maanantai 27. lokakuuta 2014

Ratinan laituripilkit 26.10

Suunnitelmiin tuli viikonlopun aikana muutoksia, kun en vielä perjantaiaamuna edes tiennyt, että Ratinassa on sunnuntaina laituripilkit. Tarkoitus oli lauantaina osallistua laituripilkkeihin Lahdessa, mutta päätin mennä kuitenkin mielummin Ratinaan kisoihin, se kun oli vielä aika lailla matkan varrella, kun ajelee Nokialta Hollolaan. Ja selvennykseksi, Ratina on mieluisampi kisapaikka saalisvarmuuden ja monipuolisuuden vuoksi. Lahdessa kun syvyys on kutakuinkin sama joka laiturilla. Mutta ensi lauantaina osallistun näillä näkymin kisoihin Lahdessa.

Itse asiassa sitä tuli jo haviteltua, josko olisi päässyt jäältä pilkkikauden avaamaan, mutta ihan niin vahvoiksi ei jäät ehtineet. Vammalasta löytyi torstaina lammelta reilut 2 senttiä jäätä, joten pe-la välillä Lahdessa olisi ehkä sen 4cm jossain lammessa jo ollut...

Koko lampi oli "tukevasti" jäässä, virtaukset olivan nähtävästi pieniä, kun vesi on aika alhaalla. Tähän lampeen laskee iso oja Pikku-Lattio -nimiseltä järveltä.

2,2cm...Tuli rakenneltua viikon aikana toinenkin pitkä vapa laituripilkkejä varten, lähinnä Vesijärven laiturikisoja silmällä pitäen. Molemmat on siis valmistettu rikki menneistä heittovavoista. Otin vain sopivan mittaisen osan kärjestä, että pisin sallittu 100cm pituus ei ylity. Toisesta vavasta tuli 100cm ja toisesta 99cm. Kärkeen liimasin molempiin kiinni herkistimen.

Mutta sunnuntain kilpailuun. Kilpailuaika oli tuttu 9-13, joskin se vastasi entistä 10-14, sillä kelloja siirrettiin edellisenä yönä. Viikko sitten en tähän kisaan mennyt turhan pahan kelin vuoksi. Vettä oli tullut ihan kunnolla kisan aikana ja voittotulos oli ollut 4kg.

Odotukset eivät mitenkään korkealla olleet saaliiden puolesta, mutta tällä kertaa Ratinasta tuli kalaa niin kuin ennen tätä syksyä odotin ja jopa paremmin. Kala oli tosin sen verran syvässä, että pitkille vavoille ei ollut käyttöä.

Itselläni tosin ei paras mahdollinen aloituspaikka tullut omalle kohdalle, ja vielä hölmömpää oli siihen jäädä kun olisi saanut paikkaa vaihtaa. Nimittäin heti kisan alussa lähialueella monet saivat huomattavasti minua parempaa tahtia kalaa. Kaksi viereisintä kaveria tosin siirtyivät pois heti kun mahdollista, joten ei siinäkään kohtaa kaikkia muita onnistanut. Kalasto oli lähes yksinomaan särkeä. Joitakin salakoita sain sekaan lisäksi. Kun kisaa oli kulunut noin puoli tuntia, sain kalaa ajoittain jopa todella hyvin, mutta turhan usein meni hakemiseksi. Vekslasin eri syvyyksiä pohjan ja väliveden väliltä, ja välillä saattoi mennä yli 5 minuuttiakin ilman tärppejä. Ne oli kisan kannalta tärkeitä minuutteja, jotka olisi pitänyt käyttää jotenkin toisin. Kuitenkin selvästi parhaiten kalaa sain 7 metrin siimalla noin 3 metriä pohjasta.

Kisan puolivälissä oli saalista kertynyt viitisen kiloa tai vähän alle, mutta kalantulo alkoi pahasti heiketä. Ajattelin sen heikentyneen niin paljon muillakin, että en kuitenkaan vaihtanut paikkaa. (meinasin kyllä vaihtaa) Mutta ilmeisesti olin väärässä ja osa pilkkijöistä sai kalaa loppuun asti ihan hyvin. Toisella puolella pilkkineet saivat kalansa pohjasta, mitä hieman ihmettelin kun en tahtonut itse saada samoista syvyyksistä pohjasta oikein mitään. Pohjasta pilkkineet saivat myös jonkun verran pasureita/lahnoja särkien sekaan.

Viimeinen tunti oli itselläni selvästi kisan heikoin. Saalis jäi selvästi alle kiloon viimeisen tunnin aikana. Kalamäärä ei ollut ainoa muutos kalantulossa, vaan laji vaihtui yhä enemmän särjestä salakkaan lopussa. Aivan viime minuuteilla tosin sain ihan pohjasta muutaman särjen ja pienen lahnan.

Vähän oli väärä taktiikka tässä kisassa itselläni, mutta riitti se kuitenkin viidenteen sijaan asti. Olisi kenties pitänyt heti aluksi koittaa pilkkiä pohjasta (ei olisi parvet hajonnut kenties yhtä paljoa), mutta tuli mentyä liikaa edellisten kisojen tietojen perusteella. Aiemmin kun särkeä ei ole juurikaan pohjasta tullut verrattuna väliveteen.

Pilkin kisassa pelkästään kahdella eri tapsipilkillä. Aloituspilkki oli Haukka-pilkin Haukkaykkönen, mutta siinä vavassa ei ollut tarpeeksi siimaa ja vaihdoin isoon Reiman Velhoon, jolla tuli pilkittyä melkein koko kisa. Tällaista kisaa varten olisi saanut olla nopeampiakin välineitä mukana, mutta ei ollut, mutta ensi kerralla on.

Voittaja oli täysin ylivoimainen ja kalat nousivat kutakuinkin selkäni takaa laiturin toiselta reunalta. Kymmenen metrin vedestä pohjasta pilkittynä kohtuullinen saalis.

Päivän keli oli tuulinen, mutta sateeton.

Oma saaliini


Tulokset:

Miehet:

1. Arto Särkikoski 12320
2. Reino Asikainen 9390
3. Jorma Nyman 8980
4. Pertti Koskinen 8970
5. Atte Mustalahti 7040
6. Kauno Kota-Aho 5980
7. Antti Sytelä 5400
8. Matti Santonen 5300
9. Armas Ruokolainen 5230
10. Reijo Tammisalo 4835
11. Antti Sipilä 4655
12. Jouko Honkanen 4360
13. Heikki Villenius 4245
14. Paavo Pyöriä 3220
15. Mauno Suhonen 3125
16. Henrik Silfver 2900

Naiset:

1. Terttu Kota-Aho 8070
2. Eeva Asikainen 6870
3. Hilkka Helin 5970
4. Sirkku Nyman 5580
5. Vieno Sisso 5380
6. Helena Villenius 2495

...kisan jälkeen kävin hakemassa kovuutta talven koitoksiin menemällä Pispalan portaat (310 rappusta) viisi kertaa ylös alas.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti