sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Ilmoilanselän kuulumiset

Huomio! Seuraava teksti saattaa sisältää vedätystä SM-kisaa ajatellen, lukekaa varauksella. :)

Eli jonkun verran tuli treenailtua SM-kisaa varten, jos ne nyt tänä vuonna olisi jossain muualla kuin Viitasaarella. Treenimäärä oli omalta osaltani kuitenkin selvästi pienempi kuin viime vuonna, kun tuli testattua ehkä eniten viime vuonna löytyneitä kalapaikkoja. No, jos tarkkoja ollaan niin viime vuoden esikisassa ei näiltä "kalapaikoilta" kukaan saanut kummoisia saaliita. Ja tänä talvena moni näistä paikoista vaikutti täysin kalattomilta. Ja edelleenkin arveluttaa eräs tosi matala alue, josta en itse saanut nykyäkään viime talvena, mutta muut saivat hyvin kalaa.

Kaiken kaikkiaan kalantulo on vaikuttanut hyvin heikolta verrattuna viime vuoteen. Lumien lähteminen myös tuntui saaneen kalat liikkeelle, mutta ei oikein saanut selvyyttä mihin suuntaan. Syönti on vaikuttanut välillä hyvältä, ja välillä hyvin huonolta. Syövän parven kun löytää, niin kaloja kyllä tulee, mutta ympäriltä ei saa välttämättä mitään.Välineet ovat suuressa roolissa Ilmoilassa, mutta itse en ainakaan ole mitään joka päivän peliä keksinyt, vaan on tullut pilkittyä tosi monenlaisilla välineillä.

Esikisan tuloksia kun jälleen katsoo, niin kärjen tuntumassa on suurin osa värikoukkupilkkijöitä. Vaikka kala syö huonosti, ottaa se ilmeisesti silti värikoukkuun siinä missä muihinkin välineisiin. Värikoukkua ehkä usein pidetään hyvän syönnin välineenä, mutta osaava värikoukkaaja pärjää värikoukulla myös huonolla syönnillä siinä missä hyvälläkin syönnillä. Treeneissä totesin monta kertaa ahvenen ottavan paremmin värikoukkuun kuin silmäpilkkiin, ainakin jos värikoukun väri oli oikea. Vaan tuossakin se paras ottiväri varmaan vaihtelee kelin mukaan.  Tapsi vaikutti täysin turhalta välineeltä, vaikka kalaa tuli silläkin. Samat kalat vaan sai nopeammillakin välineillä ylös, eikä tapsilla ole oikein saanut paikattua. Siitä outo järvi kun moniin muihin vertaa.

Esikisassa ei ilmeisesti kukaan pärjännyt isoilla ahvenilla ainakaan kovin hyvin. On varmaankin ison kalan paikat pilkitty tyhjiksi jo alkukaudesta alkaen. Silloinhan monikin sai tuolta vielä suhteellisen isoja ahvenia, itsekin sain sillä lyhyellä käynnillä muutaman yli 250g.

Väki tosiaankin jakaantuu varmaan SM-kisassa melko tasaisesti joka puolelle kisa-aluetta. Nyt ilmeisesti vielä esikisassa oli jonkinlaisia pilkkijäryppäitä, mutta SM:ssä tulee olemaan yhtä rypästä kaikki vähänkin kalaisat paikat. Sikäli paikkaa valitessa ei välttämättä tarvitse miettiä, tuleeko minnekin kuinka paljon väkeä. Pari kalaa kun vetää ylös, on ympärillä jo varmasti väkeä menee mihin tahansa. Täytyy siis kisaan valita paikka, jossa on pienellä alueella kaikkien tiheimmin kalaa. Se, joka osuu reikään, josta nostaa pari kolme kiloa, niin on melkoisen vahvoilla.

Uskomattoman oikukas ja haastava kisavesi, ei voi muuta sanoa. Pientä kalaa on matalassa ja syvässä, mutta myös isoa ahventa voi saada sekä matalasta että syvästä, kun vain osuu kohdalle ja etenkin jos osuu syöntipäivä. Voittosaalis voi tosiaankin tulla mistä suunnasta tahansa. Esikisassakin oli käsittääkseni tullut yli 4kg saaliita oikeastaan joka suunnasta, kunhan on vain osunut sille tietylle pienelle alueelle, jossa syystä tai toisesta on kaloja. Viimeisien päivien treenien perusteella Pärnäniemen itäpuolen karikko on ehkä järven varmin kalapaikka. Kalaa oli siinä monella eri sivulla, ja eihän tuollaisesta paikasta kalat mihinkään katoa parissa viikossa, vaan kivikko kerää varmasti kaloja kevättä kohden. Väkeä siinä kohtaa varmasti riittää, mutta niin sitä riittää kaikkialla muuallakin. Sen verran ahdasta tulee olemaan, että kolmekin kiloa tulee olemaan jo kova saalis.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti