perjantai 19. kesäkuuta 2015

Testissä: Kuusamon pilkit

Kuusamo on aiemmin ollut itselleni tuttu vain kesäkalastusvälineistä, mutta viime talvena ja keväällä laituripilkeillä tuli testailtua myös Kuusamon pystypilkkejä. Tässä vähän omaa käsitystä niiden toimivuudesta.

Testatut pilkit olivat Pate-liukupilkki: LINKKI ja Sinfonia-pystypilkki kahdessa koossa, 4cm ja 6cm: LINKKI.

Kuvahaun tulos haulle pate liukupilkki
Pate-liukupilkki

Kuvahaun tulos haulle sinfonia pystypilkki
Sinfonia-pystypilkki

Ensinäkemältä ajattelin, että käyttöä olisi näistä pilkeistä enemmän Pate-liukupilkille, mutta toisin kävi. Itse kun tapsia käytän lähinnä hieman syvemmässä vedessä, niin Pate osoittautui enemmän matalamman veden välineeksi. Uinti siinä oli yllättävän rauhallista, joten suosittelen käyttämään sitä korkeintaan 3m vedessä, ainakin näin kilpapilkkijän näkökulmasta. Pilkki on painoonsa nähden siis varsin hidas vajoamaan, joten se ei sovellu kovin hyvin kisakoneeksi pikkuahvenen pyyntiin. Soveltuvuus voisi olla parempi isommalle ahvenelle vähän vähemmän kalaisiin paikkoihin.

Pilkin päissä olevat liukutupit pitivät pilkin siimassa kiinni kohtuullisen hyvin, mutta mielestäni pilkki saisi olla tiukemminkin kiinni, että ei tarvitse pelätä pilkin liukumista vahingossa. Tarkoitus oli kokeilla pilkkiä tällä pilkillä myös ketjun kanssa, mutta jostain syystä se unohtui yrittää. Joka tapauksessa kuvittelisin tämän pilkin pelittävän ketjun kanssa vähintään yhtä hyvin kuin tapsilla.

Sinfonia-pilkit sen sijaan olivat nopeita vajoamaan noin 5 metrin veteen saakka, ja syvempäänkin pääsee varsin nopeasti jos hieman jarruttaa siimaa kun pilkki vajoaa. Eli pilkki soveltuu hyvin pienen kalan nopeaan pilkintään, ja tietysti isommallekkin kalalle jos pilkitään syvää vettä. Pilkin uinti on jonkin verran epäsäännöllistä. Välillä pilkki lähtee liukumaan enemmän sivulle ja välillä vähemmän. Mutta misään tapauksessa ei voida puhua sivuliukuisesta pilkistä vaan enemmänkin syvyyspommista. Pilkkiä käytin ainoastaan tapsin kanssa. Mielestäni näin vähäuintinen pilkki ei toimi hyvin ketjupilkkinä, vaikka onkin myyntipakkauksessa viritetty ketjupilkiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti