tiistai 19. tammikuuta 2021

Pyhäjärvellä 16.1.

 Viime lauantaina pääsin ensi kertaa tänä talvena isommille selkävesille. Saalisodotukset eivät olleet korkealla, sillä jäät taisivat tulla loppiaisena. Ja kalahan ei tunnetusti syö heti jäätymisen jälkeen kun vedet ovat pohjia myöten sekoittuneet ja kylmiä...vai syökö sittenkin?

Pyhäjärvi on Pirkanmaan saalisvarmimpia paikkoja mitä ahveneen tulee, joten ajattelin että siitä on hyvä aloittaa. Parvet ovat sen verran suuria, että kyllä niistä aina jotain saa vaikka ei syöntiä olisi "yhtään". Päätin ottaa kohteekseni Säijänselän/Vakkalanselän.

Lunta ei selkävesillä paljoa ollut, ja lähdin liikenteeseen potkukelkalla. Rantavesissä paikoitellen lunta oli sen verran, että kelkan kanssa meni työntöhommiksi, mutta selällä pääsi sujuvasti liikkumaan. Menin suoraan selkämatalikolle, josta sain syksyllä jigillä ja venepilkillä hyvin ahventa. Kymmenkunta reikää kokeilin, mutta eipä tullut kaloista merkkiäkään. Hetken tuumaustauon jälkeen vaihdoin noin kilometrin päähän seuraavalle alueelle, jossa syvyyttä noin 6-7 metriä. Tästä en syksyllä kalaa saanut, mutta siinä on monesti talvella tullut hyvän kokoista ahventa. Muutamia reikiä tein, mutta taas sama homma, ei merkkejä kaloista. Potkukelkan kanssa joskus tahtoo mennä vähän poukkoiluksi ja nyt kävi juuri niin.

Olin vähän kahden vaiheilla että lähdenkö matalampaan veteen "varmoille" sinttipaikoille vai jatkanko isomman ahvenen etsintää. Valitsin jälkimmäisen ja siirryin paikkaan jossa on aiemmin ollut sekakokoista kalaa 4-7m vesissä. Muutaman tyhjän reiän jälkeen sain sentään päivän ensimmäiset ahvenet. Hakusessa ne olivat tuollakin alueella ja eipä montaa ahventa tullut mistään reiästä. Laajahko alue kuitenkin oli, josta kalaa edes hieman tuli. Vain yksi 100g ahven osui pikkuahventen sekaan ja yksi jonkun verran isompi karkasi. Melkein 2 tuntia tuli tuolla alueella pyörittyä, mutta kun ei isompaa kalaa löytynyt niin vaihdoin taas aluetta. Taas noin kilometrin siirtymä seuraavaan paikkaan. Toissatalvena sain tuosta paikasta joka kerta hyvin kalaa kun kävin, mutta viime talvena ei jäätä tarpeeksi ollut. Nyt tein kymmenkunta reikää ja tuloksena yksi pikkuahven...kun on vaikeaa niin silloin on vaikeaa.Vakkalanselän rantavesiä


Lähdin takaisin autolle ja ajattelin käydä vielä Huhtaanselällä kokeilemassa yhden (ainakin aiemmin) saalisvarman paikan. Ensimmäisestä paikasta en uskaltanut rannasta mennä montaakaan metriä ja lähdin takaisin autolle...tuuli oli pakannut lumet tuonne Lamminlahden suulle ja jäätä ei paljoa ollut. Ajelin hieman ulommas lahdelta ja menin jäälle uudelleen toisesta paikasta, ja siellä jäätilanne oli sen verran parempi, että pääsin sinne mihin halusinkin mennä. Ensimmäiset reiät olivat tyhjiä, mutta melko pian löysin pikkuahventa, tahti ei tosin sen parempi ollut kun tänään aiemminkaan. Aivan lopuksi menin matalampaan 2-4m veteen ja siellä näytti olevan jo reilummin Pyhäjärven perusahventa. Monesta reiästä sain kaloja ja pisin kalaputki oli jo sentään yli 20 ahventa samasta reiästä. Tuo on jo sellainen syönnin merkki, että kyllä tänä talvena vielä Pyhäjärvestä kalojakin saadaan. Yksi ahvenista oli hieman isompi 120g, loput Pyhäjärven perussilppua.

Päivän saldo oli siis kaksi yli 100g ahventa ja sintit mukaanlukien kaloille kertyi painoa 2,6kg. Eipä ole monesti tuosta järvestä laihempaa saalista tullut, mutta sentään joskus on tullut huonomminkin. Kaikua en tällä kertaa käyttänyt ja tuli pilkittyä pelkästään ketju- ja tapsipilkeillä. Jäätä oli selkävesillä 10-25cm ja rannoissa tosiaan paikoitellen vain noin 5cm. Jos oikein jäjistä näin, niin Huhtaanselällä rannassa oli jollakulla myös jalka mennyt jäästä läpi.


Huhtaanselkä


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti