aurinkoinen ja lunta jäällä reilut 5 senttiä. Jäälle kun mentiin, vaikutti että lähtöpaikan lähelle jää aika vähän väkeä. Niinpä hetken päästä minulla oli paikkavaihtoehtoina ainoastaan kaksi lähtöpaikkaa lähinnä olevaa matalikkoa. Enemmän vastarannan puolella olevalle matalikolle tai sen lähelle meni kuitenkin sen verran monta kisailijaa, että en halunnut sinne lähteä. Toiselle matalikolle näytti menevän ainoastaan yksi kilpailija, ja hänestä parin sadan metrin säteellä ei ketään muuta. Ajattelin, että tämän näköinen kalapaikka eikä muita kuin yksi minun lisäkseni, minä jään tähän. Tuossa paikassa kiinnosti se, että se oli suhteellisen matala alue kahden syvän alueen välissä, ja kaiken lisäksi keskellä matalikko, ja rannassa koko kisa-alueen suurin kaislikko.

Kisa alkoi, päätin pienen pohdinnan jälkeen aloittaa kaislikon reunasta. Välineeksi valitsi Pikku-Sepen ketjulla ja kärpäsentoukalla. Tarkoitus oli selvittää aluksi, onko aivan kaislojen vieressä ahventa. Alku oli kuitenkin haasteellinen, sillä kaislikon reunassa oli todella matalaa / se oli pohjaan asti jäässä. Sitten kun menit muutaman metrin ulommas, olikin jo liian syvää. Vajaat 10 reikää tein, ja ainoastaan 2,5m veteen osunut reikä antoi yhden alle 10g ahvenen. Lähialueella ollut toinen kilpailija vaihtoi myös tiuhaan tahtiin reikää, joten hiljaista taisi olla. Tuo toinen matalikko mitä kisapaikaksi harkitsin alkoi kerätä yhä enemmän väkeä, joten ilmeisesti siellä oli kaloja. Pienen pohdinnan jälkeen päätin jäädä kuitenkin "omalle" alueelleni tutkimaan hieman eri kohdasta.

Suuntasin toiselle puolelle matalikkoa, jossa penkka on loivempaa. Hylkäsin samalla kaislikon reunan ja menin heti 30-50 metriä kaisloista selälle päin. Samalla vaihdoin Pikku-Sepen tilalle tapsivehkeet, pilkkinä tällä kertaa Pöystin Lehtipihlaja 55mm, tapsissa koon 14 morri. Kun pääsin reilun 4m veteen ja sain pilkin pohjaan, siiman päässä oli heti ahven kun sain siiman kireälle. Eikä ihan pieni ahven vaan noin 200g. Pilkki takaisin veteen, mutta enempää kaloja tuosta ei noussut. Tein uusia reikiä joka suuntaan, mutta ei niin ei. Pidin kuitenkin tarkasti mielessä ottisyvyyden, eli 12 kehäystä.

Jatkoin samaa loivaa penkkaa, pyrkien rei'ittämään tätä samaa syvyyttä. Parin tyhjän reiän jälkeen osui samasta reiästä n. 100g ja 200g ahvenet. Tuon reiän jälkeen vaihdoin toiseen vapaan, jossa oli samanlainen pilkki, mutta 12 koukulla. Sen verran jännä oli 14 koon koukulla hilata tuon koon kaloja ylös. Tein reikiä ympärille ja taas aivan tyhjää. Taas muutama reikä penkkaan samaan syvyyteen ja taas 2 ahventa ylös. Tuon jälkeen useampia tyhjiä reikiä, jonka jälkeen taas pari ahventa. Sitten taas pari tyhjää, ja taas 2 ahventa. Kaikki kalat olivat hyvän kokoisia 70-250g. 

Kello oli jo 12, eikä repun pohjalla ollut kuin 10 ahventa. Ei naurattanut, mutta en myöskään luovuttanut. Koko ajan ajattelin, että muilla on varmasti paljon paremmin, pari isompaa porukkaa kun oli kerääntynyt pariin paikkaan. Kala oli sen kokoista, että tiesin siitä kertyvän kyllä painoa, jos reikä osuu kohdalleen.  Nuo 10 ahventa painoivat kuitenkin reilusti yli kilon. 

Puolilta päivin alueelle alkoi tuli muutama pilkkijä lisää. Katrin ja Reijon tunnistin jo kauempaa, että paikalle tulivat. Hetken päästä Mikkokin alueella pyörähti, mutta jatkoi sitten matkaansa. Tuossa kohtaa oli aavistus, että kala taitaa sittenkin olla tänään melko tiukassa. Jatkoin itse saman penkan reunan tutkimista, mutta vaikeaksi meni. Noin 15 reiän saldo oli yksi n. 70-80g ahven. Samalla huomasin, että Reijo veti ainakin 5 ahventa samasta reiästä. Tuntui uskomattomalta, kun itselläni pisin putki oli ollut sen 3 kalaa. Ja nuo kalat tulivat ihan samalta alueelta kuin missä itse tuli jo pyörähdettyä. 

Lähdin siirtymään heitä kohti, mutta kokeilin matkalle tehdä vielä pari reikää "puhtaisiin kohtiin". Yksi ahven ylös ja matka jatkui Reijon viereen. Sain heti 3 ahventa, mutta melkoisen pieniä Reijon ja Katrin saamiin verrattuna. Tuon jälkeen taas pari tyhjää reikää. Aavistuksenomainen turhautuminen iski (Reijo tuntui saavan kalaa tuolla hetkellä lähes joka reiästä värikoukullansa) ja päätin siirtyä 30-40m päähän kohtaan, jossa ei ollut vielä reikiä. Heti ensimmäinen reikä tuolle alueelle, ja välittömästi alkoi ahventa nousta hyvää tahtia. Olisiko kymmenkunta ahventa tullut ihan peräkkäin, ja niistä kaksi otti vajoavaan tapsipilkkiin jo matkalta kiinni. Kaikki ahvenet olivat 100-350g. Sitten syönti tuntui hieman rauhoittuvan. Kokeilin morrilla, ja sain nopeasti vielä muutaman ahvenen lisää. 

Alueelle alkoi kertyä lisää väkeä, ja tein pienen peliliikkeen ja lähdin tuolta reiältä pois. Reijo ja Katrikin tulivat minua kohti. Lähdin heitä kohti, mutta en saanut siitä alueelta kuin yhden ahvenen. Kokeilin muutaman reiän tuloksetta, jonka jälkeen juoksin takaisin "putkireiälleni". Sain kuin sainkin siitä vielä härnättyä tapsilla muutaman ahvenen, ja sen jälkeen morrilla vielä kymmenkunta ahventa lisää. Hoksottimeni taisivat käydä lauantaina melko hitaalla, sillä ymmärsin kokeilla vähän ylempää pohjasta vasta sitten kun yksi morrikala oksensi kuoreen jäälle. Noh, reiän viimeiset kalat sain morrilla 70-100cm irti pohjasta. Morrilla tulleet kalat oli tapsikaloja pienempiä, mutta ihan hyvän kokoista kisakalaa n. 40-150g nekin.

Kisa-aikaa oli vielä jäljellä liki tunti, kun tuo reikä hyytyi lopullisesti. Viimeinen tunti oli vaikea, mutta siltikin kalaisempi kuin päivän ensimmäinen tunti. Alue alkoi olla aika perusteellisesti rei'itetty, kun loppua kohden tuohon poikkesi vielä useampi kisailija. Yhdestä reiästä sain vielä 7 ahvenen putken ja kahdesta reiästä yhden ahvenen.

Kisa loppui, ja ahventa arvioin olevan 5-6kg. Punnitus osoitti arvion hyväksi, sillä saalis oli 5838g. Aavistin, että tuolla ollaan tänään korkealla, mutta en uskaltanut arvailla kuinka korkealla. Joka tapauksessa kisa oli työvoitto, riitti se sitten joukkueeseen tai ei. Ihan hetkeen ei ole tullut kairattua kisan aikana tuollaista reikämäärää ja juostua joka ikistä reiän väliä. Reijo tuli vähän minun jälkeen puntarille ja kalaa oli selvästi enemmän kuin minulla, kuten arvelinkin, yli 8kg. Se ei sinänsä haitannut kun oltiin eri sarjassa. Taisin pilkkiä oikeassa paikassa, mutta aivan väärillä välineillä. Onneksi siitä ei tällä kertaa tarvinnut maksaa kovaa hintaa, sillä yllätyksekseni tulokseni riitti kuin riittikin 19-55v miesten kärkipaikkaan. Näin saan uuden tilaisuuden päästä Norjaan kisailemaan, minne olen aina halunnutkin. Sinne piti viimeksikin päästä kun sain maajoukkuepaikan (2019), mutta koronan sotkettua kisat pidettiin Ruotsissa viime talvena.

Tässä linkki tuloksiin 

Tulokset miesten sarjan top 10:

1. Mustalahti Atte Kaakkois-Suomi 5838 

2. Ylönen Samppa Keski-Suomi 5196 

3. Vihtalahti Jori Keski-Suomi 3380 

4. Torvinen Matias Kainuu 2764 

5. Kankaanpää Tero Pohjanmaa 2336 

6. Vauhkonen Ville Pohjois- Karjala 2323 

7. Väänänen Mikko Etelä-Suomi 2149 

8. Korhonen Pekka Keski-Suomi 2136 

9. Hietakangas Aleksanteri Pohjanmaa 2056 

10. Voutilainen Jussi Kainuu 1931Ei kommentteja:

Lähetä kommentti