maanantai 20. lokakuuta 2014

Laituripilkkikisat Lahden Vesijärvellä 18.10

Lauantaina oli vuorossa ensimmäiset laituripilkkikisani Vesijärvellä. Onhan tuossa kisoja pidetty jo syyskuun alkupuolelta asti, mutta itsellä ilmeisesti alkaa pilkkikuume nousta vasta näin jäiden tulon lähestyessä.

Kelit oli kohdallaan ja aloituslaituri oli tämän näköinen.


Mutta asiaan. Lauantain kisapaikka oli siis Teivaan satama. Kilpailuaika oli 9-14. Aloituspaikkoja ei tässä kisassa arvottu, vaan arvottiin järjestys, jossa sai oman paikkansa valita "ykköslaiturilta". (Myöhemmin sai siirtyä myös kahdelle muulle laiturille + rantalaiturille.) Itsellä ei minkäänlaista hajua hyvistä paikoista ollut, ja taisikin olla melko tusinapaikka, josta aloitin. Ei tullut siis ekan vartin aikana tärppiäkään. Vartin jälkeen sai siirtyä, ja päätin mennä salakoita yrittämään "rantalaiturille". Siellä kun niitä näkyi pinnassa käyvän.

Kyllä siellä salakoita näkyikin, mutta syönnillä ne eivät olleet. Isot parvet uivat morrista ohitse sitä huomioimatta. Yksittäiset salakat kävivät hieman morria haistelemassa, mutta eivät ne kiinni jääneet. Salakat olivat kooltaan alle 10-grammaisia. Ajattelin, että ei noilla salakoilla kisassa pärjää, jos ne eivät edes syö, joten lopetin salakan yrittämisen melkeinpä heti alkuunsa. Muutama muu pilkkijä niitä jäivät kyllä yrittämään ja harvakseltaan he saivatkin niitä ylös.

Siirryin ulommalle laiturille, ja ajattelin etsiä "nopeasti" kalaisan paikan, eli en jäänyt odottelemaan kaloja jos niitä ei heti tullut. Taisi olla toinen paikka, josta kokeilin ja siitä alkoi välittömästi tulla ihan hyvää tahtia pientä särkeä ja pientä ahventa. Kalaa nousi tästä melko pitkään, mutta kyllä kalantulon tahti heikkeni jo puolen tunnin jälkeen. Lopulta siitä sai ainoastaan alle 10g ahvenia ja niidenkin tulo tuntui loppuvan...

Lähdin aktiivisesti etsimään kalaa laiturin muista kohdista, mutta hiljaista tuntui pitelevän. Yhdestä kohdasta sain peräkkäin 3 pikkuahventa ja se siitä kalantulosta sitten. Palasin vielä myöhemmin siihen kohtaan mistä sain aiemmin kalaa, mutta enää en saanut siitäkään kuin muutaman ihan pienen ahvenen. Rannempaa kokeilin vielä jonkun aikaa, mutta ei mitään havaintoa kaloista.

Siirryin "keskimmäiselle" laiturille alueelle, missä monet näyttivät kalaa saavan. Itselläni oli siellä hiljaisempaa, mutta melko nopeasti kuitenkin sain siiman päähäni selvästi päivän isoimman kalani, kun uittelin n. 200g ahvenen haaviin. Muutaman ahvenen ja yhden särjen tuosta vielä sain, ja ympäriltä en mitään. Kalantulo tuntui tässäkin lakkaavan heti ja alkoi hieman turhauttaa. Ykköslaiturilla ei tuossa kohtaa näkynyt ketään koittamassa, ja menin kokeilemaan sieltä muutaman kohdan. Siellä olikin sitten täysin hiljaista, ei nyppyäkään mistään. Taisin noin 5 eri kohdasta yrittää tuloksetta.

Kilpailuaikaa oli jäljellä noin tunti ja 40 minuuttia, jonka päätin uhrata niiden pikkusalakoiden yrittämiseen. Ajattelin, että niistä saisi edes jotain grammoja repun pohjalle. Salakkaparvet olivatkin paljon paremmalla syönnillä kuin aamulla. Suurimman osan ajasta saikin salakoita nostella kohtuullista tahtia. Välillä parvet siirtyivät kyllä tavoittamattomiin. Sinä aikana sai yksittäisiä pikkuahvenia pohjasta.

Kun kisa-aikaa oli jäljelläenää alle tunti, päätin vaihtaa morrin tapsiin ja onkia hieman syvemmästä sitä salakkaa. Tuo näytti toimivan, sillä aloin saamaan sekaan myös isohkoja 20-35g salakoita. Suurin osa oli siltikin sitä noin 5-7g salakkaa. Mutta eipä noilla pienillä niin väliä, kun yksi isompi salakka vastaa noin 4-6 pikkusalakkaa. Sain viimeisen puolen tunnin aikana salakoiden lisäksi 3 särkeä ja muutaman pikkuahvenen, joten kalantulo oli kutakuinkin yhtä hyvää kuin kisan ensimmäisellä tunnilla särkiä ja ahvenia pilkkiessäni. Käytin koko kisan koukkukokoa 16, mutta se oli ehdottomasti liian suuri! Ensi kerraksi varaudun koon 18 tapsimorreilla.

Tuossa salakkapaikassa olisi ollut myös ehdottomasti apua sellaisesta metrin mittaisesta pilkkivavasta. Ensi kerralla sellainen on mukana ja lauantai-iltana sellaisen jo rakentelin! Katkenneestä heittovavasta sai sopivan mittaisen kärjen, joka sopi hyvin pilkkivavan vaihtokärjeksi. Kärkeen liimasin myös morriherkistimen, joka ei tosin kuvassa kovin hyvin erotu.Oma saaliini koostui siis yli 80 salakasta, lähes 60 ahvenesta ja noin 30 särjestä. Kotona kun laskeskelin, niin salakoiden keskipaino oli hieman alle 10g, särkien 14g ja ahventen 16g. Mistään kovin isoista kaloista ei siis voi puhua, 200g ahvenen jälkeen 2. suurin kalani oli noin 40g ahven.

Saalista kertyi 2157g, joka riitti toiseen sijaan, kun veteraanimiehet laitettiin omaan sarjaansa. Mutta kuten tuloksista näkyy, omassa sarjassaan he pilkkivätkin tulosten puolesta!

Tulokset: (poimittu Lahden Kalaveikkojen sivuilta LINKKI)

Naiset
1 Maarit Haapaniemi 2778
2 Laila Tamminen 2749
3 Seija Orpana 2236
4 Lilja Lämsä 1948
5 Ritva Kokko 1287
6 Raili johansson 564

Miehet
1 Pertti Piiroinen 2711
2 Atte Mustalahti 2157
3 Matti Huotari 1608
4 Juha Paakkinen 134

Miesvet.
1 Kauko Jääskeläinen 5208
2 Keijo Pokki 3462
3 Eero Mäki 2576
4 Erkki Mieskolainen 2150
5 Kari Kuisma 1680
6 Tuomo Rakkola 1552
7 Viljo Toivonen 1349
8 Mauno Ronkonen 1118
9 Seppo Puolakka 937
10 Taisto Palomäki 907
11 Veikko Karinkanta 640

Kalaa yhteensä 39751 

Lopuksi täytyy sanoa, että kisapaikkana Teivaan satama oli aivan eri tyyppinen kuin mihin olen tottunut. Tilaakin oli vielä enemmän pilkkiä kuin Ratinassa, johtuen siitä että käytössä oli useita eikä vain yksi laituri. Nämä satamat on myös ilmeisesti ruopattu aika tasasyvyiseksi, niin ei pääse oikein mitään eri ottisyvyyksiä etsimään.  Kalansa porukka ilmeisesti pilkki pääasiassa aivan pohjasta, paitsi salakan onkijat tietysti saivat kalansa pinnasta. Itsekin aamusella kalani sain melkein pelkästään pohjasta, tosin jonkun verran särkeä ja ahventa tuli metri irtikin pohjasta. Mutta ensi kerralla panostan enemmän salakkaan, mikäli niitä on silloin alueella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti