perjantai 12. huhtikuuta 2013

Pikkujärvellä Vammalassa

Tänään paremmalla ajalla kävin samalla järvellä kuin eilen. Tällä kertaa yksin ja eipä järvellä muita näkynytkään koko aikana. Kello oli melkolailla tasan 1 päivällä kun pääsin aloittamaan pilkkimiset. Pilkinnän lopetin varttia vaille 8, ja koko päivä tuli ongittua pelkällä morrilla.

Päätin aluksi kokeilla auringon puoleista rantaa, sillä siitä oli jo aurinkoiset kelit sulattaneet rantaa sen verran, että rannassa ei enää ollut lunta jäällä. Muutama ensimmäinen reikä meni ilman tapahtumia, kunnes tärppäsi. Noin 200g hauki tuli reiälle ja irtosi, luulin siiman katkenneen mutta ei sentään. Joka tapauksessa hauki meni menojaan.

Muutama seuraavakin reikä oli hiljaista, mutta sitten noin kymmenen reiän sisään löytyi 4 reikää, joista kustakin sain muutaman keskipainolta noin 60-70g ahvenen. Tein näiden 4:n ottiavannon läheisyyteen lisää reikiä, mutta sain niistä vain muutaman aivan pienen ahvenen.

Siirryin eilen tekemilleni rei'ille enkä vienyt edes kairaa vielä koko alueelle. Varmistin sen, että en kairaamalla ainakaan heti säikytä alueella mahdollisesti olevia isoja ahvenia. Taisi olla jo kolmas reikä, kun oli isompi kala kiinni. Kala tuli hetken uittelun jälkeen ylös 0.14 monofiilisiimalla ja osoittautui vähän yli kiloiseksi haueksi. Laskin morrin takaisin ja hetken päästä uusi iso kala kiinni. Toinen hauki? Sitä vähän epäilin, mutta kala oli ahven ja painoa 583g. Perään tuli vielä yksi noin 150g ahven.

Seuraavat reiät menivät joko tyhjää pyytäessä tai sitten yksittäisiä ahvenia nostellessa. Ahventa tuli kutakuinkin 1kpl/reikä, tai ehkä hieman enemmän. Kokoluokka vakiintui 100-250 grammaan, toki seassa saattoi joku pienempikin olla. Yhdellä reiällä sitten oli taas isompi kala kiinni, enkä tiennyt yhtään oliko se hauki vai ahven. Kala jumittui pohjassa oleviin kaisloihin/risuihin, enkä useiden minuuttien varovaisella vedolla saanut kalaa nousemaan mihinkään. Vedin siimasta jo niin kovaa kuin suinkin uskalsin katkeamisen uhalla. Kala kuitenkin oli kiinni koko ajan, sillä siima teki pientä liikettä vähän väliä.

Käytössäni oli kehimisvapa, joka ei missään asennossa mahtuisi 4,5 tuuman reiästä putoamaan veteen, joten päätin laittaa siimanpäästön todella löysälle ja asetin vavan avannon reunalle. Päätin kokeilla, josko kala itse irrottaisi itsensä mahdollisista risuista/kaisloista, ja otin toisen vavan käyttöön ja siirryin pilkkimään muita reikiä. Mutta jo toisella reiällä kela alkoi päästää siimaa veteen, eli kala oli riuhtonut itsensä "vapaaksi". Kala oli väsyttänyt jo itse itsensä sen verran hyvin, että muutamassa sekunnissa se oli jäällä. Tuo otus osoittautui 629g ahveneksi, joka on niukasti oma ennätykseni. Eipä ole tosiaan koskaan isoja tullut ylös asti, mutta minulle tuo oli jo iso.
Tällä alueella ongin vanhoja reikiä ja tein uusia vielä ainakin 4-5 tuntia, mutta yhtään yli 400g ahventa ei enää ollut edes kiinni. Hauille sen sijaan menetin 2 morria. Jokusia 250-350g ahvenia sentään vielä ylös tuli, ja kaikkiaan tuolta alueelta sain ahventa noin 6-7kg.

Kuuden aikoihin kalantulo tuntui melkein kokonaan tyrehtyvän, ja lähdin kokeilemaan uusilta alueilta. Lähemmäs 15kpl tyhjiä reikiä, kunnes yhdestä rannasta sain noin 100 metrin matkalta yhteensä liki 30kpl ahvenia keskipainon ollessa hieman alle 100g. Ihan mukava lopetus päivälle vaikka isomuksia ei enää noussutkaan. Ahventa kertyi vähän alle 7 tunnin pilkintäni aikana yhteensä noin 10kg, joista 8kg kertyi yli 100g painoisista ahvenista.

Huomiseksi luvataan vesisadetta, mutta sen pitäisi pahemmin alkaa vasta päivällä, joten aamusta yritän olla samoilla paikoilla yrittämässä. Reikiä kairasin tänään sen verran reippaasti, noin 100kpl, että kairata ei välttämättä huomenna pahemmin tarvitse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti