tiistai 2. huhtikuuta 2019

Pyhäjärvellä 26.3., 29.3. ja 30.3.

Hupipilkille ehdin ensimmäistä kertaa noin 2 kuukauteen, tässä lyhyesti näistä käynneistä.

Viime viikon tiistaina (26.3.) olin viitisen tuntia (klo 10-15) Vesilahden puolella Pyhäjärvellä: samassa paikassa kuin mistä voitin kisan kahta päivää aiemmin. Samaa penkan reunaa pilkin koko 5 tunnin ajan. En ottanut mukaan muuta kuin pari isoa pilkkiä nro 10 värikoukulla ja erilaisia tasapainopilkkejä.

Aloitin tasurilla, ja kerkesin melko nopeasti saada pari kiloa ahvenia, kunnes hauki vei pilkin. Eipä kerennyt tuo tasuri kauaa "testissä" olla, kun alle puolen tunnin käytön jälkeen jo hauki sen vei. Vaihdoin toiseen tasurivapaan, ja siitä hajosi kela heti alkuunsa! :D Ei muuta kuin toisesta vavasta siima poikki ja tasuri tilalle toiseen vapaan, josta tasurin menetin. Varapilkkejä ei tietenkään ollut mukana.

Parilla reiällä sain ahvenparven vähän aikaa ottamaan ihan iloisesti tasuriin, kun sitä tarjosi ahvenille 2-3 metriä pohjan yläpuolelta. Useimmilla rei'illä kuitenkin nirsommat ahvenet ottivat paremmin värikoukkupilkkiin kuin tasuriin. Tosin sen verran tein vääräoppisesti, että epätoivon hetkellä laitoin silmän kolmihaarakoukkuun, ja se paransi syöntiä huomattavasti. Kaloja tuli keskimäärin joka toisesta reiästä, ja keskikoko oli jossain 150g tietämillä. Alle 70g ahvenia ei liiemmin noussut. Kaikuluotaimen akku meni tyhjäksi jossain kohtaa, kun en ollut muistanut sitä ladata. Sain kuitenkin kalaa hyvin luotaimen mentyä pimeäksikin. Päivän lopuksi tuli ehkäpä jopa päivän parhaat kalaputket 9-10m vedestä, aivan pohjan tuntumasta.

Päivän saldo yhteensä 13kg filekalaa (70-360g) ja jokunen sintti lisäksi.

Karismax kelpasi

Kokeilinpa Juurusta kolmihaaralla, syvään veteen vaikutti ihan hyvältä pilkiltä


Viime perjantaina (29.3.) oli alkuperäinen suunnitelman mukaan tarkoitus lähteä Päijänteelle Maakesken kisaan treenaamaan, ja lauantaina kisaan. Nämä suunnitelmat menivät kuitenkin uusiksi, sillä sormeeni tuli jonkinlainen tulehdus edellissunnuntain kisan jälkeen. Sormella uskalsi pilkkiä, mutta ei sellaisia kpl-määriä kuin mitä Päijänteellä vaaditaan. Tiistaina sormi oli jo varsin turvoksissa (pilkin kuitenkin sormi teipattuna ja sormea joutui varomaan) ja keskiviikkona hain antibioottikuurin sormen takia. Tätä kirjoittaessa sormi on enää hieman turvoksissa ja lähes kivuton, joten SM-pilkkiä se ei tule enää haittaamaan.

Mutta, perjantaina päädyin kokeilemaan (klo 15-19) aivan uusia pilkkivesiä, eli kävin Pyhäjärven Maivaselällä/Jänijärvellä. Tuolla on joskus kesällä tullut muutaman kerran kalastettua, mutta jäältä käsin ei koskaan. Jännityksellä kokeilin monenlaisia paikkoja, mutta kala oli todella tiukassa. Kahdesta paikasta 5-7m vedestä nousi kohtalaisen hyvin 30-40g ahventa, mutta yli 70g ahvenia ei tullut sekaan edes vahingossa.

Käväisin Maivaselän ainoalla pakallakin, potkukelkan kanssa oli melko raskasta, kun pinta oli kovin sohjoinen. Ensimmäinen reikä pakalle, ja 3m vedestä heti 100g ahven ylös...nytkö löytyi kalapaikka? No ei löytynyt, enää nousi pari pikkuahventa ja ympärillä aivan tyhjää. Pitkä siirtymä, ja kokelin vielä vähän aikaa Pyhäjärven/Jänijärven rajamailta. Auringonlaskun aikoihin lopultakin löytyi reikä, jossa kaiku edes näytti alla olevan kaloja. Hetken houkuttelu, ja 8m vedestä noin 250g ahven ylös. Muutama ahven nousi vielä näiden jälkeenkin, mutta koko oli taas taattua 50g luokkaa.

Kyllä osasi olla kala tiukassa, mutta varmaankin ensi talvena tuonne uusiksi. Jos siihen asti keräisi voimia että tuonne motivoituu lähtemään uusiksi.

Tämän kuvan jälkeen tuli vielä tunti pilkittyä

Päivän ainoa "parempi"


Viime lauantaina (30.3.) päätin lähteä vielä kerran kokeilemaan Pyhäjärvelle Vesilahden puolelle paikkaan, josta kaksi kertaa putkeen tuli hyvät ruokakalat. Ajattelin, että eiköhän sieltä ainakin muutaman kilon filekalaa vielä saisi.

Nyt varustauduin paljon monipuolisemmin: mukana oli morrit (surviaisia ja kärpäsentoukkia), tapsivehkeet, värikoukkupilkkejä ja tasureita. Kolme ensimmäistä reikää lipsahti liian matalaan, mutta kun pääsin yli 8m veteen alkoi kalaakin olla. Värikoukulla muutamia ahvenia ylös, kunnes syönti tuntui loppuvan. Vaihdoin morriin, ja ahvenia alkoi tulla heti aika hyvää tahtia. Koko vaihteli paljon, välillä muutama pieni peräkkäin, ja hetken päästä muutama 100-300g peräkkäin. Reiästä alkoi jossain vaiheessa nousta myös paljon pasuria. Lopulta tuosta sai enää pasuria ja pikkuahvenia, joten uutta reikää..

Seuraava reikä antoi myös hyvin ahvenia, ehkä pari kiloa. Ensimmäinen kala oli yli 300g ahven ja loput sitten pienempiä. Taas sama homma, ensin muutama paremmalla otilla oleva ahven värikoukulla ja loput morrilla.

Parista reiästä sain 20-30m päästä vielä ihan ok ahvenputket, aika iso osa kaloista otti tasuriin, ja ehkä puolet morriin. Syvyys oli sama 8-10m. Loppua kohti kokeilin vielä syvemmästäkin 10-11m ja sieltäkin ahventa nousi, mutta pienempää. Tuolla alueella pääasiassa kalat oli pohjassa, mutta välillä pieniä parvia seilasi myös 3-4m jääkannen alla. Niistä kuitenkin suuri osa pieniä ahvenia, jotka olivat ylempänä. Viimeisen tunnin kokeilin uusia paikkoja, kun syönti tuntui hiipuvan. Tuo ei tällä kertaa tuottanut tulosta, sillä en viimeiseen tuntiin saanut enää mitään merkkiä kaloista.

Päivän saldo kuitenkin 8,9kg yli 70g ahvenia, keskipaino jossain 140g. Eli ihan hyvä saalis taas näin melkein kotivesiltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti