perjantai 24. lokakuuta 2014

ATSU-ketjukoukut, uusi värikartta ja koukkukokosuositukset

Julkaisin vihdoista viimein uuden ketjukoukkujen värikartan. Värikartta löytyy täältä: LINKKI

Käytin ketjupilkinnässä viime talven pilkkikisoissa lähes yksinomaan Kamasan B420 -koukkuja koossa 16, 14 ja 12. Koukut soveltuvat erittäin hyvin nopeaan pilkintään, sillä ne kestävät hyvin kovempaakin käsittelyä. Koukut ennemmin katkeavat kuin taipuvat, tai niin ainakin kuvittelen, sillä niin jämäkkiä nämä koukut ovat. Toisaalta yksikään koukku tai pilkkiketju minulla ei katkennut koko edellisen kauden aikana. Toki "mättökisoja" oli viime talvena tosi vähän, jos ollenkaan. Ensi talvena koukkujen kestävyys pääseekin paremmin koetukselle Lahden Vesijärven myötä.

Nämä Kamasanin B420 koukut ovat ehkä hieman isompia kuin useiden muiden koukkumallien "samankokoiset" (koukkunumeroltaan) koukut.

Mutta tässä kokosuositukseni eri kokoisille ahvenille:

Koko 16: ahvenen koko 5-15g
Koko 14: ahvenen koko 15-40g
Koko 12: ahvenen koko 40-70g
Koko 10: ahvenen koko 70-150g
Koko 8: ahvenen koko 150g+

Luonnollisesti kuitenkin paremmalla syönnillä voi käyttää hieman isompaa koukkua kuin huonolla syönnillä. Myös tilanteissa, joissa alla on montaa eri kokoista kalaa ei välttämättä kannata valita sitä pienintä vaihtoehtoa. Tietysti myös jossain tilanteissa ei ole mahdollista käyttää kalan kokoon nähden riittävän suurta koukkua, sillä pienet pilkit eivät ui ison koukun kanssa. Toisaalta isommasta koukusta on helpompi ja mukavampi irroittaa kala.

Mustadin isot 1, 2, 1/0 ja 2/0 koon koukut on tarkoitettu lähinnä meripilkintään veneestä, tilanteisiin joissa kalaa on alla paljon. Kovalla syönnillä olevat ahvenet ottavat kyllä isoonkin koukkuun.
Talvella kuitenkin samoja koukkuja voi käyttää esim. hauen ja kuhan pilkinnässä. Ja miksei isolle ahvenellekkin syvässä vedessä ison pilkin kanssa.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti