perjantai 27. joulukuuta 2019

Pikkujärvikokeilua Ylöjärvellä 15.12.

Tässä raporttia vajaan parin viikon takaisesta reissusta Ylöjärven pohjoisosiin. Sen verran heikoiksi/olemattomiksi menivät jäät tässä Nokialla/Tampereen ympäristössä, että ajelin autolla suosiolla pohjoisempaan jäitä etsimään.

Tuolta suunnalta ei oikein paikkatietoa ole, joten aika lailla jouduin arpomaan mille järvelle menen. Lopulta otin kohdejärveksi Ylöjärven Liesijärven. Tuosta järvestä oli ainakin olemassa syvyyskäyrät, niin ei tarvinnut ihan summamutikassa lähteä syvyyksiä mittailemaan.

Ajomatkaa tuonne oli reilut 70km, ja mitä lähemmäs ajoin sitä talvisemmaksi (lumisemmaksi) maisema muuttui. Perillä olikin lunta noin 10 senttiä. Parkkipaikat olivat vähän kortilla, mutta muutaman sadan metrin kävelyllä pääsin rantaan. Rantajää oli melko huteran oloista, mutta kesti. Ensimmäinen reikä jäähän ja hämmästyin! 16 pyöräytystä eli noin 24 senttiä. Kävelin keskemmälle ja tein toisen reiän: 10 pyöräytystä. Jää oli kuitenkin laadultaan aika huonoa.

Tukevasti tuntui siis järvi olevan jäässä, vaikkakaan tuo ei mitään teräsjäätä ollut. Pintajää petti jonkun verran kävellessä, mutta melko hyvä oli keli kulkea kuitenkin. Kävelin suoraan melkein 2 kilometriä järven ainoalle yli 4m syvälle montulle, ja tein reikiä eri syvyyksiin. Aivan hiljaista, eikä kaiussakaan näkynyt mitään liikettä. Noin 10 reiän jälkeen kaloja löytyi, mutta kaikki olivat kiiskiä. 5kpl nostin samasta reiästä ja jatkoin matkaa (lisääkin olisi tullut).

Tuon jälkeen olin järvellä vielä noin tunnin verran. Kokeilin syvän reunoja, penkkoja, matalikkoja...mutta ei sitten mitään. Eikä riittänyt kärsivällisyys jatkaa tuolla järvellä kun ei ahvenista saanut mitään merkkiä. Aivan varmasti tuon kokoisessa järvessä niitä kuitenkin on. Olivatko sitten pohjamudissa makoilemassa kevättä odotellen?

Vaihdoin järveä, ja käväisin lähes kotimatkan varrella olevalla Tenhusjärvellä, joka oli huomattavasti pienempi järvi. Tästä järvestä en löytänyt netistä mitään tietoa, en edes syvyyttä. Kävelin suoraan kivikolle, joka oli karttaan merkattu. Pintakiviä ei kuitenkaan löytynyt...taisi olla vesi niin korkealla ettei näkynyt.

Ensimmäinen reikä ja vettä ei sitten alla ollut kuin ehkä 80 senttiä. Jäätä löytyi 12 kairan pyöräytystä eli noin 18 senttiä. Teräsjäästä ei kuitenkaan tietoakaan vaan varsin sohjoista/kohvajäätä oli. Ensimmäisen ahvenen sain jo toisesta reiästä, jolla ei ollut sen syvempää. Aika pian alkoi hahmottua, että varsin matalasta järvestä oli kyse. Tein reikiä vähän sikin sokin, ja kaikista tuli 1-2 pikkuahventa, tai sitten ei mitään. Kovin paljoa yli metriä vettä ei löytynyt, ennen kun vaihdoin reilusti paikkaa.

Menin jyrkemmän näköisen rannan edustalle, josta löytyi vettä enimmillään melko tarkalleen 2 metriä. Tuosta montusta ei kaloja noussut, mutta aivan lähelle rantaviivaa päästyäni alkoi tapahtumia tulla hieman enemmän, ainakin yhdestä reiästä, joka taisi 5 ahventa antaa. Vaihdoin morrin ketjupilkkiin silmäsyötillä ja sain silläkin seuraavista rei'istä yksittäisiä kaloja. Kaloja oli kyllä kaiun mukaan alla jonkin verran, mutta vaikea niitä oli saada pilkkiin ottamaan. Muutaman reiän jälkeen vaihdoin ketjupilkin takaisin morriin ja parin pikkuahvenen jälkeen koukkuun jäikin jotain raskaampaa. 0.12mm siima ja reilu metri vettä alla ei tarjonnut kovin paljoa joustoa, ja siimaa saikin aluksi hieman juoksettaa pois puolalta. Muutaman minuutin kalaa väsyttelin ison ahvenen toivossa, mutta en päässyt lopulta edes kalaa näkemään, kun se irtosi. Kyllä osasi harmittaa, mutta eipä mahtanut mitään. 500-1000g kala tuo joka tapauksessa olisi vähintään ollut, laji vaan jäi nyt epäselväksi.

Muutamia reikiä vielä tein, mutta alkoi sen verran hämärtää, että kala ei enää syönyt sitten yhtään. Kaloja kyllä oli alla, mutta en saanut niitä ottamaan. Kello oli jotain 14.20, kun päätin luovuttaa ja lähdin kotimatkalle.

Kyllä on nihkeässä ollut kauden aloitus. Sen verran intokin tuossa laantui, että en viitsinyt sumuisina ja sateisina päivinä edes lähteä enää tuon jälkeen uusia järviä tutkimaan. Syöntihetket tuntuvat myös olevan varsin lyhyitä pikkujärvillä jos kelikin on hämärä koko päivän.

Kautta olisi tarkoitus jatkaa nyt tässä hieman etelämpänä ylihuomenna, josko vaikka tutuilla pikkujärvillä olisi sen verran jäätä että taas pääsisi käymään?

Päivän saalis. Suurin ahven 90g


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti