sunnuntai 30. kesäkuuta 2013

Kilpapilkintä - vavat ja siimat

Tämä blogiviesti on lähinnä vastaus lopputalvesta tulleeseen kysymykseen välineistä, joka kuului näin:

"Voisit kirjoittaa enemmän varustuksesta. Minkälaisia vapoja käytät eri pilkeille? Entä mikä kaira? Myös vaatetuksesta olisi kiva saada tietoa.."

Ensinnäkin, kaikki vavat ovat Karismaxin vapoja, ja olen aina käyttänyt ainoastaan niitä kilpailuissa koko "urani" ajan. Eli kehiminen on opeteltu jo reippaasti alle 10-vuotiaana.

Käytän lähes yksinomaan kehimisvapoja, paitsi tietysti välillä alle 1,5 metrin vedessä ja tasapainopilkillä syvemmässäkin perus diagonaali/siimastavetovapoja. Karismaxin kehimisvavoista käytän ainoastaan lyhyemmän mallin kehimisvapoja, eli ketjupilkeille ja värikoukkupilkeille Max 1 srv, tapsipilkeille Max 1 sr ja morreille Max 1 srm.



Max 1 sr - tapsipilkintään

Max 1 srm - mormyskointiin
Max 1 srv - ketju- ja värikoukkupilkintään














Morrivavoissa herkistimen paksuus vaihtelee morrin koon mukaan: pienimmille morreille olen saksilla varovasti ohentanut herkistintä saadakseni sitä herkemmäksi. Kehittäviä ketjupilkkivapoja ja tapsipilkkivapoja kuuluu molempia 4kpl vapavalikoimaani ja morrivapoja 5kpl. Tapsipilkkivavoissa käytän pienimmillä pilkeillä filmikärkeä herkistimenä, isommilla pilkeillä taas vavoissa valmiina olevaa lattajousiteräsherkistintä. Ketjupilkkivavoissa kahdessa vavassa on jämäkkä herkistin ja kahdessa hieman ohuempi, sillä käytän niissä ohuempaa siimaa ja pienempää pilkkiä.

Vaikka vapoja on noinkin monta, olisi ehkä pientä tarvetta lisätä kehimisvapavalikoimaa.

Siimoina käytän ainoastaan Stroftin siimoja.
Siimanvahvuudet vavoissani ovat seuraavanlaiset:

Morrivavoissa 0.10, 0.12, 0.14, 0.16 ja 0.18mm, poikkeustilanteessa matalasta isoa ahventa yrittäessä mahdollisesti jopa 0.20mm siima, ja vastaavasti "kriittisissä" olosuhteissa joskus 0.08mm.

Ketjuvavoissa 0.25mm, 0,20mm, 0,18mm ja 0,16mm

Tapsivavoissa kahdessa pääsiimana 0.16mm, kahdessa muussa 0.14mm ja 0.18mm. Tapsisiiman vahvuus aina 0.02mm ohuempi kuin pääsiima. Syvästä ison pilkin kanssa käytän 0.18mm siimaa, muuten ahvenelle melkein aina 16 pääsiima ja 14 tapsi. Särjelle ja pienelle huonosyöntiselle ahvenelle 0.12mm tapsi.

Matalassa vedessä käytän sitten myös näitä ei-kehittäviä vapoja, varsinkin pelkälle morrille. Tapsilla pilkin aina kehimisvavalla, sillä en pilki tapsilla lainkaan alle 1,5m vedessä. Mielestäni tapsipilkin parhaat edut tulevat esiin vasta syvemmässä vedessä. Käytän matalassa mieluummin ketju- kuin tapsipilkkiä. Kisoissa myös tapsi on matalassa jonkun verran hitaampi kuin ketjupilkki, syvässä vedessä ero on aika minimaalinen.

Vapoina matalassa mormyskoidessa käytän oikeastaan ihan sekaisin Max 8ja Max 5 vapoja. Käytän toisinaan näitä vapoja myös syvemmässä (2-6m) morsmyskoidessa, jos vain kala on kookkaamman kokoista (yli 100g) ja keli on sellainen, että siima ei tartu liikaa jääkökkäreisiin avannon vieressä. Maxtreme 3 olisi Karismaxilla erikoisonki matalassa mormyskointiin, ja se taitaa olla itselläni hankintalistalla. Tuosta minulta löytyykin pari kappaletta ketjupilkintäversioita matalassa pilkintään.
Max 8

Max 5


Ketjupilkkivavoista käytän Maxtreme 2 -vapaa suurimmaksi osaksi kun pilkin alle 1,5 metrin vedestä. Noita vapoja on itselläni kuitenkin vain 2kpl tällä hetkellä, joten käytän lisäksi myös Max 3 ja Max 9-vapoja. Max 3:sta ja Max 9:ä käytän pystypilkin lisäksi pienillä tasapainopilkeillä aina noin 5-6m veteen asti. Ketjupilkkivavoissa on siiman vahvuus tilanteesta riippuen 0.16 - 0.25mm. Värikoukkupilkeillä yleensä 0.16 tai 0.18mm.

Max 3

Max 9
Maxtreme 2




















Laitan muista kilpapilkkijän varusteista blogiviestiä myöhemmin...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti