keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Urbaania kalastusta - laituripilkillä Tampereella

Viime viikolla käväisin Janin kanssa katsomassa, millainen paikka tuo Ratina oikein on, kun sieltä kiskovat kohtuu suuria tuloksia laituripilkkikisoissa. Keväällä siellä pidettiin kolme kisaa, ensimmäisen kerran 6.4 ja silloin saaliit olivat suurimmat, keskisaalis kisailijalla 5,7kg. Jostain syystä tulokset kuitenkin putosivat selvästi kahteen seuraavaan kisaan.

Laituri näytti kartalta pitkältä, ja sitä se on luonnossakin. Siitä harvinainen iso laituri, ettei siinä ilmeisesti säilytetä veneitä lainkaan, eli siinä ei ole venepaikkoja. Eli melko ihanteellinen paikka pilkkijälle, kun laiturille voi mennä koska vain. Ainoa tietysti mikä paikassa varmasti monia häiritsee on kaupungin melu ja jatkuvasti ympärillä pörräävät ihmiset. Ihmeen vähän tuolla kalastajia näkyikin.

Tämä viime viikkoinen käynti piti olla vain nopea testaus, mutta laituri oli sen verran iso, että aikaa saatiin tuhnattua 2 tuntia. Ongissa oli aivan liian vähän siimaa, jos pohjasta halusi pilkkiä. Puolessa välissä laituria oli jo reilusti yli 10 metriä vettä, eikä minulla ole juuri missään vavassa niin paljoa siimaa. Mutta näköjään sitä tulee vapoihin lisätä varmuuden vuoksi.

Paras ahvenpaikka tuntui olevan tuolla kokeilukerralla heti laiturin alkupäässä, jossa on reilut 5 metriä syvää. 3kpl yli 100g ahvenia osui minulle silloin pienempien ahvenien sekaan ja isoin niistä oli noin 200g. Jani onki enemmän välivettä, ja saikin sieltä särkiä. Itse pilkin pääasiassa pohjasta ja en saanut ainuttakaan särkeä. Tuon parin tunnin aikana nostin ahventa ylös arviolta 3kg.

Tänään pyöräilin viime viikon tapaan Tampereelle ja aloitin pilkkimisen Ratinan laiturilta aamupäivällä. Aloitin kohdasta, joka antoi viimeksi parhaiten ja isoimmat ahvenet. Nyt samalla kohtaa oli hiljaista, pieniä ahvenia nousi harvakseltaan ylös. Sama tahti jatkui monessa muussakin kohdassa, uskomattoman vaikealta näytti kalantulo ensimmäisen puolen tunnin jälkeen. Päätin mennä reippaasti syvempään yli 10m veteen. Kokeilin aluksi pohjasta, mutta siellä oli tyhjää ja ongin noin metrin välein kohti pintaa.

Yhdestä kohdasta sitten sain muutamia ahvenia, ja ne olivat kooltaan jo suurempia kuin aluksi tulleet kalat, mutta ei mitään filekaloja vieläkään paria ahventa lukuunottamatta. Kun pääsin samaan kohtaan kuin mistä aloitin, mutta eri puolelle laituria niin alkoikin tapsipilkkiin tulla tapahtumia kiihtyvään tahtiin. Värikoukkupilkkiä ja tasuriakin käytin vedessä, mutta niistä ahvenet eivät oikein innostuneet.

Ahventa nostelin aivan samasta kohdasta melkein koko ajan noin seuraavan tunnin ajan. Suurin osa ahvenista oli 15-35-grammaisia, mutta sekaan tuli muutama yli 100g ahvenkin. Pari särkeä ja yksi pasuri ainoastaan tuli tuona aikana ahventen sekaan, vaikka melkein koko ajan pilkin kärpäsentoukkanippu + surviaisentoukkanippu -yhdistelmällä. Testissä oli samalla omatekemät lyijytapsimorrit. Jonkunlaiset ruokakalat alkoi olla kasassa, ja päätin kokeilla loppuajan Hatanpään laiturilta, jossa näyttikin pari pilkkijää olevan.

Kyselin aluksi mitä he olivat saaneet, vastaus oli että ei sitten mitään. No, kerroin kyllästyneeni pikkuahvenen nosteluun Ratinan laiturilla ja menin koittamaan aivan Hatanpään laiturin päästä. Montaa sekuntia ei pilkki ehtinyt pohjassa olla, kun sitä vietiin ja päivän suurin ahven nousi ylös, 264-grammainen. Lähialueelta sain noin vartissa vielä 4kpl yli 100g ahvenia lisää. Sinttiä alueelta tuli paljon vähemmän kuin Ratinasta, mutta keskikoko näytti olevan selvästi parempaa. Olisiko parikymmentä pikkuahventa tullut noiden isompien ahventen lisäksi vajaan tunnin pilkinnällä. Syvyyttä oli tällä laiturilla paljon inhimillisempi määrä kuin Ratinassa, Hatanpän laiturin päässä oli noin 5 metriä syvää.

Päivän eli noin 4 tunnin laituripilkinnän saldona oli arviolta noin 6 kiloa ahventa. 11kpl oli yli 100g ja näistä tein reilut puoli kiloa filettä. Lisäksi tuli kymmenkunta 50-100g ahventa, jotka nyljin.

Oikein mielenkiintoisia nämä laituripilkkipaikat verrattuna Nokian paikkoihin. Tosin esim. Nokian Vihnusjärven laituria en ole testannut vielä koskaan keväällä. En tiedä mihin aikaan vuodesta tuo Ratinan laituri on parhaimmillaan, mutta ainakin kuvittelisin, että sielläkin isompi ahven ainakin joten kuten syksyllä parveutuu.

Tässä muutama kuva tältä päivältä:

Laiturilla riittäis tilaa toisellekin kalastajalle! Kelikään ei muuten ollut kovin paha.

Komeita luontomaisemia :D Sai jonkun aikaa odottaa, että ei osunut muita ihmisiä kuvaan.

Tuolla toisella puolella siltaa oli heittokalastajia, ainakin taimenta saavat sieltä.


Päivän suurin ahven 264g kuvan välineillä.

264g, 227g, muutama 170-180g jne. Kahden isoimman ahvenen välissä oleva sintti on vertailun vuoksi kuvassa ja sillä painoa 30g.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti