torstai 24. syyskuuta 2015

SM-laituripilkki. Vääksy

20.9 osallistuin ensimmäiseen laituripilkinnän SM-kisaani koskaan. Päätin osallistua, kun kisa oli vain noin 30km päässä kotoani. Kilpailuun oli ilmoittautuminen ainoastaan ennakkoon. SM-laituripilkki olisi kieltämättä hankala järjestää, jos osallistujamäärä selviäisi vasta aamulla. Sääntöjen mukaan nimittäin joka sarjassa pitää varata vaihtopaikkoja 10% osallistujien määrästä.

Kilpailussa pilkittiin kaksi kahden tunnin mittaista "erää" ja välissä oli reilun puolen tunnin tauko.

Etukäteistietoja kisapaikasta minulla oli melko niukasti, mutta ehkä siltikin riittävästi. Suurehkoja lahnoja, perussärkeä ja mahdollisia ahvenparvia. Kilpailupaikka kartalla. Kartasta poiketen paikalla oli oikeasti neljä laituria. Yleinen sarja aloitti 2. rannimmaiselta laiturilta, ja toinen osa pilkittiin 2. ulommaisella laiturilla. Vettä oli avauslaiturilla jotain 4-5 metriä, ja toisella laiturilla hieman enemmän. Miesveteraanit pilkkivät uloimmalla laiturilla, ja siellä oli vettä reilut 6 metriä.

Etukäteisodotukset kisaan olivat itselläni sellaiset, että täytyy epätoivoisesti yrittää pilkkiä lahnaa, sillä muuten tuskin on asiaa kärkitaistoon. Saaliit olivat olleet jo esikisassa todella niukat, eikä voi olettaa saaliiden paranevan jos pilkkijöiden määrä lisääntyy ja kolina laiturilla lisääntyy. Kisaan otin mukaan ainoastaan kehimisvapoja, joissa eri kokoisia morreja eri vahvuisilla siimoilla ja eri kokoisia tapsipilkkejä. Morrin koukun koko vaihteli välineestä riippuen 12-16.

Mutta sitten itse kilpailutapahtumiin:


Aloituspaikkani näytti tältä

Kuvaa miesten sarjan aloituslaiturilta


Ensimmäinen 15 minuuttia piti pilkkiä arvotulla paikalla. Pelin henki selvisi kisassa oikeastaan täysin jo siinä 15 minuutin aikana. En nimittäin nähnyt kenekään saavan yhtään kalaa. Itselläni ei nypännytkään ensimmäisen 2 tunnin aikana. Muutamasta kohdasta pilkin, jotka kaikki sijaitsivat lähellä toisiaan. Aloitin tapsipilkillä ja surviaisilla, koitin pientä ja keskikokoista leijaavaa pilkkiä ja morria pompottelin pohjassa. Välillä kokeilin myös välivettä varsinkin tapsipilkin kanssa. Mutta mikään ei vain tuntunut auttavan. Välillä otin surviaiset pois ja koitin pienellä kompostimadolla, sekä mato/surviais-yhdistelmällä.

Lähialueelta kuitenkin nostettiin ylös yksi lahna ja yksi särki, ja kuulemma kisa-alueen reunasta oli moni saanut särkiä.

Toiseen 15 minuutin arvottuun paikkaan nousi heti odotuksia, kun näin mille paikalle pääsin. Pääsin reunapaikalle, joten ainakaan toisella puolella ei ollut ketään, joka olisi mahdollisesta pilkillään kilpaillut samoista kaloista. Noin 10 minuuttia aloitusmerkistä sain päivän ensimmäisen tärppini, hopean väriseen morriin surviaisilla. Hetken päästä toinen tärppi ja samalla päivän ensimmäinen kala ylös, peruskokoinen särki. Noin 10 minuutin päästä sain samaisella morrilla kaksi särkeä peräkkäin. Vaihdoin tapsipilkkiin, mutta heti ei tapahtunut mitään. Aloin pilkkiä eri vesikerroksia, ja noin 1,5-2m irti pohjasta nousi päivän neljäs särki. Samalla kaksi vieressä pilkkinyttä saivat särjet mieheen ylös.

Seuraava reilu tunti oli kuitenkin pettymys. Kalantulo loppui siihen, eikä vierestäkään muut saaneet mitään yli tuntiin. Siinä vaiheessa meni lopullisesti usko ja lähdin kokeilemaan muualta, mutta en saanut enää loppuaikana kalatapahtumia. Yksi lahna olisi vaadittu, jotta olisi kisattu oikeasti hyvistä sijoituksista.

Neljä särkeäni painoi 200 grammaa, ja sillä ylsi miesten sarjassa 10. sijaan, kun osanottajia oli 80. Miesten sarjan puolustava mestari pilkki tällä kertaa itsensä kolmanneksi. Saaliit jäivät kisassa todella olemattomiksi, ja juurikin yksittäisillä lahnoilla vietiin ilmeisesti lähes kaikki mitalit ainakin aikuisten sarjoissa. Hieman jäi tuurikisan maku tästä, mutta varmasti taidoillakin on osuutta tuloksiin. Eipä ollut ainakaan nopeuskisa. Itselleni ei kyllä lainkaan sovi tuollainen lahnan kyttääminen. Itse asiassa en ole kaiketi saanut vielä kertaakaan laituripilkkikisassa lahnaa, vaikka kisoja on takana sentään vajaat parikymmentä.

Tarkemmat tulokset löytyy SVK:n sivuilta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti