maanantai 9. joulukuuta 2019

Pilkkikausi osa 2: 6.12.

Ensimmäiset jäät pikkujärvissä olivat ja menivät, mutta itsenäisyyspäivänä kerkesin käymään uudestaan ensijäillä. Tosin tämä järvi jolla nyt kävin, oli marraskuun alkupuolella lähes kokonaan sula. Järvi on siis alle kilometrin mittainen, kirkasvetinen ja syvä, ja sijaitsee Sastamalassa.

Jäätilannetta en ollut käynyt paikan päällä katsomassa, mutta Nokian Vihnusjärven jäällä kävin viimeksi torstai-iltana ja totesin jään kestävän ainakin Vihnuskodin laiturin vieressä.

Keli oli perjantaina tosi synkkä ja sateinen, joten en hirveätä kiirettä pitänyt aamusyönnillä, jota tuskin olikaan. Joskus 9.30-10 aikoihin pääsin rantaan, ja totesin heti että nyt saakin katsoa vähän tarkemmin mistä kohtaa jäälle yrittää. Kävin ensin ilman pilkkivehkeitä jäällä katselemassa mistä uskaltaisi pulkan kanssa mennä. Rantajäät olivat notkolla ja vettä jäällä reilusti.

Suhteellisen turvallisen tuntuisesti kuitenkin jäälle pääsin ja kävelin suoraan "viime vuoden parhaille re'ille". Viisi reikää tein, enkä kuitenkaan saanut kuin yhden särjen. Muilla rei'illä ei kaiussa edes näkynyt kaloja, joten jatkoin matkaa toiselle "varmalle" paikalle.

Parin tyhjän reiän jälkeen alkoi ahventa löytyä. Kalan koko oli kohtuullisen hyvää noin 100g ja niitä nousi morrilla hiljalleen. Vettä oli alla 5 metriä. Mistään kunnon syönnistä ei kuitenkaan ollut kyse. Olisiko vajaat 10 ahventa noussut, ja sen jälkeen 10 särkeä ja vaihdoin reikää. Aloitin tapsilla, ja sain yhden ahvenen siihen ottamaan. Sitten kalat tuntuivat kyllästyvän, mutta sain vielä morrilla 3 ahventa lisää.

Kalantulo jatkui hyvin samanlaisena seuraavan reilun tunnin ajan. Osa rei'istä ei antanut ensimmäistäkään kalaa, mutta 1-5 kalan reikiä oli useita. Kalan koko jonkin verran nousi tuon ensimmäisen kalareiän jälkeen, ja sain nauttia jo noin 150g keskikoosta parin isoimman ollessa yli 300g. Muutama ahven kelpuutti tapsin, mutta loput kaikki tulivat morrilla. Ketjupilkkiä ja tasuriakin koitin, mutta ne eivät herättäneet kaloissa oikein mitään kiinnostusta. Ahvenet tuntuivat makaavan aivan pohjassa.

Kauden ensimmäinen yli 300g ahven
Kalaa nousi alueelta siis harvakseltaan ja kaikki tulivat hyvinkin samalta syvyydeltä 5-6m, vaikka reikiä tein 4-8m vesiin. Aloin olla sen verran kohmeessa, että lähdin kävelemään aivan järven toiseen päähän yhdelle viime talven ottipaikoista, ja itse asiassa kiersin melkein sen jälkeen vielä kaksi muutakin viime talven paikkaa saamatta kuitenkaan yhtäkään ahventa! Syvyyksiä koitin monipuolisesti 3-9m, mutta ei niin ei. Särkiä sen sijaan oli riesaksi asti monella kohtaa, tosin särjet olivat pääasiassa välivedessä vain 3-4m pinnasta, vaikka vettä oli 8-9m.

Keli sateen tauottua keskipäivällä
Kello oli jo jotain 15, kun päätin vielä kokeilla muutaman uuden reiän tuolta alueelta, josta jo sain kaloja. Muutama ensimmäinen reikä vaikutti tyhjältä. Yhdellä reiällä joku kävi koittamassa, mutta ei jäänyt kiinni. Seuraavalla reiällä en ehtinyt muuta kuin pudottaa tapsipilkin, kun ilmeisesti hauki kävi koittamassa. Kaloja tosin oli alla vielä tuon tärpin jälkeenkin. Muutamia tärppejä sain, ja ihmettelin kun ei sitten tartu millään.

Nostin pilkin ylös ja eipä siellä morria enää ollutkaan vaan hauki oli purrut siiman poikki ja en hölmönä sitä heti tajunnut. Laitoin tilalle toisin tapsivehkeen vähän isommalla pilkillä, mutta kalat eivät tuosta innostuneet. Vaihdoin pelkkään morriin, ja sain sillä reiästä 4 ahventa, ja kaikki yli 150g. Nuokaan ahvenet eivät mitenkään peräkkäin tulleet, vaan ehkä noin 3-4 minuutin välein sain aina yhden härnättyä ylös. Vaikka kalat makasivat pohjassa, heräsivät ne syömään välillä vasta kun morrin nosti metrin pohjasta.

Kalantulo oli tällä järvellä kovin nihkeätä verrattuna vuoden takaiseen, mutta toisaalta keskikoko oli nyt huomattavasti parempaa n. 130g. Viime vuonna keskikoko pyöri 40 ja 80g välillä.
Suurimmat ahvenet painoi 350g ja 340g ja 10 suurinta painoi 2330g. Liki kaikki kalat nousi 4mm hopeisella volframimorrilla.

Jäänpaksuus vaihteli noin 4 sentistä 9 senttiin, joten ei varmasti samana päivänä ollut koko järvi jäätynyt. Huono puoli tuossa oli se, että tuo kaloja antanut alue oli vain siinä 4-5 sentin jäässä. Tällä hetkellä siellä ei ole välttämättä edes kolmea senttiä jäätä, joten pakkasia toivotaan!


26 ahventa / 3.3kg


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti