torstai 5. joulukuuta 2013

Pikkujärvellä Vammalassa 4.12 ja 5.12

Eli samaa järveä "pommitin" pari päivää putkeen. Tällä pikkujärvellä olen pilkkinyt enempi vähempi jo noin 7-8 aikaisempanakin talvena. Keväällä saaliit ovat olleet parhaimmillaan 10-20kg, ja heikoimmillaan melkein nollasaaliita.

Ensijäillä paikka on ollut selvästi nihkeämpi aina, paras saalis ennen tätä kautta 5kg ja normaali saalis n. 1-2kg. Kalan koko on se joka tälle järvelle houkuttaa, keskipaino on joka kerta ollut 50-150g.

Keskiviikkona jäälle mentyäni huomasin heti, että paikalla oli muitakin pilkkijöitä. He paljastuivat tutuiksi oman seuran (VUK) miehiksi. Toiselta menin kysymään saaliista ja samalla hän nosti ahvenen ylös. Sanoi olevan ensimmäinen mikä tullut. Itselläni alku oli vielä heikompi. Rannan tuntumassa oli lupaavan näköisiä laikkuja ja rei'itin ja pilkin niitä ensimmäiset pari tuntia. Ekaan tuntiin tuli vain yksi ahven morrilla. Toisen tunnin aikana kokeilin myös värikoukulla, mutta ahvenista ei pahemmin riesaa ollut. Muutaman ahvenen kuitenkin sain ja värikoukulla 2 haukea lisäksi.

Rannat tuosta kohtaa tutkittuani tein reikiä samoihin laikkuihin mutta syvempään reunaan. Ratkaisu oli hyvä, sillä kalaa löyty heti. Morrittelin pieneltä alueelta viitisen kiloa ahvenia tunnissa. Keskikoko oli tällä kohtaa aika tasan 100g. Laikkujen vierestäkin nousi kyllä kalaa syvän puolelta. Kala oli tosi kovalla otilla ja heti ne nappasivat jos kohdalla oli. Todella moni otti myös vajoavaan morriin matkalta.

Järven syvin kohta on vähän alle 4 metriä, ja kalat tuntuivat olevan pääasiassa tuon ainoan montun päässä/reunoilla, tosin silti melko matalassa noin 1,5-2,5 metrissä. Järvessä on tuon montun lisäksi vain yksi toinen pieni monttu, josta löytyy yli 2 metriä syvää. Keväällä olen tottunut pilkkimään tällä järvellä vain 0,3-1m vedessä.

Alue kuitenkin hiljentyi yhtäkkiä lähes kokonaan, ja kiersin lopuksi eri alueita. Pari ekaa paikkaa antoivat vain pikkuahventa, mutta ihan lopuksi kello kolmen jälkeen sain vielä muutaman fileerattavan kokoisen.

Keskiviikon kokonaissaalis oli noin 7kg ja 86kpl ahvenia. Lisäksi 2 haukea värikoukulla ja 2 haukea morrilla. Suurin ahven painoi 266g ja neljä oli yli 200g. Ottipelinä oli pääasiassa pieni 2mm kultamorri, syöttinä madon palanen. Jäätä on vielä turhan vähän surviaisten nostamiseen. Niitä käytän heti syöttinä kun pääsen itse niitä nostamaan. Tällä pikkujärvellä oli jäätä 5 sentistä reiluun 10cm.

Järvimaisemaa ja auringonnousu

Tällaisia laikkuja oli paljon rannoissa, ei tosin kaikki näin kauas rannasta ulottuvia.

Päivän suurin ahven, 266g. Kerrankin onnistunut kuva laadun suhteen ja muutenkin.

Kokonaissaalis.

Sama jäälle kipattuna.

Tänään torstaina suuntasin samoille paikoille heti aamusta. Olin tällä kertaa tosiaan tarpeeksi ajoissa jäällä, ehkäpä liiankin. En nimittäin saanut alkuun eilisiltä parhailta paikoilta mitään. Oli sen verran sakeaa lumisadetta koko aamun ja melkein puoleen päivään asti, että syönti oli aamulla kovin hiljaista. Lunta tulikin muutamassa tunnissa noin 3cm lisää. Melko pian 10 jälkeen kuitenkin ensimmäisen ahvenen sain. Samoilta paikoilta mistä eilen sain kuutisen kiloa ahventa sain tänään tyytyä noin kahteen kiloon. Suuri osa kaloista tuli samoista rei'istä jotka eivät aamulla antaneet merkkejä kaloista. Yhteen asti niillä kohdin yritin, kunnes siirryin enkä enää palannut.

Lähdin etsimään uutta kalapaikkaa ja kairailin reiluin noin 20 metrin välein. Muutama tyhjä reikä, kunnes löytyi muutamasta reiästä yhteensä kymmenkunta ahventa. Kymmenkunta lisää reikää tälle alueelle, mutta vain pari ahventa tuli lisää. Taisi osua ne aiemmat reiät sitten aika hyvin kohdalleen. Menin käymään matalassa paikassa, josta sain eilen lopuksi muutaman ahvenen. Nyt siitä ei tullut nyppyäkään eikä ympäriltäkään.

Siirryin vähän syvempään veteen jälleen kaloja etsimään, ja yksittäisiä heti löytyikin. Yhdessä kohtaa melko keskellä järveä oli vettä noussut jäälle, ja siitä tuli kuin tulikin vielä jonkun verran ahventa. Ja mikä parasta ihan hyvän kokoista. Parhaasta reiästä tuli 4 yli 150g ahventa ihan peräjälkeen. Näistä kaksi otti jopa morriin matkalta kiinni. Toinen niistä heti ylävedestä kun morrin sain veteen, vaikka vettä tässäkin oli vain 2 metriä. Päätin jäädä loppupäiväksi tälle laikulle, kun tuntui olevan mahdollisuudet vähän isompaankin ahveneen. Lopuksi ei kuitenkaan yhtä isoja enää tullut, vaan suurmmat jäivät 150g paikkeille. Joka tapauksessa tuo alue pelasti päivän saaliini ihan kohtuulliseksi.

Ei toki yhtä paljoa kalaa kuin eilen, mutta noin 5,5 kiloa kuitenkin ja kappaleita 73. Tänään ongin valtaosan kaloistani keltavihreällä morrilla. Hetken koitin tummanpunaisella, mutta ei syönti ainakaan parantunut. Keväällä taas musta morri on toiminut tällä(kin) järvellä hyvin!

Joka tapauksessa 2 ihan mukavaa päivää takana ja parhaat ensijäiden saaliini tältä järveltä koskaan. Tässä vielä kuvaa tämänpäiväisistä kaloista. Pari suurinta olivat tänään noin 300g. Yksi hauki oli tänäänkin kiinni, mutta irtosi.


Tosiaan 0.16mm Stroftin siimalla tuli taas morriteltua. Kannattaa merkitä siiman vahvuus vapaan, niin ei tarvitse arvuutella minkä vahvuista.

1 kommentti:

  1. Hieno kuva tosiaan tuosta 266 grammaisesta. Osuu valo hyvin kohdilleen!

    VastaaPoista