maanantai 11. maaliskuuta 2019

Björkön pilkin treeni 8.3.

11 vuoden tauon jälkeen sain vihdoin aikaiseksi lähteä mukaan Raippaluodon Revofjärdenille Björkön pilkkiin. Tällä kertaa ensimmäistä kertaa pääsin myös treenaamaan kyseiseen kisaan. Mukana "menossa" oli muutama Björkön pilkin "konkari".

Reissuun tuli otettua potkukelkkakin mukaan, mutta lumisade sotki touhua siinä määrin, että kelkkaa en jäälle raahannut ollenkaan. Aamusta olin jäällä puoli 9 aikoihin, ja näkyvyys oli lumisateesta johtuen varsin heikko. Gps:n avulla piti suunnistaa "oikeaan" suuntaan kohti "keskikivikkoa". Pitihän tuo paikka testata, kun kuuleman mukaan sieltä on monta kertaa tuo kisa voitettu.

Ensimmäinen reikä osui 5m veteen, ja ensimmäinen ahven oli saman tien kiinni kun tapsipilkkini veteen sain. Lähdin rei'ittämään tuon jälkeen kohti matalampaa vettä. Seuraavista muutamista rei'istä tuli kaikista kaloja, mutta niin pientä ja huonoa tahtia että ei oikein vakuuttanut. Kun pääsin alle 4m veteen, lakkasi kalantulo kokonaan. Kun uudestaan pääsin syvempään veteen, oli taas kaloja joka reiässä. Koko vaan oli edelleenkin todella pientä. Vaihdoin tuossa vaiheessa tapsivehkeet pelkkään morriin, ja mielestäni kala otti siihen vähän paremmin.

Saaren rantaa lähestyessäni oli ahventa 4-5m vedessä jo hieman paremmin, keskikoko vain jäi siinäkin 50 grammaan. Matalammasta sain tuosta vain särkiä. Tuon jälkeen "otin vähän lämpöä" ja siirryin kerralla noin kilometrin verran toiselle alueelle. Löysin pintakiviä, ja aloitin niiden läheltä, mutta kaloja ei löytynyt. Päätin lähteä rei'ittämään kohti syvempää vettä, ja hiljalleen kalaa alkoi löytyä, tosin taas pientä. Kello oli jo puoli 12, enkä ollut saanut vielä ainuttakaan yli 100g ahventa.

Yksi reikä korjasi kuitenkin tilannetta, ehdin pari filekalaa saada, ja seuraava kala olikin hieman raskaampi. Ahven painoi muutamaa grammaa vajaa 600g, ja lähdin tuon kalan jälkeen reiältä pois. Seuraavat reiät oli kuitenkin taas tyhjiä. Noin 200-300m päästä yhdestä reiästä alkoi heti nousta 100-250g ahvenia, mutta otin kaloja vain pari reiästä. Lähialueelta löytyi vielä selkeämpi pieni kalapiste, mutta kalan keskipaino oli 60-70g tietämillä.

Liki 600g ahven
Etsin lähialueelta vielä ainakin puolisen tuntia kaloja, mutta yksittäisiä pikkuahvenia kummempaa ei löytynyt. Kokeilin vielä samoilta suunnilta muutaman reiän kuin mistä tuo yli puolikiloinen tuli, ja sain kuin sainkin yhdestä reiästä heti pari filekalaa ja jätin tuonkin reiän heti siihen. Muista rei'istä ei enää kaloja noussut, ja päätin tehdä jälleen yli kilometrin siirtymän seuraavaan paikkaan.

Ensimmäinen reikä osui heti kohdilleen. Pari 200-grammaista aluksi, ja mietin vieläkö lasken morrin alas. Laskin, ja tälläsi vähän voimakkaammin, ja ylös nousi 40cm/694g ahven. Morri oli tukevasti kiinni kurkun perällä. Enää en tuohon reikään morria pudottanut, vaan päätin kartoittaa millaisella alueella kalaa on. Seuraavalta reiältä kerkesin pari pikkuahventa saamaan, kunnes morriin otettiin vajotuksesta kiinni noin puolivälistä. Parin minuutin uittelun jälkeen n. 1,5kg hauki ylös.

Tukevasti morri kurkussa

Kovin oli laiha tämä lähes 700g yksilö

Tein pienen lenkin, jonka aikana ei kaloja noussut. Kun pääsin arviolta 40 metrin päähän reiästä, josta olin edellisen ison ahvenen saanut, alkoi tapahtua. Pohjaan kun morrin sain, en sitä montaa senttiä ehtinyt nostamaan, kun siihen tällättiin. Varovasti aloin kalaa kehiä ylös...välillä joutui vähän liikettä pysäyttämään, tämä kala ei ihan sukkana ylös tullutkaan. Kun tajusin, että kala on jo reiällä mutta ei siitä mahdu, kaivoin sohjokauhan repusta ja puhdistin reiän. Iso ahvenhan se siellä oli nokka reiässä, ja morri näytti olevan hyvin suussa. Ei muuta kuin käsi reikään ja tähtäsin ahventa alaleuasta kiinni...napakka ote ja kala väkisin ylös 100mm reiästä. Mitat oli 42cm/1004g, joten tulipa siinä puolivahingossa saatua ensimmäinen kiloahven pilkillä! Ei sitä tullut siinä kisaan harjoitellessa edes pahemmin mietittyä, ja en tähänkään reikään morria enää isomuksen jälkeen pudottanut.

Pilkkiennätys uusiksi! 1004g/42cm


Jatkoin treeniä tuon jälkeen vielä vajaat pari tuntia, mutta kala ei yksinkertaisesti enää syönyt. Keli oli ilmeisesti sen verran pimeä, kun lunta, räntää ja vettä satoi koko päivän. Kello kolmen maissa ihan pari yli 100g ahventa vielä osui, mutta muuten ei meinannut lopuksi tulla enää edes niitä pikkuahvenia. Totesin turhaksi treenata enää, joten kömmin mökkiin laittamaan välineitä kisaan valmiiksi. Toki olimme Allun kanssa viimeiset, jotka jäältä pois tulivat.

Jäällä olin treenissä noin 8 tuntia, ja ahvenia sain noin 8 kiloa, joten kaikin kaikkiaan odotukset eivät olleet korkealla kisaa ajatellen. Ajattelin 10 kilon saaliin olevan otettavissa, mutta kaikki siitä ylöspäin olisi treeniin nähden hyvin. Vaikka isoja ahvenia osui kohdalle, mitään varman oloista yli 100g ahvenen paikkaa ei treenissä löytynyt. Jäi lähinnä sellainen tunne, että olisi pitänyt treenata vielä toinenkin päivä ennen kisaa...

Kala pisti hämärässä kelissä suun kiinni jo iltapäivällä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti