keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Venepilkillä ja jigaamassa

Päätetäänpä tämän blogin "kesähorros" tähän, kun pilkkikausi kuitenkin lähestyy päivä päivältä. Venepilkintä loka-marraskuussa on jo vuosia kuulunut "rituaaleihini" ennen varsinaisen pilkkikauden alkua. Sitä on tosin tullut tehtyä melkein pelkästään Kulovedellä Sarkolanlahdella, viime vuonna tuli koitettua myös Lempäälästä ja Nokialta Pyhäjärveltä sekä kerran Säkylän Pyhäjärveltä. Sen verran olen jigaamisesta innostunut, että tänä syksynä mukana kulkee joka kerta myös jigausvälineet.

Alkukesä meni vahvasti kuhan ja ahvenen jigaamiseen, keskikesä enemmänkin ahvenen parissa kun kuhia ei enää oikein näkynyt. Nyt pintavesi on jäähtynyt noin 9 asteeseen ja ahvenen pitäisi alkaa kerääntyä penkkojen reunoihin.

Pari viikkoa sitten alkoi sitten "varaslähtöni" pilkkikauteen kun kävin Kulovedellä Siurossa venepilkillä erittäin laihoin tuloksin. Tuulikin oli aivan liian kova ja pystyin pilkkimään vain yhdessä rannassa, sieltä yksi ahven saaliiksi. Ensimmäistä kertaa koskaan liikuin kyseisillä alueilla.

Eilen kävin sitten koittamassa tutumpia vesiä Sarkolassa, mistä muutama vuosi sitten tuli vielä ainakin 8 kiloon asti fileahvensaaliita. Tavallisesti pilkin isohkoilla tasapainoilla ja pystypilkeillä 4-8m vesistä. Yleensä ahvenet ovat olleet pienissä parvissa jyrkimmissä penkoissa ja kivikoiden reunoissa. Parina viime vuonna saaliit ovat olleet vain selvästi huonompia ja sama tahti jatkui eilen.

Pitkän päivän pilkin ja jigasinkin, mutta ahvenia kertyi vain 12kpl. Keskikoko tosin oli mukava, sillä vain 3 ahventa jäi alle 100g kokoon. Normi penkka-ahventa ei löytynyt ollenkaan, vaan kaikki yli 100g ahvenet nousivat vedenalaisien kivikoiden reunamilta 3,5-4m vedestä. Syvemmästä 6-7,5 metristä nousi kaksi alamittaista kuhaa, ja siirtymää tehdessä jigillä uistellen alamittainen taimen. 3-4 metristä nousi myös jigillä yksi hauki ja kaksi kertaa hauet katkoivat siimat.

Huonosta saaliista huolimatta venepilkinnät eivät todellakaan tähän loppuneet, vaan lisää on tiedossa oikeastaan heti kuin tuulet antavat siihen touhuun myöten. Ankkuria en käytä, eli ajopilkin koko ajan. Ankkurin kanssa touhu olisi ihan liian hidasta noissa syvyyksissä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti