sunnuntai 1. joulukuuta 2013

Pilkkikausi avattu

Tänään tuli Joonaksen kanssa avattua pilkkikausi eräällä vähän suuremman järven lahdella Nokialla, ei kuitenkaan Liukuslahdella. Jäätä oli ehkä 1-2km pitkällä alueella ja loppujärvi kokonaan sulaa. Tuolla oli kuuleman mukaan ollut jäätä jo muutama päivä sitten 6-7cm, joten ei tarvinnut kuitenkaan tuolla alueella jäiden puolesta pelätä. Tänään oli jäätä hyvinkin tasaisesti noin 9cm.

Heti ensimmäinen reikä antoi kauden ensimmäisen ahvenen. Vaihteeksi hieman pienempi kala, noin 10g ahven. Toinen ahven oli jo ihan ahvenen kokoinen, siitä ja päivän 2. isoimmasta kuvaa tässä:

Päivän isoin ahven oli n. 300g. (oikealla) Toisesta reiästä kauden toinen kala omatekoisella värikoukulla, värinä "herkku". Pilkki on jokin ruotsalainen värikoukkupilkki ja koitin sitä ekaa kertaa.

Aika pian kuitenkin kävi selväksi, että kala on todella huonolla syönnillä ja ylöstulevat erittäin pienikokoisia keskikooltaan. Ei selvästikään ollut syöntipäivä, vaikka kuuleman mukaan monet ovat nyt ensijäiltä saaneet ihan hyviä saaliita.

Pitkän aikaa meni narratessa alle 50g ahvenia, mutta yksi vähän alle 200g lopulta eksyi joukkoon. Tuo nappasi Kilpasepeen ketjun ja silmän kanssa. Tuota pilkkiä käytinkin suurimman osan ajasta tänään. Myös pienellä tasapainopilkillä sain ahvenia, mutta suurinkin ahven jäi 50g paikkeille.

Joonas pilkki koko päivän tasapainopilkillä ja pystyllä, ja taisi lopulta määrällisesti enemmän saada pystypilkillä. Toukkavehkeitä ei kummallakaan ollut mukana, paitsi Joonaksen tekotoukat joita hän käytti ketjupilkillä.

Seuraava kuva kuvastaa ahventen kokoluokkaa, joka tuli tänään tutuksi:

Taisi olla puolet reissun ahvenista tätä kokoluokkaa eli alle 5g. Vertailukohteena oleva pilkki on Kilpasepe.
En tiedä erottaako kuvasta hyvin, mutta suurin osa järvestä olisi soveltunut paremmin tuohon avovesikalastukseen. :D


Tässä päivän pienemmät ahvenet omalta osaltani. Eipä sitä pientäkään paljoa tullut.

Joka tapauksessa kausi on nyt avattu, eikä tälläkään kertaa kovin mainittavalla saaliilla. Voipi olla että jäälle tullut lumikerros teki mahdollisille syönneille vähän hallaa. Vaikka eipä tuota lunta ollut jäällä kuin enintään pari senttiä. 3-4 tuntia tuli kuitenkin pilkittyä ja kairattua Joonaksen kanssa yhteensä 150-200 reikää. Ei se varmaan reikien määrästä kiinni jäänyt, että kalaa ei tullut. Kun ei syö niin ei ilmeisesti syö. Ehkä morrilla olisi vähän enemmän saanut, tosin tuolla särjet on aina kiusaksi morritellessa. Kausi kuitenkin jatkuu pian, ehkä jo huomenna.

Täytyy sanoa vielä noista ruuvinastoista jotka laitoin liukuesteiksi myös Safareihin, että Safareiden pohja taitaa olla vähän liian pehmeätä noille nastoillekin. Tuntuu meinaan vähän epämiellyttävältä kun nuo nastat tuntuvat jonkun verran pohjan läpi jalkapohjiin. Vähän on vielä harkinnassa, pidänkö nuo nastat ollenkaan vai otanko pois. Ehkä kokeilen vielä tuplapohjallisilla vieläkö tuntuu. Tossuissa nastat sen sijaan toimivat ihan hienosti, kun niitä olen lenkillä kokeillut.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti