keskiviikko 2. helmikuuta 2022

Vitträskin kisat 30.1. ja treeni 29.1.

Kirkkonummen Vitträskille oli tehnyt mieli kisaamaan jo useamman vuoden ajan, ja nyt tuo lopulta toteutui. Järvessähän on todella kirkas vesi, ja yleensä pilkitään syvästä jopa yli 15m keskipainolta 70-100g ahvenia. Tuolla tuli muutama vuosi sitten pilkittyä kyllä yhtenä viikonloppuna ihan huvikseen ja silloin tulikin hyvän kokoista ahventa mukavasti.

Tänä talvena järvi ei kuulemma ole ollut entisensä, huhuja huonosta syönnistä olin kuullut, mutta vaikea sitä oli uskoa todeksi kun Pirkanmaalla, Kanta -ja Päijät-Hämeessä muun muassa on kalaa noussut varsin hyvin tänä talvena.

Huhuissa oli kuitenkin perää, sen huomasin melko äkkiä kun lauantaina treenipäivän aloitin. Lauantai-illaksi ja lähes koko sunnuntaiksi oli luvassa kovaa tuulta ja sakeaa lumipyryä, mutta treenin sai aloittaa varsin hyvässä ja kirkkassa kelissä. Lunta ei ollut jäällä kuin muutama sentti, joten kulkeminenkin oli helppoa. Pilkkijöitä näytti järvellä olevan varsin paljon kun sinne menin, itse aloittelin joskus klo 9.30 aikoihin.

Moni tuntui pilkkivän kaikua hyväksi käyttäen (kuten minäkin), mutta hiljaista näytti pitelevän kaikilla. Kaiku piirsi kalaa joka reiällä, mutta ylös asti ei tahtonut saada sitten mitään. Sitten kun jotain sai, oli kokoluokka jotain ihan muuta kuin tuolla järvellä "pitäisi". Suurin osa harvoista ahvenista oli kokoluokkaa 20g. Kokeilin tapsia, ketjua ja värikoukkua, mutta kaikkiin tuntui ottavan suunnilleen yhtä huonosti. Joillakin rei'illä oli kalaa hyvin, mutta silti ahvenet eivät innostuneet syömään edes tapsia kärpäsentoukalla.

Kiertelin ison lenkin selkävesillä, mutta satunnaisia pikkuahvenia lukuunottamatta ei kalatapahtumia oikein ollut. Yhden pakan reunasta 15-16m vedestä osui pari hieman isompaa 50-70g ahventa pienten sekaan, ja parin sadan metrin päästä 17m vedestä yhdestä reiästä pari 80-110g ahventa, mutta niiden lisäksi kaikki ahvenet olivat pieniä. Yksi ahvenista kuitenkin oksensi pikkukalan suustaan, joten ajattelin että ehkä lähialueella olisi isompaa ahventa jossain enemmänkin.

Poikkesin välillä rantapenkkaan noin 10m veteen, ja pikkuahventa tuntui siellä olevan enemmän kuin selällä, mutta isompia ei sekaan sitten ensimmäistäkään. Muutamien reikien jälkeen päätin mennä takaisin selälle loppuajaksi ja katsoin vielä tarkemmin parit pakkojen reunat. Toisella pakalla oli lähestulkoon tyhjää ja toisella pakalla sattumakaloja, mutta ei kunnon parvia. Treenin lopettelin klo 16 ja viimeisen tunnin aikana ei noussut enää kuin muutama pikkuahven.

Täytyy sanoa, että ihan vähään aikaan en kisatreenin jälkeen ole ollut yhtä ymmälläni että mitä sitä oikein kisassa yrittäisi. Treenisaalis painoi vain 1,2kg, vaikka otin joka reiästä niin monta kalaa kuin oli tullakseen. Mieleen tuli tuosta päivästä lähinnä Kolkonjärven treenit muutama vuosi sitten, sen verran kolkolta vaikutti "Vitskukin". Pyörittelin ennen kisaa eri vaihtoehtoja...ehkä koko päivä morrilla siellä 17m vedessä mistä tuli ne pari isompaa? Vai saman tien rantapenkkaan, että saisi edes pikkuahventa? Tai sitten etsimään isompaa kalaa 15-17m aivan eri paikoista kuin missä treenasin? Joka tapauksessa ajattelin, että surviaisiin tarvitsee turvautua, niin nirsoa ahven oli.

Kisapäivä 

Lunta oli tullut oikein reilusti, mutta suurimmat sateet tuntuivat hiipuvan. Hiukan mietitytti käykö niin kuin yleensäkin lumisateen jälkeen, että kala siirtyy matalaan. Tosin Vitträskin vesi on niin kirkasta, että valoa luulisi syvemmässäkin riittävän...? Kisa-aika oli 9-14 ja puolen tunnin siirtymät molemmin puolin. Lunta oli tullut jäälle siten, että selällä oli lähes lumettomia laikkuja ja aina laikkujen välissä noin 20-35cm lumikinoksia. Tuuli oli aika kova, muttei läheskään yhtä kova kuin lauantaina iltapäivällä. Laitoin kuitenkin parit kalvovaatteet päällekkäin, kun ajattelin että kisa saattaa mennä morritteluksi ja istuskeluksi. Kalaa kun oli treenissä kaikkialla, mutta se ei vain syönyt...

Aloitin alueelta, josta ne pari "isompaa" ahventa treenissä tuli. Muutamia reikiä tein noin 20m reikävälillä...tuloksena kaksi pikkuahventa, joten ei hurraamista. Siirryin pakalle, jonka reunasta tuli jokusia ahvenia lauantaina aivan lopuksi. Yksi reikä antoi muutaman pienen pienen tirrin, ja ympäriltä aivan yksittäisiä pikkuahvenia. Totesin, että kun selältä ei ekan 75min aikana tullut mitään merkkiä isommista kaloista, lähden rantapenkkaan katsomaan mikä siellä on tilanne. Eka reikä noin 12m veteen, ja heti alkoi ahventa nousta, mutta ihan yhtä pientä kun aiemmatkin. Muutamien ahventen jälkeen vaihdoin käytössä olleen nro 10 morrin pois ja sidoin tilalle nro 14. (Eihän noin pieniä tuonne tullut solmittua kun eihän järvessä pitänyt paljoa edes olla pikkuahventa). Morrin vaihto vaikutti kalantuloon heti positiivisesti, ja sain kaikkiaan yli 20 ahventa tuosta reiästä, tosin "joka kalan sai pilkkiä erikseen", eli eivät ne heti napanneet kun pilkin pudotti.

Seuraava reikä rannempaan, ja nyt oli enää noin 9m vettä. Tästä taas yli 20 ahventa. Seuraava reikä taisi antaa 8 ahventa ja sitä seuraava 32 ahventa, muikun (myöhemmin punnitsin kotona, 79 grammaa) ja noin viitisentoista särkeä. Kun alkoi tulla pelkkää särkeä, vaihdoin reikää. Seuraavan reiän tein vielä rannempaan ja vettä oli enää 6 metriä. Siitä tuli heti pari pikkuahventa ja sitten taas pelkkää särkeä.

Ahven oli alueella aivan säälittävän pientä, olikohan keskikoko edes 15 grammaa, mutta tyydyin nyt tällä kertaa niihin kun sain edes jotakin vaikean treenipäivän jälkeen. Alueelta tuli vielä useita 10-20 ahvenen reikiä, mutta hiljalleen se hyytyi ja en tahtonut enää saada edes kymmentä ahventa mistään reiästä. Kun meni matalampaan alle 8m veteen, tuntui tulevan lähes pelkästään särkiä. 8-9m vedestä etupäässä ahvenia.

Kisan viimeinen 1,5 tuntia oli erittäin vaikea. Vasta päivän viimeinen reikä antoi vielä toistakymmentä ahventa, ja seassa reilusti päivän suurin ahven noin 100g. Kalaa nousi kisassa ylipäätään todella huonosti kaikille ja voittotulos taisi olla Vitträskin historian huonoin voittotulos? Olisin luullut oman saaliini kuitenkin riittävän hieman korkeammalle treenin perusteella, mutta se kertoo lähinnä siitä kuinka kujalla itse olin. Mutta jos tuolla kisoja vielä pidetään niin enköhän tuosta paikasta koita vielä revanssia.


Tulokset miesten sarjan osalta:

1. Ville Nikkanen 3640
2. Jukka Moilanen 3360
3. Petri Lääperi 3355
4. Juha Kalin 2925
5. Atte Mustalahti 2415
6. Mikko Väänänen 2215
7. Pasi Kärkkäinen 1450
8. Matti Ojala 1350
9. Jussi Haatainen 340
10. Miika Carlas 225
Erkki Stick ei punninnut
Tomi Ojanperä ei punninnut



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti