keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Kilpapilkkijän varusteet

Tässä vähän lisää asiaa kilpapilkkijöiden varusteista. Ensinnäkin kaira. Itse olen aina käyttänyt kisoissa ainoastaan UR:n vihreää kairaa. Niitä löytyy itseltäni 100mm, 115mm ja 155mm. Kisoissa 155mm kaira on erittäin harvinainen varustus, mutta joskus se on tullut otettua isojen kalojen varalta, tai muuten vähäkalaisiin kisoihin, joissa ei ole kuitenkaan oletettavissa suurta reikämäärää päivän aikana. Ehdoton 6 tuuman kaira on kisoissa, joissa kannattaa koittaa haukea.

100mm kairaa käytän niissä kisoissa, missä ei ole vaaraa yli 500g ahvenista tai muista kaloista, mitkä ei 100m reiästä mahtuisi. Omassa 100mm kairassa on melkoisen kova syönti terässä, minkä vuoksi en käytä sitä kuitenkaan paksuun yli 40cm jäähän melkein koskaan. Eli tuossa olisi omalla kohdalla ainakin vielä varaa parantaa varusteita, hankkimalla kevyemmin menevä terä 100mm kairaan. Loppujen lopuksi tulee käytettyä 115mm kairaa selvästi eniten, sillä siitä mahtuu lähes 100% varmasti isoimmatkin kisoissa kohdalle osuvat ahvenet, ja tuolla 115mm kairalla on vielä todella kevyt vääntää reikiä.

Jos nyt uuden kairan hankkisin, niin se olisi varmaan UR-Suomi, eli oranssinvärinen UR juurikin tuossa 100mm koossa. Kokemusta ei siitä ole, mutta kuulopuheiden mukaan hyvä kaira ja varsinkin terä kaikin puolin.

Muista kairoista yleisesti kisoissa paljon näkee Mora Novaa, joka on kuitenkin kaiketi ominaisuuksiltaan hyvin lähellä UR-Suomi -kairaa. UR:n terällä varustettuja Titaanikairoja myös käytetään jonkun verran, jotka ovat selvästi kevyimpiä kantaa. Mutta sanoisin että perus-UR:llä pääsee aika pitkälle, kunhan siinä on olosuhteisiin soveltuva terä. Eli kovaan ja kiinteään jäähän saa olla melko kovalla syötöllä kairan terä, paitsi jos jäätä on tosi paksulti niin sitten pienempi syönti että jaksaa vääntää kisoissa tarvittavan määrän reikiä.

Vaatetukseni on sellainen, että aluskerrastona merinovillaa oleva urheilukerrasto. Aika ylivoimaiselta tuntuu tuo materiaali, päästää hien hyvin seuraaviin kerroksiin, eikä merinovilla edes haise juurikaan vaikka kuinka tulisi hiki. Saappaita, eli Safari Termoja käyttäessäni on alla yleensä merinovillasukka. Goretex-lenkkareissa ohuet juoksusukat ja niiden päällä Goretex-sukat.

Kevään lämpimillä keleillä urheilukerraston päällä voi olla ainoastaan tavallinen takki ja vedenpitävät/vettä hylkivät housut. Itselläni tuo pilkkiasu on joku Visionin 2-osainen puku. Uutena tuo piti vettä aika hyvin, mutta nykyään päästää isomman sateen osittain läpi. Kaikkein lämpimimmillä keleillä en tosin Visionin takkia pidä, ainakaan jos ei sada tai tuule kovaa. Keväällä on ollut välillä tavallinen tuulitakkikin päällä.

Kylmällä kelillä on ollut käytössä Rapalan haalarit, jotka kyllä monen talven jäljiltä ovat alkaneet ratkeilla saumoista aika pahastikin. Sama tosin on käynyt jo Visionin housuillekin, jotka ovat olleet 4 talvea aktiivisessa käytössä.

Kärjistäen voisi sanoa, että yli 15 asteen pakkasessa käytän haalareita ja lämpimämmässä tuota 2-osaista ohutta kalvoasua. Tarvittaessa sinne alle laitan 3-4 housut ja urheilukerraston paidan päälle paksun fleecepaidan ja joskus villapaidankin. Riippuu kovasti paljonko on odotettavissa oleva liikkumismäärä päivän aikana. Pikkujärville saa luonnollisesti pukea vaatetta paljon enemmän kuin isoille vesille, kun tulee liikuttuakin enemmän.

Joka tapauksessa sanoisin, että melkeinpä housut on pilkillä pakko olla vedenkestävät, sillä vettä loiskuu jäällä kulkiessa ja sohjojen potkaisussa jalat kastuu myös. Takin osalta vedenpitävyyttä tarvitaan oikeastaan vain vesisateella. Ja ainahan nuo vedenpitävät materiaalit ovat huonommin hengittäviä.

Yksi mikä itseni pitäisi vielä hankkia ehkäpä, on parempi pipo joka myös hengittäisi. Tosin nykyään siirtymät tulee mentyä aika lailla paljain päin ja pipo päähän vasta kun alkaa pilkkiä.

Ai niin, sitten vielä liukuestepuoli. Itselläni ei saappaissa ole lainkaan liukuesteitä, mutta ehkä tulee vielä ajankohtaiseksi hankkia. Tossuissa on pohjiin ruuvattavat ruuvinastat, jotka kävin ostamassa suutarilta. On tosin tullut huomattua, että parempiakin ruuvinastoja on markkinoilla, ja sellaiset tulisikin hankkia ensi talveksi. Nykyiset nastat kun tuppaavat hieman lipsumaan oikein liukkailla keleillä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti