maanantai 25. maaliskuuta 2019

PM-pilkin esikisat 22.3. Asikkalan Urajärvi

Tuli tilaisuus lähteä jo tänä vuonna haistelemaan kansainvälistä kilpailua, joten tuo tilaisuus täytyi käyttää. PM-kisojen esikisaan osallistui Norjan, Ruotsin ja Suomen tämän vuoden maajoukkueet, taustajoukot ja muut halukkaat, jotka pääsivät perjantaina kisaan lähtemään. Eli esikisa oli avoin kaikille.

Kisat käytiin Pohjoismaiden kisojen säännöillä, eli GPS kielletty, kalat tapettava välittömästi ja kairan saa kairata pystyyn ennen aloitusmerkkiä. Muuten taitaa säännöt olla samat kuin Suomen kisoissa. 10-14 kisa-aika puolen tunnin siirtymillä.

Käytössä oli järven eteläosan itäpuoli, eli karkeasti kuudesosa järvestä, jos sitäkään. Takaraja oli noin 3km päässä. Kalapaikoista ei itselläni sen kummempaa käryä ollut, viime kerta tuolla järvellä (2x aiemmin käynyt) oli melko masentava, kun sain treenissä vain 5 ahventa ja jätin kisan väliin (menin Ruuhijärven kisaan ja voitin).

Mutta mennäänpä kisatapahtumiin!

Osanottajia oli karkeasti noin 100 henkeä yhteensä. Päätin mennä alueen melkein toiseen päähän, kun ajattelin siellä olevan enemmän tilaa. Arvelin, että kisa-alueessa ei ole montaa kalapaikkaa ja nekin rei'itettäisiin täyteen melko äkkiä. Aloitin 70mm Pöystillä, joka on modattu liukupilkiksi. Ensimmäisellä reiällä oli vettä noin 11 metriä. Etsin pohjan ja kelasin pilkkiä pari metriä irti pohjasta...taktiikkana oli saada ainakin ensimmäinen kontakti kalaan tällä tavalla. Ensimmäistä kalaa ei tarvinnut kauaa odottaa, sillä kerkesin ainoastaan yhden houkutusvedon tehdä kun ensimmäinen n. 100g ahven otti...kala on syönnillään? Laskin pilkin alas, mutta tärppejä ei enää näkynyt eikä kuulunut.

Vähän matkan päähän kerääntyi pieni porukka, eli ilmeisesti ainakin joku oli saanut kaloja. En kuitenkaan itse nähnyt kenenkään saavan mitään. Tein jokusia reikiä aloitusreiän ympärille, mutta mitään merkkiä kaloista ei ollut. Palasin aloitusreiälle kokeilemaan pelkällä morrilla. Sain heti pari pientä ahventa peräkkäin ihan pohjasta...olisiko tämä kuitenkin morripäivä? Lisää kaloja ei kuitenkaan noussut, eikä muutamasta seuraavastakaan jotka jo aloitin morrilla. Kyllästyin morriin pian ja vaihdoin takaisin tapsivehkeen. Hieman matalemmasta n. 8m vedestä osui yksi reikä, joka antoi ehkä 7 pikkuahventa. Viereen tultiin heti tekemään reikiä, mutta kilpakumppanit eivät näyttäneet kalaa saavan. Itsellänikin tuo pieni kalantulo tyrehtyi täysin, ja homma meni todella pahasti hakemiseksi.

Kiersin selällä kohtalaisen suuren lenkin, kairaten aina vaalean jään alueille. Noin puolen tunnin kuluttua se vasta palkittiin kolmella vähän alle 100g ahvenella, jotka tulivat samasta reiästä peräkkäin. Seuraavalla reiällä oli vielä yksi tärppi, mutta sen jälkeen meni taas pitkään ilman merkkiäkään kaloista. 5-10 reiän jälkeen kävin kokeilemassa vielä tuon 3 ahvenen reiän uudelleen eri pilkillä, ja sain yhden yli 100g ahvenen. Tuon jälkeen olikin koko päivän pisin tyhjä hetki. Kokeilin 6-14m syvyyksiä hyvin erilaisista paikoista, mutta ei kun ei. Jos olisi kalaa löytynyt, olisi sitä saanut ainakin jonkun aikaa rauhassa nostella, sillä takarajan läheltä oli väki alkanut valua jo kohti punnitusta.

Kun tunti oli kisaa jäljellä, päätin vielä kokeilla aivan takarajan tuntumasta, siellä kun oli vielä 100-200m pitkä alue, johon kukaan ei ollut tehnyt yhtään reikää. Muutaman tyhjän reiän jälkeen sain kun sainkin kaloja kolmesta reiästä peräkkäin. Putket eivät pitkiä olleet, 2-3 ahventa joka reiästä. Keskikoko oli kuitenkin 50g paremmalla puolella. Tuossa oli vettä 8-12m, eli todella jyrkkä penkka. Kala-alue oli kuitenkin todella pieni. Kun siirryin 10m päähän, ei kaloja tullut mistään suunnasta. Vasta kun palasin tekemään reikiä aivan 3-4m päähän kalaa antaneista rei'istä, sain parista reiästä vielä pari ahventa, joista isoin painoi 310g. Tuo pienoinen kalantulo ei kuitenkaan kauaa jatkunut, ja kisan viimeisen vartin aikana sain enää yhden pikkuahvenen.

Kisa oli hyvin vähäkalainen, ja yli kolmen kilon tuloksia tuli ainoastaan kolme. Oma saalis reilut 1,6 kiloa riitti tiukassa ja tietysti kovatasoisessa kisassa vasta 15. sijaan.

Sitten jossittelua: Luulin kalan olevan syvässä, mutta hyviä tuloksia ongittiin 4-5m vedestä. En edes koittanut missään vaiheessa niin matalasta. Toki muutenkin taktiikkana oli koittaa löytää vain isoa kalaa. Paikkavalinta taisi muutenkin olla aika huono, yhtään kärkipään tulosta ei niiltä alueilta noussut, mitä pilkin. Joka tapauksessa tuntui, että opin järvestä edes jotain. Kisassa tuli kuitenkin niin monenlaisista paikoista kaloja, että on vaikea tehdä mitään yksiselitteistä päätelmää, miten tuolla olisi pitänyt pilkkiä pärjätäkseen. Ehkäpä tuonne joskus vielä uudestaan kisoihin.

Miesten sarjan tulokset: (loput löytyy esim. kilpakoukku.netistä, LINKKI)

Miehet
1. Mika Hurttila, Suomi 3348 g
2. Mikael Andersen, Ruotsi 3234 "
3. Timo Kinnunen, Suomi 3002 "¨
4. Sami Virtanen, Suomi 2750 "
5. Janne Saarinen, Suomi 2606 "
6. Mikko Möttönen, Suomi 2240 "
7. Jari Kirjalainen, Suomi 2150 "
8. Jyri Korkeila, Suomi 2058 "
9. Lucian Iurac, Norja 1942 "
10. Remi Andre Dahl, Norja 1872 "
11. Reino Puistola, Suomi 1856 "
12. Dag-Even Nygårdseter, Norja 1792 "
13. Christer Fossen, Norja 1776 "
14. Anders Rimmevik 1700 "
15. Atte Mustalahti, Suomi 1606 "
16. Mikko Väänänen, Suomi 1414 "
17. Marko Metsärinta, Suomi 1380 "
18. Atte Purojärvi, Suomi 1376 "
19. Sami Kainulainen, Suomi 1066 "
20. Niko Korhonen, Suomi 976 "
21. Kari Lempinen, Suomi 662 "
22. Rolf Taskinen, Ruotsi 306 "
23. Robert Pettersson, Ruotsi 280 "
24. Jarkko Sarpola, Suomi 74 "
25. Pasi Kinnunen, Suomi -Reikiä riitti jäällä kisan jälkeen

Oma saalis 29 ahventa

Veteraanien voittaja Tapio Lustig pokkaamassa palkintoa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti