torstai 21. tammikuuta 2021

Rautavedellä 17.1.

 Edellispäivän nihkeän syönnin perusteella vesistö vaihtui Pyhäjärvestä Rautaveteen. Rautavedellä ei pikkuahvenista yleensä paljoa riesaa ole, joten jos vähänkin kaloja saa on siinä suurin osa yleensä ruokakalakokoa.

Kävin kokeilemassa yhden "varman" paikan, josta aivan viimejäitä lukuunottamatta on aina tullut ainakin jonkun verran kaloja. Viime talvena en jäiden puutteen vuoksi täälläkään päässyt kertaakaan käymään. Lahden perältä menin jäälle ja jäätilanne ei rannassa kauheasti houkutellut, mutta onneksi oli jääsauva mukana ja sen turvin rannasta uskalsi mennä myös kauemmas. Ensimmäisen 50 metrin aikana jäätä oli vain 5-7cm ja parissa kohtaa se risahteli, jään päällä oli reilusti lunta ja loskaa, joka ei ollut pakkasesta huolimatta jäätynyt. Ilmeisesti järvellä on ollut myös juoksutuksia sen verran, ainakin rantavesissä oli vettä noussut jäälle. Ulompana oli jäätä 10-20cm, joten ainoastaan rannan lähellä oli heikot jäät. Keli oli todella sumuinen, silloin ei välttämättä paras syönti ole vielä aamusta, mutta saapa nähdä...

Kalapaikoille kuitenkin pääsin ja ensimmäinen 6 reiän reikärivi antoi heti 6kpl 70-120g ahvenia, tyhjää parempi aloitus. Vettä oli tuossa viitisen metriä, ja kalat ottivat morriin sen jälkeen, kun olin tasuria heilutellut jonkin aikaa joka reiällä. Seuraavat reiät olivat tyhjiä myös kaiun mukaan, mutta hetken päästä alla vaikutti olevan paljon pikkukalaa, ehkä kuoretta, salakkaa tai särkeä. Näistäkään rei'istä ei ahvenia noussut, mutta ajattelin niiden varmaankin olevan lähettyvillä, kun pikkukalatkin löytyivät. Pikkukalat olivat pienessä syvänteessä 5-6 metrissä. Kun siirryin hieman alle 4m veteen alkoi ahveniakin löytyä. 7cm tasuria uittelin jonkin aikaa ja kiinnostuneita kaloja nousi lähelle pilkkiä, mutta eivät ne kuitenkaan siihen ottaneet. Vaihdoin jigiin ja alkoi tapahtua, olisiko siinä 4 ahventa tullut peräkkäin, joista isoin yli 300g. Kalaa oli alla edelleen, mutta jigi ei tuntunut enää kelpaavan. Vaihdoin morriin ja kalantulo jatkui. Muutaman ahvenen jälkeen kalat katosi useaan otteeseen, mutta sain tasurilla parven aina houkuteltua uudestaan alle, vaikka en saanut kaloja siihen iskemään. 2-3 kiloa taisi tuosta reiästä ahventa lopulta nousta.

Tein lisää reikiä eri suuntiin, mutta varsinaista parvea ei mistään enää löytynyt. Sieltä täältä aina joku reikä antoi 1-2 ruokakalaa. Vanhoista rei'istä en saanut mitään, kun kokeilin. Aivan lopuksi siirryin matalampaan 3m veteen ja siellä kalaa oli enemmän, mutta pienempää. Yhdestä reiästä taisin tasurilla saada kymmenkunta ahventa, mutta suurin osa oli kokoluokkaa 50g. Loppupäivästä oli aika hämärää, kun päivän selkiytymisen jälkeen sumu tuli uudelleen. Se ei silti mainittavasti syöntiä tuntunut huonontavan.

Päivän keli


Päivän saldo oli noin 5kg filekalaa, joista suurin oli 339g ja toisiksi suurin hieman alle 300g. Muutama 100-250g ahven tuli pienellä tasurilla, jigikalojen ja morrikalojen lisäksi. Ihan tietoisesti jätin pystypilkit pois reissusta, kun harvemmin ne tuolla kovin hyvin pelittävät. Vähän oli vielä normaalia huonompi saalis kyseisestä paikasta, mutta hyvä siihen nähden että tuo alue oli ollut jäässä vasta noin 10 päivää. Joskus kun tuonne jäät tuli jo marraskuussa, oli syönti aivan erilaista ja ahvenet täynnä kuoretta. Kuoretta varmaan on nytkin, mutta ahvenet ovat vaan niin passiivisia etteivät niitä aja. Yhdellä ahvenella oli vatsassa pari jotain pientä särkikalaa ja yhdellä pieni rapu, muuten mahat olivat tyhjiä.
Päivän ottipelit: itse valmistavani jigipää Lunker Cityn jigillä,
itse valmistavani morri ja Viljasen tasuri.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti