tiistai 29. joulukuuta 2015

Pilkkikausi avattu!

Vihdoista viimein saatiin pikkujärviin sen verran jäätä, että pääsi kauden avaamaan. Joka askelta ei ihmeemmin tarvinnut edes varoa, sillä jäätä oli kauttaaltaan noin 6-7 senttiä. Kauden aloitin samalta järveltä kuin mihin viime kauden päätin, eli Sastamalan Murtojärveltä.

Odotettavissa ei ollut kummoista kalantuloa, sillä jäät tulivat sen verran myöhään ja vedet ovat kylmiä ja sameita. Järvi oli varmaankin kerran tai kaksi ollut marras-joulukuun aikana jäässä aiemminkin, mutta sulanut aina välissä.

Jää oli etupäässä kirkasta, mutta pari kolme vaaleampaakin aluetta oli.


Järven rantaan päästyäni ensimmäinen tehtävä oli löytää turvallinen kulkureitti jäälle, sillä rannoissa on paljon puroja, jotka eivät olleet jäässä. Näin ollen jäät olivat monesta kohdasta rantoja vielä ohuita. Virtaukset puroissa olivat poikkeuksellisen suuret ilmeisesti johtuen vielä aikaisemmista sateista. Kovin kauaa ei onneksi kuitenkaan tarvinnut sopivaa jäällemenopaikkaa etsiä, vaan jäälle pääsin jo puolta tuntia ennen auringon nousua.

Ensi töikseni kairasin reikärivin joka meni poikittain koko järven ylitse. Näin oli varmistettu tältä alueelta jään määrä ja laatu ja saatu eri syvyydelle reikiä. Aloitin joka reiän tapsilla ja "tarkistin" perään morrilla. Vaan kalojapa ei näkynyt. Noin 20-30 reikää kokeiltuani ja oltuani reikärivistön 2. viimeisellä reiällä nappasi kuitenkin kauden avauskala, noin 15g ahven. Tästä seuraava reikä olikin koko päivän kalaisin antaen noin 10 ahventa. Tälle alueelle kairasin pitkälti toistakymmentä reikää lisää ja suurin osa rei'istä antoi myös kaloja. Muutama ahven oli ihan mukavaa kokoluokkaa, mutta valtaosa oli alle 40-grammaista sinttiä. Yleensä ahvenet ottivat tapsivehkeisiin pienen houkuttelun jälkeen, mutta muutamalla reiällä vasta pelkkään morriin. Usein ensimmäistä kalaa sai odottaa jonkun aikaa, eli eivät ne syönnillään olleet. Myös tärpit olivat todella heikkoja.Kalat olivat yllättävän matalassa. Syvimmillään kaloja sain noin 2 metrin vedestä ja matalimmillaan alle metristä. Aiemmin olen joka kerta saanut kyseiseltä järveltä ahventa hyvin kolmeen metriin saakka, tosin keväällä. Nyt sain noin 1,5 tunnissa pieneltä alueelta noin 2 kiloa ahventa. Sen jälkeen paikka tuntui hiipuvan täysin ja lähdin etsimään kalaa muualta.

Loppujen lopuksi kiersin melkein koko järven ympäri rei'itellen vähän sinne sun tänne, mutta pääasiassa rantoihin. En saanut muualtakaan kaloja yli 2 metrin vedestä lainkaan, vaan keskimäärin parhaiten sai 1,5m vedestä. Muutama vahinkokala tuli reilusti alle metrin vedestäkin. Varsinaisia parvia en löytänyt ensimmäistäkään loppupäivän aikana, vaan yli kahden ahvenen reiät olivat todella harvassa.

Loppusaldo oli 74 ahventa ja 3,6kg. Suurin ahven painoi 263g ja seuraavaksi suurimmat 206g ja 205g. Veikkaampa, että kalantulo tulee olemaan muillakin järvillä nihkeätä nyt alkuun. Huomenna on tarkoitus korkata toinen pikkujärvi.

Kokonaissaalis


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti