keskiviikko 16. joulukuuta 2020

Kuulumisia ja pilkkikauden avaus

Tervehdys, lukijat! Kirjoitustauko pääsi venähtämään melkoisen pitkäksi. Korona peruutti viime kevään isommat kisat ja myös kaikki aivan loppukauden pienemmätkin kisat. En oikein harmitukselta saanut motivaatiota kirjoitella hupipilkkireissuista, joita kuitenkin tein viime keväänä runsaasti. Sen verran tiivistän keväästä vielä, että pari kahden päivän reissua tuli tehtyä Raippaluotoon, yksi päiväreissu Seinäjärvelle ja muutama pikkujärvi tuli kairailtua läpi. Yksi kisakin vielä kevääseen mahtui kun otin vielä voiton kauden viimeisestä kisasta, kaiken kalan kisoista Tampereen Peltolammilla. tulokset linkistä 

Kalantulo ei keväällä päätä huimannut missään, yksi Raippaluodon päivistä antoi kymmenkunta kiloa ahventa, mutta muuten onnistumiset olivat harvassa.

Minun piti alun perin kisata pohjoismaiden mestaruuspilkissä Norjassa viime talvena, mutta koronan siirrettyä kisat piti Ruotsin tänä talvena järjestää kyseinen kilpailu. Nyt tulevatkin kisat siirrettiin koronan vuoksi jo vuoteen 2022, ja näin ollen maajoukkuekarsintojakaan ei tulla ilmeisesti järjestämään kuin aikaisintaan 2023 ensi kerran. Tilanne turhauttaa mutta minkäs teet. Melko isot kysymysmerkit leijailevat myös 2021 SM-pilkin yllä.

Ulkoilmalaji kun pilkintä on, niin pienempiä kisoja pidettäneen tulevana kautena suhteellisen normaalisti, jos ei ihmeempiä rajoitteita tule. Voipi olla jäätilanne se suurempi haaste. Itse asiassa myös viime talven SM olisi peruttu myös jäätilanteen vuoksi, ei ainoastaan koronan.

Sen verran otin syksyllä tuntumaa kirjoitteluun, että kirjoitin Vapaa-ajankalastajalehteen muutaman sivun jutun pilkkikisoihin valmistautumisesta. Lukaiskaa ihmeessä, jos lehden käsiinne saatte. :)


Pilkkikauden avaus


Pilkkikauden avaus venyi tänä "syksynä" melko pitkälle. Kauden avasin tänään 16.12. Vain kahdesti muistan, että olisin kauden avannut tätä ajankohtaa myöhemmin. Kohdejärvenä oli tällä kertaa Nokian Alinenjärvi, jonka jäätilannetta kävin tarkastelemassa sunnuntai-iltana. Tuolloin jäätä oli yhdessä rannassa 5,5 senttiä, ja kelit pysyivät vielä tiistaihin asti pakkasella. Pieneksi yllätyksekseni Pirkkalan Motonetissä oli kuin olikin jo kärpäsentoukkia myynnissä, jotka maanantaina kävin ostamassa.

Vettä satoi lähes kaatamalla, joten ajattelin että en varmaan hämärään asti viitsi olla, vaikkakin ennusteen mukaan sade olisi iltapäivällä lakannut. Puoli 11 aikoihin tänään kauden ensimmäinen reikä ja melkein saman tien morrilla ensimmäinen ahven ylös. Toisesta reiästä nousi kaksi ahventa, joista jälkimmäinen oli jo selvästi yli 100g, mutta sen jälkeen menikin hakemiseksi. Kairailin viime talven pari parasta paikkaa läpi, mutta en saanut kuin pari tärppiä ja yhden mikrokoon ahvenen. 


Kauden avauskala


Palailin takaisin päivän aloituspaikalle ja tein kymmenkunta reikää lisää. Ihmeitä se ei kuitenkaan tehnyt, muutama pieni ahven saaliina. Ajattelin kokeilla vielä vähän matkan päästä yhden täsmäpaikan, ja heti ensimmäinen reikä sinne tuottikin tulosta, kun samasta reiästä nousi ylivoimaisesti päivän paras kalamäärä, 5kpl ahvenia joista yksi yli 100g. Parista viereisestä reiästä sain vielä jotain kalatapahtumia, mutta sitten meni taas tyhjänpyytämiseksi ja päätin lähteä kotiin kuivattelemaan vaatteita...

Reilu 2h jäällä tuli vietettyä ja 14 ahventa taisi olla kokonaissaldo. Vaikeaa oli. Moni reikä jäi kokonaan pilkkimättä, kun jäällä ollut vesi teki sen verran voimakkaan pyörteen reikään. Joutui etsimään "kuivempia" paikkoja, joissa oli vähemmän vettä jäällä. Jäätä oli vain 5-8cm, joten aika paljon sain jääsauvalla hakkailla kun piti tietyt paikat varmistaa, että jää kestää. Näiden vesisateiden myötä rantajäät menevät nopeasti todella huonoiksi, enkä kautta jatka ennen kuin uudestaan tulee pakkasia. Nähtäväksi jää koska se tapahtuu. 

Hieman parempaa kalantuloa olisin kyllä odottanut, tosin melkein kukaan tuttu ei ollutkaan nyt ensijäiltä kummoisiakaan saaliita saanut. Ilmeisesti vedet pääsivät aika viileiksi/sekoittumaan ennen jäätymistä. Mikäli nämä pienet järvet jäässä pysyvät, niin uskon syönnin paranevan huomattavasti, jos vaan kestävät jäät saadaan. Jos jääpeite välissä sulaa kokonaan pois, voipi kalat olla taas tosi tiukassa sitten kun jäätä uudelleen saadaan.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti