tiistai 26. marraskuuta 2013

Kausi lähenee alkuaan - Liukuslahdella 4,5cm jäätä

Kauden alku alkaa olemaan täällä Pirkanmaalla lähellä, ja jotkut jo kauden avasivatkin. Itse tyydyin vasta hieman kävelemään rantajäillä.

Tässä tuosta kävelystä pieni video:
Jäätilanne tosiaan aina sen verran vaihtelee, että näin suurelle lahdelle en vielä uskalla lähteä. Kauden avaan kyllä joka tapauksessa viimeistään maanantaina, mikäli kelit viikonlopuksi uudelleen menevät pakkaselle. Liukuslahdella en meinaa kautta avata, vaikka varmasti siinäkin käyn ensi viikolla mikäli jäätä piisaa.

Ajattelin aloittaa kauden joltain tutulta pikkujärveltä Vammalasta tai sitten yhdeltä "uudelta" pikkujärveltä, jossa kävin uistelemassa lokakuulla ja ahventa tuli.

Muistan lukeneeni jostain jäänvahvuuden lisääntymisen laskukaava, jonka mukaan pitäisi olla vuorokauden ajan -4 keskimäärin, että uutta jäätä syntyisi sentin verran. No täytyy sanoa, että tuo näyttäisi olevan aika reilusti alakanttiin ainakin näin ensijäillä. Nimittäin eilen oli jäätä hieman yli sentti ja tänään 4,5cm, eli jäätä tuli vuorokaudessa yli 3cm lisää. Yöllä oli kylmimmilläänkin vain noin 10 astetta pakkasta ja silti tuli jäätä noin paljon.


Jos jäätilanteita päivittää vähän muiltakin järviltä, niin ainakin Teernijärvi näytti olevan jäässä jo sunnuntaina, samoin tietysti Kahtalampi siinä vieressä. Sen sijaan Lamminlahdella Pyhäjärvellä ei jäätä vielä näkynyt, eikä Rautavedellä. Liekovedellä oli sunnuntaina suojaisimmat paikat jäätyneet hieman ja kuten jo sanottua, Houhajärvellä oli pohjoispäässä isot alueet jäässä jo sunnuntaina.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti