perjantai 29. maaliskuuta 2019

LUK:n mestaruuspilkki 24.3. Pyhäjärvi, Typynniemi

Linnavuoren Urheilukalastajien (LUK) mestaruuskisa oli pidetty tosi monta vuotta peräkkäin Nokian Riihilahdella, mutta tänä vuonna se päätettiin pitää Lempäälässä Typynniemessä, eli samalla järvellä (Pyhäjärvellä).

Typynniemessä pidetään useita kilpailuja vuosittain, joten alue oli varmaankin kaikille tuttu.

Treenaamassa kävin kilpailua edeltävänä torstaiaamuna, tässä lyhyesti treenistä:

Potkukelkalla oli jäällä hyvä kulkea, ja suunnitelmana oli liikkua ripeästi paikasta toiseen ja kokeilla muutamia täsmäpaikkoja, kun aikaa ei ollut paljoa. Aloitin yhdeltä viime talven voittopaikaltani. Muutamia reikiä tein 4-7m veteen ja sain ainoastaan kaksi ahventa. Seuraava paikka mistä kokeilin, oli parin kilometrin päässä. Tuo oli matalampi kivikkoinen alue, johon kuulemma ahven tulee vasta keväällä. Ilmeisesti odottelivat vielä sitä kevättä, sillä en noin 10 reiän kokeilulla saanut yhtään ahventa.

Jälleen parin kilometrin siirtymä seuraavaan paikkaan. Vedenalainen alle 6m niemeke, jonka jälkeen syvyys putoaa jyrkästi yli 10 metriin. Muutama reikä, ja ei mitään merkkiä kaloista. Muutaman sadan metrin siirtymä rantapenkkaan, jossa kiviä. Syvyys muuttuu melko tasaisesti kahdesta kuuteen metriin. Heti ensimmäinen reikä osui kalaisaan kohtaan, ja 70g ahvenia nousi heti muutama. Kaloja oli alla enemmänkin kaiun mukaan. Kymmenkunta uutta reikää tein tälle alueelle, mutta kovin kummoista kalantuloa ei ollut. Arvioin, että ehkä 5-8kg paikka kisassa...ei siis riittävä. Ahvenet olivat 4-5m vedessä.

Seuraavaksi pitkä siirtymä (n. 5km) oletetun kutulahden suulle. Ensimmäinen reikä lipsahti syvään 10m veteen, eikä kaloja ollut. Seuraava reikä olikin sitten kuin olisi järveä vaihtanut. Keskipainolta 100g ahvenia muutama ylös, ja kaiun mukaan kalaa oli alla hyvin. Vettä alla nelisen metriä. Vaihdoin tuossa vaiheessa ensi kertaa tapsivehkeet värikoukkuun, ja syönti tuntui vaan yltyvän ja kalat nousi mielellään väliveteen pilkin perässä. Tein 30m päähän uuden reiän, ja sama toistui, 100g ahventa oli alla paljon. Tuossa vaiheessa jo tiesin kisan aloittavani tästä, mikäli se kuuluu kisa-alueeseen. Ajatuksissa pyöri jo haaveet 20kg ylityksestä kisassa, mutta eihän sitä tiedä etukäteen paljonko sitä kalaa riittää.

Löytyihän sitä kalaa


Löysin vielä aivan pienet kala-alueet lopputreenin aikana, toiseen oli tästä "huippupaikalta" noin 200 metriä ja toiseen yli kilometri. Eli jonkinlainen varapaikka ainakin löytyi. Autolle päin palatessa testasin vielä pari kohtaa, mutta niistä nousi enää yksi 100g ahven, eli ei edes pieniä lisäksi.

Kisapäivä 24.3. (kilpailuaika 9-14, paluu 30min)

Kisa-aluetta ei lopulta liiemmin rajattu, mutta railoja joutui vähän kiertämään. Tuuli oli melko kova, ehkä 15m/s. Vastatuuleen hölkkäilin alkusiirtymän reilut 5 kilometriä, mutta aikaa siihen tuhraantui 45min. Päätin jo etukäteen ainakin aloittavani kisan värikoukulla. Ensimmäinen reikä oli tyhjä, mutta toisesta reiästä alkoi heti mukavan kokoista ahventa nousta. Tuo syönti vain tyssäsi noin 10 ahvenen jälkeen. Ajattelin, että ympäriltä nousee varmaan lisää, mutta toisin kävi: joka suunnassa tyhjää.

Palasin avausreiän lähettyville, ja aivan siitä läheltä alkoi ahventa nousta lähes joka reiästä. Kalaputket vain olivat lyhyitä, ja ahvenet keskimäärin paljon pienempiä kuin treenissä. Jokusia 150-200g ahvenia nousi, mutta suurin osa oli sitä perussinttiä. Seuraavat noin 2 tuntia vietin alueella, ja kalaa tuli vähän sieltä täältä. Paras reikäkään ei tainnut kilon vertaa antaa ahvenia. Kisa alkoi olla puolivälissä, ja tuo alue hyytyi kokonaan. Ahventa oli kasassa tuossa vaiheessa ehkä 4-5 kiloa.

Siirryin parin sadan metrin päähän varapaikalleni, josta tuli treenissä yhdestä reiästä hyvin ahventa. Siihen kohtaan reikä, ja heti alkoi ahventa nousta. Kalantulo loppui jo alle 10 reiän jälkeen. Tuon jälkeen tuli muutamia 0-1 ahvenen reikiä, kunnes osui vähän paremmin. Vettä oli alla viitisen metriä, ja reiästä tuli toistakymmentä ahventa, keskipaino 150g luokkaa. Kokeilin morrillakkin, ja silläkin tuli muutama yli 100g ahven. Suurimmat ottivat kuitenkin värikoukkuun. Kun tuo reikä hiipui, olin täysin hukassa. Olisinko 8 tyhjää reikää tehnyt peräkkäin. Kello oli jo 13, ja ahventa oli repussa ehkä 7 kiloa.

Ajattelin, että siirryn vähän matkan päähän kokeilemaan vielä yhden kohdan, jossa yksi pilkkijä treenipäivänä nosteli ahvenia ylös. En itse silloin kokeillut siltä alueelta ollenkaan. Huomasin, että juuri tuossa kohdassa oli nytkin kaksi pilkkijää, jotka siihen juuri tulivat. Kehuivat, että nyt on hyvin syövä ison ahvenen parvi kohdalla. Tein oman reiän heistä noin 20m päähän, ja heti alkoi hyvän kokoista ahventa nousta. Vettä oli alla ehkä 8 metriä, mutta pilkin etupäässä n. 6m siimalla. Pari kiloa ahvenia tuli aika hätäiseen tahtiin, kunnes yhtäkkiä hiljeni. Pari tyhjää reikää tein välissä, kunnes taas tuli pari kiloa ahvenia yhdestä reiästä. Kala oli selvästi ajolla ja liikkeessä, sillä myös näillä kahdella pilkkijällä kalantulo lakkasi kokonaan. Parin kolmen tyhjän reiän jälkeen osui vielä yksi reikä kohdilleen, ja tuo jäikin kisan viimeiseksi reiäksi. Toistakymmentä keskipainolta 150-200g ahventa ehdin reiästä nostella, kunnes kello oli sen verran, että lähdin punnitukseen. Kaloja olisi todennäköisesti tullut hyvin vielä jonkun aikaa.

47min varasin paluuaikaa, mutta aikaa jäi rannassa vielä kymmenisen minuuttia. Näin paljon vaikuttaa, kun paluumatkan sai tulla myötätuuleen. Saaliini reilut 13 kiloa riitti selvään voittoon, joten 6-7 kilon viimeinen 40min pelasti aika paljon. Ahvenet ottivat tuolla lopetuspaikalla todella hurjasti värikoukkuun, ja jatkuvasti melkein koko pilkkikin oli ahventen suussa. Joku nopeampi pilkki olisi varmasti antanut vielä paremman tuloksen, mutta eipä ollut treenin jälkeen minkäänlaista hajua, että pitäisi yli 5 metristä pilkkiä. En ole itse asiassa koskaan tätä ennen saanut Pyhäjärveltä hyvin ahventa yli 6m vesistä. Nähtävästi pitää alkaa kokeilla syvemmästäkin.

Näitä tuli kisassa uiteltua

Kisan lopun pilkin tällä...ei saa kaupoista

Filekala-inventaariota, noin 8kg päätyi fileiksi. Koko saaliin keskipaino 67g

Muutamalla oli ihan tuore kuore mahassa


TULOKSET:

Yleinen
 1. Mustalahti Atte 13144
 2. Tanner Pasi 8276
 3. Saarinen Marko 6926
 4. Erkkilä Markus 5798
 5. Nyberg Vesa 2980
 6. Matero Timo 2898
 7. Toiva Tomi 966
 Veteraanit
 1. Kahilainen Rainer 5772
 2. Viljanen Yrjö 5616
 3. Käpynen Antti 2552
 4. Kaasalainen Hannu 2322
 5. Hautamäki Jorma 1576
 6. Oksanen Martti 1536
 7. Mustalahti Tapio 1520
 8. Koivisto Pauli 1412
 9. Mäenpää Kalevi 702
 10. Majoinen Tenho -
 Naiset
 1. Kivioja Seija 2712
 2. Kahilainen Irma 1140


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti