lauantai 15. helmikuuta 2020

Lempäälän Sääksjärven kisa 15.2.

Lempäälässä tuli tänään kisattua, mutta tässä aluksi lyhyesti keskiviikon pilkinnästä.

Keskiviikkoaamuna kävin siis Kangasalan Vesijärvellä.
Ajelin järven länsipuolelle, ja kokeilin syvyyskartan turvin etsiä kaloja. Koskaan en ollut aiemmin noilla alueilla pyörinyt. Jäällä olin reilut 3 tuntia ja mitään mainittavaa ei ylös noussut. Vain 3 reikää antoi edes pieniä ahvenia. Kalat sain 5-6m vedestä, mutta kalaa tuli etsittyä etupäässä 8-9m syvyyksiin asti. Muutamia reikiä tein 10-14m veteenkin. Olisi ilmeisesti pitänyt vain sitkeämmin pilkkiä syvää vettä, sillä kuulin yhdeltä verkkomieheltä, että viime talvena oli isoa noussut 14-15m vedestä. Ja pyörin juurikin samoilla alueilla mitä hän neuvoi, mutta matalammassa. Täytyy kokeilla joskus uudestaan paremmalla ajalla...

Jäätä oli tuolla selkävesillä 7-11cm, joten kovin kehuttavaksi ei voi jäätilannetta Vesijärvelläkään sanoa. Siitä huolimatta pitkin selkävesiä oli laskettu verkkoja. Ilmeisesti pyytävät kuhaa tuolta syvänteistä.

Vesijärven maisemia
Perjantaina ehdin lyhyen kisatreenin tehdä Lempäälän Sääksjärvellä. Jäällä olin klo 12-14. Kävin muutaman paikan kokeilemassa "selältä" ja hetken aikaa pilkin myös rantavesiä. Pilkin pelkästään värikoukkupilkillä. Heti ensimmäinen reikä antoi heti ensimmäisen n. 80g ahvenen, kun pilkin sain veteen. Sen verran vähäkalainen järvi on kyseessä, että en tuon jälkeen enää pilkkiä veteen laskenut. Lähialueelle tein vielä muutamia reikiä, mutta en saanut kuin yhden pienehkön ahvenen yhdestä reiästä.

Perjantain pilkkikelistä tuli varsin keväinen olo
Junaradan varrelta...

Siirryin seuraavaan paikkaan, ja juuri kun olin tuon alueen ensimmäiseltä reiältä lähdössä, otti kiinni yli 100g ahven. Seuraavat 5-10 reikää oli taas tyhjiä, ja niiden jälkeen tuli kaksi kalareikää peräkkäin. Ensin toisesta reiästä taas yli 100g ahven ja toisesta 30g ahven.

Vaihdoin paikkaa ja hiljaista piteli. Rei'itin monenaisia syvyyksiä 1-4m, mutta ei tullut muuta kuin matalasta yksi pikkuahven. Lopputreenin menin melko matalassa 1.5-2,5m vedessä. Yhdeltä pienehköltä alueelta sain vielä 5kpl ahvenia, tällä kertaa aika normaalin kokoista Sääksin kalaa 30-60g.
Treenisaalis 12 ahventa ja n. 500g

Treenissä sain siis 12 ahventa ja ne tuli kolmelta eri alueelta. Kisataktiikkana oli luonnollisesti tutkia näitä alueita tarkemmin.

Sitten kisapäivään

Osanottajia oli melko niukasti, 30 tai vähän enemmän. Kisa-aika oli 10-14, vartin menoajalla ja puolen tunnin paluu. Keli muuttui totaalisesti: edellispäivän auringonpaiste vaihtui ensin räntä ja sitten vesisateeseen. Myös etelätuuli yltyi päivän mittaan.

Aloitin lähimpänä lähtöä olevalta treenatulta paikalta, josta sain treenissä kaksi ahventa. Nyt rei'itin aluetta tarkemmin. Pilkin samalla TA-värikoukkupilkillä kuin edellispäivänä. Muutamia reikiä tein noin 7m reikävälillä, mutta ei sitten vahingossakaan nykäissyt. Olisiko kalat menneet syvempään? Vaihdoin tapsivehkeisiin ja siirryin hieman syvempään 3,5m veteen. Muutaman reiän yrityksellä sain 4kpl 10g ahvenia...ei hurraamista. Vielä pari reikää, ja totesin että tähän on turha jäädä pyörimään. Aikaa tuhrautui varmaan lähemmäs puoli tuntia ja siirryin seuraavalle paikalle katastrofialun jälkeen.

Jatkoin taas värikoukulla. Muutama reikä, eikä kaloja vain näy? Sitten yhdellä reiällä tuli tärppi, ja sitten hiljeni. Kaivoin repusta morrivehkeet, ja välittömästi n. 70g ahven ylös kun sain morrin veteen. Muutama pienempi ahven sen jälkeen peräjälkeen, kunnes tarrasi vähän parempi n. 200g ahven. Tässä vaiheessa jo tiesin että morri pysyy vedessä loppupäivän. Pari seuraavaa reikää ei kummempia kaloja antanut, mutta sitten osui paremman kokoista kalaa alle. Pari 70g ahventa tuli heti, ja hetken päästä vielä 3 lisää. Syönti vaikutti kuitenkin heikolta, sillä näitä kolmea viimeistä sai jonkun aikaa "odotella".

Kalaa tuli päivän syöntiin nähden tuon jälkeen erinomaista tahtia seuraavat puoli tuntia. Yhdessä kohtaa osui pari reikää peräkkäin, joista sain ehkä 8 ahvenen putket. Kala oli 15-80-grammaista muuten, mutta yksi yli 300g bonari tuli sekaan. Tuon jälkeen paras kalantulo hyytyi, mutta jatkui vielä kohtuullisena puolisen tuntia. Alue alkoi yksinkertaisesti olla aivan liian täynnä reikää, että olisi enää kummoista kalantuloa ollut. Poikkeuksena yksi reikä, josta sain 5 ahventa. Nuo ahvenet painoivat ehkä 700-800 grammaa yhteensä. Aluetta pilkki lisäkseni kolme muuta kisaajaa, joista tosin kaksi lähti melko pian pois.

Kun kisaa oli jäljellä noin puolitoista tuntia, hylkäsin tuon alueen ja kävin kokeilemassa vielä yhden treenipaikan mistä sain perjantaina kolme ahventa. Nyt jäi se kolmekin ahventa haaveeksi, sillä noin 15 reiän yrityksellä sain vain yhden ahvenen.

Palasin takaisin edelliselle alueelle, vaikka tiesin loppuajan olevan tuskaista. Muutamia vanhoja reikiä kokeilin, mutta kaloja ei näkynyt eikä kuulunut. Tein pieniin vanhojen reikien välisiin rakoihin lisää uusia reikiä, ja kolmen vartin aktiivisella kairaamisella sain kaksi ahventa! No, molemmat oli kuitenkin 100-grammaisia, joten vähän edes painoa kertyi. Aivan kisan lopussa sain vielä muutamasta reiästä matalasta aivan pieniä ahvenia. Pari ensimmäistä kalaa reiästä oli 15-40-grammaisia, jonka jälkeen ahvenen koko putosi noin 5 grammaan. Kuitenkin viimeinen 20min antoi ehkä 300 grammaa pikkuahvenia, joten loppu meni kohtuullisesti.

Kisan pilkin 4,6mm itse tekemälläni kultamorrilla, siima 0.14mm. Normaalisti en tuollaisessa 3m vedessä käytä näin paksua siimaa, mutta tiedossa oli, että isompiakin kaloja saattaa alla olla ja 0.14mm siiman kanssa ei tarvitse ihan niin paljoa varoa kalojen ylösottoa kuin 0.12mm siimalla. Aivan kisan loppupuolella siirryin kuitenkin ohuemman 0.12mm siiman ja hieman isomman morrin käyttöön, sillä kovan tuulen vuoksi en pienemmällä morrilla ja paksummalla siimalla saanut enää mitään tuntumaa.

Saaliini oli 3430g johon voi kyllä olla tyytyväinen odotuksiin nähden! Ennen kisaa ajattelin, että ehkä johonkin 2,6 kiloon voisi päästä jos hyvin onnistuu. Kaksi treenattua paikkaa siis petti pahasti, ja kalat tulivat alueelta, jota treenin perusteella pidin toisiksi parhaana paikkana. Tulokseni riitti selvään voittoon, eikä kisassa ollut kuin muutama yli kilon saalis. Tarkempia tuloksia kisasta tulee ehkä myöhemmin.

Kisaaaliini, päällä tuo kisan isoin ahveneni

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti