torstai 7. tammikuuta 2021

Pilkkikaudelle jatkoa 6.1.2021


 Pilkkitauko venähti lopulta noin kolmen viikon mittaiseksi. Paikoitellen Pirkanmaalla on kuuleman mukaan pilkitty tänäkin aikana, mutta monin paikoin vesisateiden myötä varsinkin rannat aukesivat useilta pikkujärviltä. Pääosin pienimmät järvet pysyivät kuitenkin ainakin jonkunlaisessa jääpeitteessä.

Loppiaisena keskityttiin vielä pienempiin järviin, kun suunnattiin Jarin kanssa Pälkäneelle. Järvi selvisi minulle vasta aamulla, enkä ollut siellä ennen pilkkinyt, paitsi kerran veneestä.

Jäätilanne oli etukäteen arvoitus, ja tuo osoittautuikin hyvin vaihtelevaksi. Paikoitellen jäätä oli jopa noin 12cm, mutta se oli paljolti lumesta muodostunutta kohvajäätä. Lunta ei paljoa jäällä ollut, mutta lumisimmissa kohdissa oli jäätä vain 4-5 senttiä, joten taas nähtiin kuinka se vähäkin lumi estää jäätymistä...Kala oli hyvin tiukassa. Aloiteltiin matalasta noin metrin vedestä ja kalatapahtumia ei liiemmin ollut. Jari pilkki värikoukulla ja itse aloittelin morrilla. Noin 1,5m vedestä sain itse ensimmäiset kalatapahtumat kun kaksi pikkuahventa ottivat morriin. Tuo ei kuitenkaan kalahanoja avannut, vaan hakusessa oli. Syvemmästä 2,5-3m vedestä sain sentään sieltä täältä aina jotain, mutta ahvenet olivat surkean pieniä noin 20g luokkaa. Välillä pilkin silmäpilkillä, ja sillä sain kaloja ihan yhtä hyvin (eli siis huonosti). Jonkun aikaa rei'itin syvempää yli 4m vettä, mutta sieltä en saanut kalatapahtumia yhtä pasuria lukuunottamatta.

Saalista sain muutaman kymmenen pikkuahvenen verran, ja pisinkin kalareikä oli vain 4 ahventa. Jari sai hieman enemmän määrää, mutta kala oli suunnilleen saman kokoista.

Paluumatkalla kotiin poikkesin vielä Lempäälän Sääksjärvelle, jossa kävin viime talvena muutaman kerran. Tarkoitus oli lähinnä käydä koittamassa pari täsmäpaikkaa ja katsoa jäätilannetta. Yllätys oli suuri, sillä jäätä oli tukevasti 10-15cm ja se oli myös hyvälaatuista. Lunta ei ollut jäällä paljoa, enimmilläänkin vain pari senttiä. Tunnin ehdin olemaan ennen pimeän tuloa ja parikymmentä reikää tuli tehtyä, kolmelle eri alueelle. Ensimmäisestä paikasta yksi 10g ahven ja viimeisestä paikasta kolme ahventa, joista suurin noin 100g. Sentään jotain elonmerkkejä, mutta kyllä osasi olla hiljaista. Ainakin vielä jaksan silti uskoa, että kalojakn vielä tänä talvena saadaan.

Perussinttiä Pälkäneeltä

Sääksjärven maisemia

Pilkkikausi jatkuu viikonloppuna isommilla vesillä, todennäköisesti Lahden Vesijärvellä. Jos vaikka saisi vähän paremmin jo tuntumaa kaloihinkin. Valitettavasti taitaa olla niin, että kaikki yleiset pilkkikilpailut on toistaiseksi peruttu koronan takia. AVI kieltää kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet, ja sellaiseksi nähtävästi myös pilkkikisat lasketaan...mutta näillä mennään.

Laitoin pitkästä aikaa esille valmistamiani 3-haaraisia värikoukkuja. LINKKI Aluksi värikartta kattaa 9 eri väriä, joilla mielestäni pärjää jo useimmissa paikoissa hyvin. Kaikkia värejä/kokoja ei ole vielä valmiina, mutta lisäilen niitä sitä mukaa kun ehdin värjäilemään. Värikoukkujen lisäksi luonnollisesti tapsimorrit ja ketjukoukut ovat edelleen saatavilla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti