maanantai 1. kesäkuuta 2015

Kooste viimeisiltä pilkkireissuilta - jäältä

Tässä vuodenajan jo kesäksi muuttuessa kirjoittelen vielä lyhyesti viimeisistä jäältäpilkintäkerroista. Viimeiset kisat jäivät tosiaan väliin kun loukkasin pallopelissä olkapääni.

Viimeisillä reissuilla tarvitsin enempi vähempi kairausapua, itsekin pehmeään kevätjäähän pystyin jonkun verran kairailemaan, kovaan jäähän olisi ollut hankalaa. Mutta tässä lyhyet päivitykset kerralla viime reissuista, joista en ole vielä kirjoitellut.

Lahden Vesijärvellä kävin viime jäillä vielä kaksi kertaa. Ensimmäinen kerta täysin olkapäästä rampana Tonin kairatessa reiät valmiiksi. Pilkkiminenkin oli yhtä tuskaa, kun ainoa liike mitä pystyi kivuitta tekemään oli ranteen pyöritys kun kaloja kehi ylös. Siimasta veto ei todellakaan tullut kyseeseen.
Kävimme Enonsaaren kupeessa samassa paikassa, kuin mistä sain valtaosan kaloistani voitokkaassa viimeisessä Vesijärven yleisessä pilkkikisassa. Samalta kohdalta tuli kalat tälläkin kertaa, ja muuten oli hiljaista. Kalantulo oli kuitenkin ylipäätään kovin heikkoa.

Isoin ahven oli noin 250g ja muita perattavaksi kelpaavia nousi parisenkymmentä, mutta niiden koko lähinnä noin 100g. Mutta tulipa sellainen saalis sentään, että edes toinen sai paistella pari pannullista. Kalat saimme pääasiassa pelkällä morrilla ja noin 2m vedestä.

Toisen viime jäiden reissun tein alueelle Messilä-Laasonpohja. Pilkin sellaisia alueita, mistä en ollut koskaan ennen kokeillut. Aloitin melko lähellä sijainnutta matalikkoa, mutta en löytänyt siitä niin matalaa kuin kartalta katsottuna kuvittelin. Sain kuitenkin muutaman reiän kokeiltuani mukavan kokoisen n. 300g ahvenen. Tuon lisäksi tuli jonkun verran 15-100g ahvenia, mutta ei mitään hirmuisia määriä. Lähdin etsimään uusia kalapaikkoja matalammasta vedestä, ja tuli pilkittyä pääasiassa noin 2-3m vettä. Paikoitellen pientä ahventa nousi erittäin runsaasti, mutta yli 100g ahvenet olivat todella harvassa. Yhdellä alueella taas tuli riesaksi asti keskipainolta noin 100g särkiä.
Kala oli yllättävän hyvällä syönnillä kuitenkin ja värikoukulla sai ahvenia nostella kertavedolla ylös.

Yhdeltä alueelta löysin kalaa reilummin, mutta filekalat jäivät pariin heti alkuunsa tulleeseen sattumaan. Pientä kalaa tuli hyvinkin 5 kiloa tunnissa -tahtia. Tämän jälkeen kiertelin vähän aikaa syvempää noin 5-10m vettä pelkällä isolla morrilla isojen ahventen toivossa, mutta ei tullut niiltä syvyyksiltä minkäänlaisia kalatapahtumia. Päätin pilkkiä viimeiset hetket samalla matalikolla, kuin mistä pilkkireissun aloitin. Tämä ratkaisu kannatti, sillä paikassa oli havaittavissa selvää syönnin piristymistä kun alkoi aurinko laskea. Samoista muutama tunti aiemmin kairatuista rei'istä iski muutama mukava isompi ahven isoimman ollessa niukasti alle 500g. Nämä ottivat pelkkään mormyskaan.

Jäät vetelivät viimeisiään, taustalla oikealla Enonsaari

Päivän lopuksi tulleet ruokakalat


Suvun pilkkikisat, Houhajärvi

Pidimme sukumme kisat Sastamalan Houhajärvellä jäiden jo ollessa erittäin heikot. Tuo oli muistaakseni kauteni toiseksi viimeinen pilkkikerta. Osanottajia taisi olla vajaat 10kpl. Kisa pidettiin pienellä alueella, mutta särkiä siitä nousi mukavasti. Kisa-aika oli klo 12-15, ja suurimman saaliin pilkki Timo, noin 4,5 kiloa. Itselläni oli jonkin verran yli 3 kiloa, jos oikein muistan. Särkien lisäksi saaliiksi tuli muutamia pikkuahvenia. Jääntestauskerralla ennen kisaa sain yhden reilumman n. 200g ahvenen.

Hollolassa kävin viime jäillä testaamassa saman lammen kuin mistä ensijäillä sain ekalla kerralla 7kg ahventa. Nyt oli tilanne, toinen, 20-30 reikää pilkin eikä merkkiäkään kaloista. Jännä nähdä tuleeko tuolta silti taas seuraavilla ensijäillä jotain. Oma epäilys on, että kalat eivät vain jostain syystä syöneet yhtään.

Pilkkikauteni päätin Sastamalan Murtojärvellä. Otin päivän rennosti nuotiopuut mukana. Nelisen tuntia tuli järvellä oltua ja kalaakin nousi mukavasti. Parvet tosin tuntuivat selvästi pienemmiltä kuin vuosi sitten. Ilmeisesti viime keväinen järven tyhjennys näkyi jo saaliissa. Outoa oli, että pikkuahventa tuli moninkertaisesti verrattuna edellisvuoteen. Toisaalta selvästi yli 100g ahvenia tuli jonkin verran enemmän verrattuna edellisvuoteen, eli ainakin noin 100g ahvenet olivat kasvattaneet kokoaan vuoden aikana. Syönti oli kuitenkin melko varovaista, enkä pilkkinyt muulla kuin pelkällä morrilla. Kalat sain käytännössä kolmesta eri reiästä, jotka nekin olivat aivan eri puolilla ja eri syvyyksissä järveä. Arviolta 13 kiloa ahventa oli tämän kauden päätösreissun saalis. Isoin ahven oli 180g, mutta yli 130g ahvenia oli 22kpl.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti