keskiviikko 20. marraskuuta 2013

Venepilkillä Nokian Pyhäjärven Liukuslahdella

Tänään kävin toteuttamassa jokasyksyistä traditiotani ja suuntasin kotivesille venepilkille vähän ennen jäiden tuloa. Tai oikeastaan tällä kertaa jäät kerkesivät minua ennen, sillä matalin lahdukka oli jo jäässä! En olisi uskonut. Vesi on nähtävästi pinnasta niin kylmää jo, että jo asteen pakkanen jäädyttää pinnan jos on tyyntä. Itse asiassa viime yönä ei pakkasta ollut astettakaan ainakaan Tampere-Pirkkalan lentokentällä. Päivällä lämpötila hipoi kolmea astetta, mutta eipä tuo jääriite tuosta näyttänyt sulavan.

Tässä  mukana  ollut  pilkkikalusto. Näiden  lisäksi  käytössä  oli  tapsipilkkinä  valmiina  ollut  tapsisepe  14g.  Tasapainoja en  tosin  tällä  kertaa  uittanut.Vihdoinkin  aurinkokin  näyttäytyi  ja  kerrankin  tyyntä.

Matala  lahden  perukka  oli  jäässä. Myös  muualla  oli  jääriitelauttoja.


En ole Liukuslahdelta koskaan saanut venepilkillä juuri mitään, normaali saalis on ollut 0,5kg-1kg ahvenia kokoluokalta 10-100g ja joku pieni hauki ehkä sekaan. Ne vähät ahveneni olen saanut lähes poikkeuksetta aina tältä alueelta. Tuossa on syvänne, jonka reunoilla ja joskus syvimmässäkin kohdassa ahventa on syksyisin. Nytkin suuntasin samaan paikkaan. Varmaan ahventa on matalammassakin, mutta se ei ainakaan syö kun sitä ei koskaan matalasta veneellä saa - siis Liukuslahdelta syksyllä. Sen sijaan ensijäillä joskus tulee hyvinkin 1-2m vedestä.

Pilkkimisen aloitin noin yhden aikoihin ja tarkoitus oli kääntää vene pois lähtiessä jos kalantulo ei tyydytä. 

Tänään olikin yllätys kun ahventa alkoi tulemaan ihan eri tahtia kuin koskaan ennen tätä aiemmin. Huomasi heti, että ei tarvitse ehkä sitä venettä vielä kääntää. Ja jos tarvitsee, niin jäiden tulon takia. Eli aloitin tapsilla (14g tapsisepe) ja heti kun pudotin pilkin tuli kolme ahventa peräkkäin. Siirryin hieman ja taas löytyi kalaa, tällä kertaa enemmänkin. Tuntui, että mihin vain meni koittamaan missä 5-7m vettä niin aina sai ainakin muutaman ahvenen.

Koitin välillä värikoukullakin ja niilläkin kalaa sai. Kokeilussa oli omien värikoukkujen värit "liekki", "herkku" ja "pörriäinen" (jälkimmäinen tulossa värikarttaan.) Kaikilla sai kaloja ihan hyvin, mutta herkku tuntui tänään ehkäpä noista ottavimmalta. Kolmea eri pilkkiä koitin värikoukulla: isoa Velhoa, 9g painoista volfram-pilkkiä jonka merkkiä en tiedä ja isokokoista JK-pilkkiä. JK oli näistä ainoa jota en saanut menemään sekaisin eli siimaa koukun taakse pilkkiä uittaessa. Ilmeisesti kaksi muuta pilkkiä ei jaksanut viedä kunnolla nro 12 koukkua tai sitten en vain osannut uittaa oikein.

Värikoukkuun  värissä  Herkku  nappasi  ainoa  hauki. Hetken  sai  väsytellä.
Mutta hieno oli huomata, kuinka hyvin värikoukku pelasi myös näin loppusyksystä ja noinkin syvässä vedessä. Toisaalta todettakoon syönnin olleen kuitenkin sen verran heikkoa, että kyllä tapsilla kalaa paremmin sai. Yhdessä vaiheessa vaan tapsimorrini menetin kun siima katkesi. Ilmeisesti tuossakin reikämorrissa oli turhan karkeat reunat eikä enää kestänyt. Ei ollut varamorreja mukana ja päätin kokeilla jotain aivan uutta. Laitoin Tapsesepen alle noin 10cm siimatapsiin värikoukun. Ja kyllähän silläkin kalaa sai, välillä jopa ilman syöttiä ja vain koukkua värisyttämällä. Paremmin kuitenkin sai kun laittoi koukkuun madon palan tai silmän.


Kokeilin varsinaisella silmäpilkilläkin (Viljanen) vähän aikaa, mutta siihen ei tuntunut ottavan kovin hyvin. Toki muutamia ahvenia nousi silläkin.

Kokonaissaalis tänään oli 116kpl / 3,4kg ahvenia isoimman ollessa ehkä vähän alle 100g. Lisäksi reilun puolen kilon hauki ja vain kolme särkeä. Särjet ovat tuolla aiemmin kiusanneet huomattavasti enemmän.
Pilkin noin klo 13 - 15.40. Tosin viimeinen puoli tuntia antoi enää kymmenkunta ahventa.

Saalis  tyylikkäästi  veneen  lattialla  lehtien  seassa! Ensi  kerralla  jokin  astia  mukaan.

Tapsilla  käytin  kehimisvapaa,  värikoukulla  vedin  siimasta. Siimasotkuilta  onneksi  vältyttiin,  vaikka  vettä  oli   7  metriä.

Pussi  täynnä  ahventa! Tämä  on  tosin  hedelmäpussi.. .ei  ollut  muita  mukana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti