maanantai 20. lokakuuta 2014

Netissä olevat syvyyskartat + karttasovellukset mobiililaitteisiin

Jos taas vaihteeksi jakaisi hieman tietoa netissä ilmaiseksi jaossa olevista syvyyskartoista ja kännykkään ladattavista karttaohjelmista. Tämä lista ei ole täydellinen, vaan käsittää vain ne ohjelmat/sivustot, joita itse olen käyttänyt.

Huomioitavaa on, että pilkkikilpailuissa gps-ohjelmia ei saa käyttää, kuten ei koko kännykkääkään. Kilpailutreeneissä gps:stä on kuitenkin suuri apu esim. silloin, kun etsitään selkävesiltä matalikkoja.

Fonectasta löytyvä syvyyskartta Ilmoilanselältä


Netin syvyyskartat:


Kansalaisen karttapaikka:

Helppokäyttöinen karttapaikka, josta poistui jo pari (?) vuotta sitten suurin osa syvyyskartoista. Joitakin syvyyskäyriä tuolta kuitenkin vielä näkee. Länsi-Suomesta ainakin Hämeenkyrön Kirkkojärven ja Sastamalan Liekoveden välisistä vesistöistä löytyy syvyyskäyrät, ja myös esim. Kyrösjärvestä, Sääksjärvestä, Karhijärvestä, Isojärveltä, Mouhijärvestä ja Säkylän Pyhäjärvestä löytyy syvyyskäyrät. Myös osasta Kokemäenjokea löytyy syvyyskäyrät.

Fonecta:

Syvyyskäyriä löytyy aika kattavasti, kun vaihtaa kartan tyypiksi veneilykartta. Käyriä löytyy monesta paikasta myös merialueilta, kun Kansalaisen karttapaikasta niitä ei löydy. Fonectasta olen todennut karttojen tulostamisen hankalaksi. Paremman kartan saa, kun "print screen" -painikkeella kopioi kartan kuvankäsittelyohjelmaan (Paint riittää) ja tulostaa sen sieltä.

Nautics Sailmate:

Saman tapainen kuin Fonectan veneilykartta, mutta ainakin itse olen huomannut joidenkin karttojen puuttuvan, vaikka ne Fonectasta löytyy. Muuten ihan käyttökelpoinen ohjelma. Sailmate.fi-sivustolle tosin joutuu rekisteröitymään ennen kuin karttoja voi selata. Tulostus tältä sivustolta oli muistaakseni yhtä ongelmallista kuin Fonectastakin.

Retkikartta:

Retkikartasta poistui syvyydet jo aikoja sitten, mutta muistaakseni vielä viime talvena/viime vuonna syvyydet löytyi, kun kirjoitti osoiteriville retkikartta.fi/tuikki. No nyt noitakaan syvyyksiä ei enää Retkikartasta näe. Retkikartasta näkyy kuitenkin samoihin vesistöihin syvyydet kuin Kansalaisen karttapaikastakin.

Tuikki.fi:

Sisältää ilmeisesti kaikki syvyyskartat, jotka ovat poistuneet Kansalaisen karttapaikasta. Palveluun pitää ensin rekisteröityä, jonka jälkeen syvyyskarttoihin pääsee klikkaamalla "päiväkirjani"- kohtaa.

Paikkatietoikkuna:

Syvyyskäyriä löytyy, kun valitsee karttatasoista korkeudet. Itsellä ei tästä sivustosta ole juuri kokemusta, mutta ilmeisesti myös täältä poistui suurimmilta osin syvyysmerkinnät jokin aika sitten. Näyttäisi olevan samat syvyydet saatavilla kuin Retkikartassa ja Kansalaisen karttapaikassa.Karttasovellukset:

Karttaselain:

Maksullinen karttaohjelma, jossa on kuukauden ilmainen kokeiluaika. Vuoden ajalle Karttaselain maksaa 40 euroa ja kahden kuukauden jaksolle 10 euroa. Itselläni oli viime kevättalvella käytössä tuo kahden kuukauden jakso. Plussapuolena tässä ohjelmassa se, että jo ladattuja karttoja pystyy selaamaan myös offline-tilassa käyttöoikeusajan loputtua. Huonoa ohjelmassa on se, että se ei kerro suuntaa, johon liikkuu.

B-Bark:

Tästä ohjelmasta löytyy syvyydet melko moneen paikkaan, mutta ohjelma kaatuilee usein ainakin omalla Lumia 520:llä. Muutenkin kartta on aika hitaanpuoleinen lataantumaan. Ohjelma on ilmainen.


Maastokartat:

Löytää sijainnin nopeasti, mutta tarkkuus ei ole ihan tarkimmasta päästä, vaan sijainti saattaa heittää kymmeniä metrejä tai vaikka kilometrejä jos ohjelma jotenkin sekoaa. Pääosin tämä ohjelma on kuitenkin itselläni toiminut hyvin ja nopeasti. Plussaa siitä, että voi selata myös merialueen syvyyskarttoja. Tämä ohjelma on myös ilmainen.

Nautics sailmate:

Maksullinen (30€) ohjelma, josta itselläni ei ole kokemusta. Ei ole ilmeisesti karttaselaimen vertainen ohjelma, mutta hinta on halvempi. Harmi, kun ohjelmasta ei taida olla ilmaista kokeiluversiota.

Muut ohjelmat:

Muitakin ja myös käyttökelpoisia ohjelmia on, mutta omaan kännykkääni niitä ilmeisesti ei saa ladattua.

Jahtikartta on Androidin ja Applen käyttöjärjestelmällä toimiva karttasovellus, Syvyystietoja ei ilmeisesti ole yhtä paljoa saatavilla kuin Karttaselaimessa, Ladatut kartat toimivat ilman Internet-yhteyttä.

Kulkuri maastokartat on Androidissa toimiva sovellus, jonka kartat vastaavat pitkälti Kansalaisen karttapaikan karttoja. Sovellus ei ole ilmainen, mutta kartat toimivat myös offline-tilassa. En kuitenkaan suosittele, sillä ilmaisiakin ohjelmia löytyy.

Tracker  on niin ikään Androidissa toimiva sovellus. Hinta 60 euroa vuodessa, sisältää ilmeisesti melko kattavasti syvyyskarttoja sekä järviltä että mereltä.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti